"Senza titolo"

U Sarajevu otvorena samostalna izložba pulskog umjetnika: Slike iz novog Paulettinog ciklusa ne ostavljaju mjesta asocijativnosti

| Autor: Vanesa Begić
S izložbe

S izložbe


U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorena je samostalna izložba »Senza titolo« renomiranog istarskog umjetnika Roberta Paulette. Izložba je otvorena u sklopu 40. obljetnice međunarodnog umjetničkog i kulturnog festivala Sarajevska zima, koji od 1984. godine na jednom mjestu okuplja najbolje iz svijeta dramske, filmske, glazbene i likovne umjetnosti. Pauletta se sarajevskoj publici predstavio po treći put samostalno, izborom radova iz posljednjeg ciklusa »Senza titolo«, a riječ je o geometrijskim apstrakcijama, akrilima i uljima na stolnjacima, platnu i drvenim kutijama.

S izložbeS izložbe

- Na površini ovih slika nižu se precizno strukturirane geometrijske kompozicije intenzivnog kolorističkog kontrapostiranja, odnosno blagog nijansiranja pravilno raspoređenih elemenata. Te slike ne ostavljaju nimalo mjesta ikakvoj asocijativnosti, naraciji ili literarnosti već postaju jedinstvenim značenjskim objektima apstraktno konstruktivističke provenijencije.

S izložbeS izložbe

Bojana pozadina kao i geometrijski likovi svoj život na taj način započinju ili završavaju na rubovima objekta, odnosno odstupaju od središnje en-face površine, čime umjetnik ne ostavlja mjesta ičemu što nije u sustavu slikanih kompozicija. Ti objekti djeluju vizualno snažno, estetski zaokruženo, promišljeno i impozantno, podsjećajući nas na zaboravljeni jezik moderne koji je težio progresivnom, intelektualnom i inovativnom umjetničkom kontekstu, navedeno je u najavi.

S izložbeS izložbe

Izložba ostaje otvorena do 16. ožujka, a može se pogledati od utorka do subote od 11 do 18 sati u Umjetničkoj galeriji BiH, najdugovječnijoj i najznačajnijoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini