Predstava po tekstu Eugenea O’Neilla

"Dugo putovanje u noć" premijerno na velikoj sceni

| Autor: Mladen Radić
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Premijera predstave "Dugo putovanje u noć" Eugenea O’Neilla u režiji Ivice Buljana i produkciji Istarskog narodnog kazališta održat će se na velikoj sceni INK-a, dvorani Pietro Ciscutti u petak u 20 sati, a reprize su u subotu i ponedjeljak, najavljeno je jučer na tiskovnoj konferenciji. U predstavi glume Alma Prica, Marko Mandić, Rok Juričić i Luka Grbić; svi su se oni jučer predstavili novinarima uz redatelja, zatim autora glazbe Mitju Vrhovnika, dramaturga Vida Adama Hribara te ravnateljicu INK-a Gordanu Jeromelu Kaić i umjetničkog ravnatelja Matiju Ferlina.

Složena obiteljska problematika

Svi su oni izrazili zadovoljstvo što rade na ovoj predstavi u INK-u, te nisu krili niti uzbuđenje unatoč umoru kojeg osjećaju.

- Ne mogu vjerovati da se ovo događa, komentirao je mladi beogradski glumac Luka Grbić kojem je ovo prvi projekt u INK-u, a zadovoljan je i njegov iskusniji kolega Marko Mandić.

- Veliki užitak je bio raditi tu predstavu i testirati kako taj tekst zvuči na vani i u nama, kako mijenja naša tijela i što se dešava s nama, kaže Mandić. Imali su priliku tekst "prožvakati" na različite načine pa su ga jednom prilikom pripremali dok su se vozili od Pule do Savičente.

Juričić se nada da će, i ako ova predstava možda ne privuče velik broj ljudi, oni koji dođu imati neko neizmjerno vrijedno iskustvo, time što su ovdje došli.

- Ovo je priča u kojoj na površinu izlaze razne obiteljske patologije, ali u osnovi te patologije postoji obiteljska konstelacija i mislim da ju je Ivica uspio s nama postići i da je to ova radost koju svako od nas komunicira posljedica toga i na tome sam zahvalan, kaže Juričić.

Velika hrvatska glumica Alma Prica koja u predstavi tumači ulogu majke kaže da iako se radi o jednoj dosta kompliciranoj i složenoj obitelji sa ovisnicima o raznim opijatima i ljudima sa velikim snovima koji nikad možda neće biti ostvareni, njima, glumcima se ostvario san ovdje u Puli.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Alma Prica (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

- Vid je od jednog velikog i kompliciranog teksta napravio nevjerojatan "proboj" kroz taj tekst, u dogovoru s Ivicom i izvukao emotivne vrhunce i vrhunce tih odnosa. Bez obzira što su svi likovi puni anksioznosti, straha i osjećaja krivnje, među njima vlada velika ljubav. Meni nije prvi put da radim s Ivicom, ali prvi put smo radili u jednoj tako maloj intimnoj ekipi i Ivica je okupio jednu ekipu ovisnika o kazalištu što možda i je neka ovisnost koju se čovjek zapravo ne želi riješiti, kaže Prica.

Redatelj Buljan ističe da imaju dramski tekst čija je priča vrlo moćna, ali ju treba prikazati u nekim treptajima, fragmentima, a to je ogroman izazov.

- I čini mi se da smo upravo izlaskom na veliku pozornicu napravili ovdje jedan iskorak iz vlastitog umjetničkog komoditeta i gradu pokazujemo i neku vrstu zahvalnosti jer ova pozornica zaslužuje neke velike geste, velike pokušaje, kaže Buljan koji smatra i da je ovo najljepši teatar na puno širim prostorima.

Nobelovci na daskama INK-a

Dramaturg Hribar glumce je opisao kao "luđake i kazališne narkomane" što nije nikad doživio, pa iako je jedan od mlađih osjeća se kao "konzervativni penzioner".

- Tri tjedna prije prve probe sam proživljavao svoj križni put s O’Neillom i s njegovim stvarno na dlanu ispruženim obiteljskim užasima koje imamo i svi mi. I u ovom procesu sam zapravo shvatio koliko nas obitelj obilježava, to je i predivno i užasavajuće, kaže Hribar koji dok radi ovdje u mislima provodi vrijeme sa svojom obitelji.

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić podsjetila je da su sezonu počeli s predstavom "Majka i dijete" Iona Fossea koji je tjedan dana nakon te izvedbe u INK-u osvojio Nobelovu nagradu, a sezonu privode kraju s O’Neillom koji je Nobela osvojio odavno i jedan je od rijetkih dramskih umjetnika kojem je to uspjelo.

Radi se o međunarodnom projektu zbog čega je Ferlinu drago da je INK postao mjesto koje sakuplja ljude od svuda, a na predstavi osim spomenute ekipe rade i asistent redatelja Gabrijel Lazić, dizajner svjetla Elvis Butković, scenograf Aleksandar Denić i kostimografkinja Ana Savić Gecan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter