Počeo Tjedan suvremenog cirkusa u Puli

"Moja smrt i ja" ili kako nad smrću može trijumfirati život

| Autor: Mladen Radić
Moja smrt i ja

Moja smrt i ja


Predstavom "Moja smrt i ja" jučer navečer u Istarskom narodnom kazalištu otvoren je Tjedan suvremenog cirkusa koji uključuju još dvije predstave – "Obaveza" u produkciji Cirk Pozora koja će se održati večeras u 20 sati u INK-u i "Trio LaLaLa" Triko Cirkus Teatra koja će se održati u nedjelju u 18 sati u caffe baru La Resistance. Tjedan suvremenog cirkusa održava se u sklopu programa "Opčini me novim cirkusom!" kojeg sufinancira Grad Pula.  Organizatori su Udruga Čarobnjakov šešir u suradnji s INK-om.

U "Moja smrt i ja" Petra Najman razradila je jednu temu koja se smatra tabuom, o kojoj nije ugodno razmišljati niti govoriti iako je to jedna, možda i jedina sigurna stvar koja se svima prije ili poslije dogodi. Od prvobitnog straha i samopreispitivanja, a predstava je potaknuta ozljedom koja je mladu umjetnicu privremeno zaustavila u radu, Najman na kraju nalazi načina da da se pomiri sa onim što je čeka i iz cijele priče izađe kao pobjednica nakon što zapleše sa smrću i pogleda u oči svojoj smrtnosti. Ples s kosturom koji podsjeća na klasični ples mrtvaca pretvara se u ples u kojem glavni korak vodi život, unatoč tome što taj kostur-smrt u jednom trenutku izvođačici pa čak i dijelu publike doslovce visi nad glavom. U priči o smrti na kraju pobjeđuje život.

Nakon predstave Najman se predstavila publici kroz razgovor koji je vodila Irena Boljunčić iz Čarobnjakovog šešira Najman je ispričala malo o svom životnom putu, motivaciji za stvaranje jedne ovakve predstave koja uključuje i akrobacije te iskustvima sa studija u Francuskoj, naglasivši da tehnika nije dovoljna ako nema umjetnosti, kreacije.

Predstava "Obaveza" koja je na redu večeras najavljuje se kao neverbalna fantazija koja koristi klauniranje, ples, pokret i manipulaciju predmetima u maniri novog cirkusa. Alegorija je to stvarnog sukoba koji pritišće čitav ljudski život.

"Trio LaLaLa" prikazuje se u nedjelju u La Resistanceu, ulaz je slobodan, a radi se o veselom putujućem cirkuskom cabaretu na sklapanje i rasklapanje, za djecu i odrasle.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum