čisto, lijepo i sadržajno

Večeras održana promocija knjige Gordana Poropata "Jato i druge pripovijetke"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Foto Vanesa Begić)

(Foto Vanesa Begić)


Brojna je publika, i ona koja ne uobičava prisustvovati književnim promocijama, prisustovala u petak navečer promociji knjige Gordana Poropata "Jato i druge pripovijetke" u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

- Brojni ljudi imaju iskre stvaranja, netko rano, netko u zrelijoj dobi. To je dar pojedinaca zajednici. Dan-danas živimo u svijetu plastike, bez okusa i mirisa, a da bi se otkrilo ono vrijedno, treba si dati truda. Djelo Gordana Poropata je itekako vrijedno, pravi biser je to jato. Nije to službena (auto)biografija, niti biografija grada, to je mala, ljupka knjiga koja prikazuje velike dosege autora u ovome gradu. Tu ćemo pronaći male ljude, penzionere i druge, a autor je bez velikog "ja". On tu, a bez da imenuje, prikazuje Pulu, tijekom šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina, kazala je Natalija Grgorinić.

Poropat je, čitajući ponešto iz knjige, napomenuo da su to priče iz njegove mladosti, da je nekada imao veliko društvo i prepričavao je te zgode i priče, zatim je krenuo to zapisivati, a grad spominje kroz neke lokacije.

- Gordan Poropat donosi prekrasan, uglađen štokavski izričaj, ako je nešto lijepo u knjizi, onda je to njegovo majstorstvo, piše čisto, lijepo, sadržajno, to je i svojevrsno vrhunsko novinarstvo unatrag. Ne propušta spomenuti i prokletstvo ovoga grada, brod 'Toscana', ima tu predivnih stranica. Nisam Puležan i nemam uspomene na te lokacije koje Poropat spominje, ali to je iznimno dobro napisano štivo, kazao je Popović.

Na kraju je Poropat naveo da ga je glazba, kojom se godinama bavio, svirao je blues, rock i punk navela na pisanje i puno mu pomogla. Za glazbeni intermezzo bio je zadužen Boro Lukić, a moderatorica je bila Iva Lanča Joldić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater