Zamotuljci, terakota i papiri

FOTOGALERIJA / Jadranka Ostić i Breza Žižović predstavile se izložbom "Zemlja"

| Autor: Vanesa Begić


Hladnom vremenu unatoč, brojna je publika u petak navečer u Galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre prisustvovala otvorenju prve ovogodišnje izložbe u ovome prostoru, a predstavile su se dvije autorice - Jadranka Ostić i Breza Žižović, poznate i priznate svestrane umjetnice.

Kako je rekao predsjednik ovoga društva Milan Marin "moji prvi susret s radovima u terakoti autorica Jadranke Ostić i Breze Žižović, refleksno su mi potakli misli o zemlji kao materiji, njenoj podatnosti kao umjetničkom mediju i zemlji kao najsavršenijem mjestu za sve oblike života koje u ovom trenutku mi kao vrsta poznajemo. Falusoidni oblici male plastike autorice Jadranke Ostić plijene svojom jednostavnošću i čistim formama. Donji dio skulpture, koji je u pravilu valjastog i izduženog oblika, erigirana je vertikala sa završetkom u obliku glave ili kapitela često zgužvane forme i različitog kolorita. Valjkasta vertikala donjeg dijela skulpture je konstantna, dok na gornjem dijelu zamjećujemo stanovitu igru formi koje autorica vješto organizira kako bi zadržala harmoničnu cjelinu, kazao je za radove Jadranke Ostić Milan Marin te nazvao ih je zamotuljcima.

Kao i u ranijim radovima, autorica često koristi stare metalne predmete vješto ih interpolirajući u strukturu osnovnog materijala - pečene gline.

- Jadranka ove ruzinave metalne predmete, čavle, okove, zakačke i slično aplicira u svježu masu gline koji se konačno tijekom pečenja potpuno integriraju u tijelo skulpture, naveo je.

Radove u tehnici terakote Breze Žižović definirao je kao pravokutnim plohama od pečene gline u formi štafelajne slike.

- Autorica nanosi boje u obliku mrlja, crtica, točki i ploha, a ponekad s gotovo suhom četkicom tako da boja ostaje samo u tragovima. Nanošenje boje je intuitivno bez unaprijed smišljenog koncepta, naveo je.

Žižović donosi i crteže na običnom pak-papiru oskudnog kolorita i jednostavnih prepoznatljivosti.

- Detalji u tehnici kolaža izvedeni su obojanom ljepljivom trakom na kojima autorica zgrafito tehnikom formira novi crtež, ponovno nepravilne spirale, zaključio je Marin.

Autorice se ovim radovima nadopunjavaju, te premda donose različite umjetničke rukopise, čine i cjelinu, donose pečat autorske osobnosti, a njihovi radovi lijepo se slažu jedni uz druge, što je i dokaz njihove višegodišnje suradnje.

Breza Žižović rođena je u Puli 1973. godine. Nakon završene srednje škole upisuje Pedagoški fakultet u Puli, smjer razredna nastava i stječe stručni naziv učitelj. Po završetku Pedagoškog fakulteta odlazi u Veneciju gdje pohađa dvije godine smjera Slikarstvo i jednu godinu smjer Stare tehnike grafike. Potom u Ljubljani upisuje Visoko šolo za risanje in slikanje i završetkom, nakon četiri godine stječe stručni naziv diplomirana slikarica. Djelovala je u pulskom kazalištu kao scenograf te u više škola u Puli i okolici predavala je likovni. Na Sveučilištu Jurja Dobrile, na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti počinje raditi 2008. godine kao predavač nekoliko kolegija. Izlaže samostalno i skupno te sudjeluje na brojnim projektima, a izradila je više od 40 scenografija.

Jadranka Ostić završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Redovito izlaže od 1979. Samostalnim izložbama predstavila se tridesetak puta, a na skupnim stotinjak. Bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom, pisanjem. Ilustrirala je "Priče o kornjačama" i "Priče o žabama". Objavljene su joj dvije zbirke pjesama "Ivančice šapuću pticama" i "Panova svirala". Članica je ULUPUH-a, HDLU-a Istre i Istarskog ogranka DHK-a. Živi i radi u Puli.

Izložba je otvorena do 9. veljače radnim danima od 9 do 15 sati, a utorkom i četvrtkom još i poslijepodne od 17 do 19 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater