piše Marcello ROSANDA

I Zoričić ima svoje uhljebe! I plaća im doktorat novcima građana!

Skroz je nelogično da Grad, ako već mora nekome platiti doktorski studij, a sasvim je nepotrebno da to radi, ne odabere nagraditi kakvog zaposlenika s dužim stažem, već uvelike dokazanog, umjesto friško zaposlenog. Je li se Zoričić odlučio poslati baš Družetu "na škole" ili je to ponudio i drugim zaposlenicima? Je li bilo ikakve selekcije, internog natječaja, može li se sada javiti još zaposlenika koji su željni daljnje naobrazbe, ili je doktorirati s javnim novcem ekskluzivno pravo Kristiana Družete?

Kristian Družeta / Marcello Rosanda

Kristian Družeta / Marcello Rosanda


Gradonačelnik Pule Filip Zoričić najprije je uhljebio Kristiana Družetu, svojeg dobrog prijatelja i gorljivog simpatizera još iz predizbornih dana, a kasnije mu je javnim novcem, iz gradske kase, platio doktorat u Sloveniji. Nagradio ga je tako za pred i postizbornu potporu, neprestanu lojalnost i agitiranje na društvenim mrežama.

Da bude odmah jasno, ako netko kao protuargument kaže da su "i ovi prije radili svašta", treba reći da se Zoričić kleo u transparentnost, poštenje i da će biti drugačiji i bolji od "ovih prije". Građani Pule dali su svoj glas upravo tim obećanjima, vjerujući u njih, i postavili Zoričića za gradonačelnika. Nažalost, to nije ispalo baš tako, već dobrim dijelom suprotno. Malo po malo, Zoričić itekako poprima obrise tipičnih pokvarenih političara. Evo i konkretnog primjera: uhljebljuje svoje i skriva iznose, konkretno ranije spomenutog doktorata.

Naime, ni nakon opetovanih upita, iz Grada ne stiže odgovor koliko je koštao doktorat za Družetu na Fakultetu za primijenjene društvene studije u Novoj Gorici. Podsjetimo još jednom, Družeta je u pulskoj gradskoj upravi odnedavno zaposlen kao viši stručni suradnik za komunalno redarstvo, pa se i u vidu te okolnosti nameće podosta pitanja.

Recimo, postoji li i kakva je konkretna korist Grada Pule da jedan viši stručni suradnik, u naravi vježbenik - jer nema radnog iskustva na sličnim poslovima - doktorira na studiju sociologije, i to disertacijom naslova "Predatori učinkovitog rješavanja konflikata i suočavanja s nasiljem među mladima - studija slučaja grada Pule".

Također, skroz je nelogično da Grad, ako već mora nekome platiti doktorski studij, a sasvim je nepotrebno da to radi, ne odabere nagraditi kakvog zaposlenika s dužim stažem, već uvelike dokazanog, umjesto friško zaposlenog. Je li se Zoričić odlučio poslati baš Družetu "na škole" ili je to ponudio i drugim zaposlenicima? Je li bilo ikakve selekcije, internog natječaja, može li se sada javiti još zaposlenika koji su željni daljnje naobrazbe, ili je doktorirati s javnim novcem ekskluzivno pravo Kristiana Družete?

Jesu li Grad Pula i Družeta ugovorom regulirali tu javnu investiciju na način da Družeta sada ima i određene dugoročne obaveze prema Gradu? Ako nema, naš se školarac sutra može, kao doktor znanosti, zaposliti na neko atraktivnije radno mjesto i Komunalnoj palači pokazati srednji prst. No, javnost je ostala uskraćena za ova, ali i druga pitanja vezana uz slučaj. Jer Zoričić, priupitan o Družeti, na zadnjem Gradskom vijeću nije želio pričati o toj temi, niti nam, ponavljamo, iz Grada dolaze odgovori na postavljena novinarska pitanja. Silenzio stampa.

Ipak, treba reći da su jučer, nakon što smo priču o doktoratu objavili na našem portalu, iz Grada odaslali poruku da postoji čitav plan izobrazbe djelatnika za 2022. i da je spomenuto školovanje Družete dio tog plana. Naravno, ponovno su izostavili reći koliko je koštao doktorat. Spomenuli su tako i ostale djelatnike kojima se platilo nekakvo doškolovanje.

Međutim, Zoričić očito smatra da je svekolika pulska javnost maloumna. Jer, pokušavajući se opravdati, on je naglasio da neki zaposlenici polažu i državni ispit, ECDL certifikate, osposobljavanje za zaštitu na radu i razne seminare. Dakle, u isti je koš strpao redovite edukacije, koje obično prolaze svi djelatnici, a uglavnom ne koštaju puno, s doktoratom na koji, koliko je poznato, nitko dosad nije upućen, te sigurno košta podosta novaca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of