"ČA DELAMO KAD NIŠ NE DELAMO"

FOTO / Izložba o slobodnom vremenu u Etnografskom muzeju u Kaštelu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN


Mnoštvo srednjoškolaca ispunilo je Etnografski muzej Istre u pazinskom Kaštelu gdje se preksinoć otvorila vrlo sadržajna i zanimljiva izložba o dokolici nazvana "Ča delamo kad niš ne delamo – o slobodnom vremenu istarske svakodnevice".

Deset tema

Izložba tematizira slobodno vrijeme od prve polovice 20. stoljeća do danas. Koncipirana je u desetak tema (hobiji, film, ljetovanja, sport i rekreacija, vrtlarstvo, zabave i plesnjaci, "spod ladonje", šetnje nedjeljom, stripovi, gostionice, pod marendom, omladinske radne brigade, izviđači…), bogato aranžirana fotografijama, artefaktima, izjavama kazivača, kao i multimedijom, bilo to filmovima, glazbom ili igranjem "laštika". Sakupljeni su materijali i izjave iz čitave Istre, a najviše ih je s područja Pazinštine.

- Nadam se da je tema dovoljno zanimljiva i da će vas povući da pogledate sve naše prostore kako bi vidjeli kako se nekad provodilo slobodno vrijeme, a kako danas kazala je uvodno ravnateljica muzeja Ivona Orlić. Najavila je da će se katalog izložbe javno prezentirati prilikom Noći muzeja.

- Kada smo krenule u pripreme i istraživanje za ovu izložbu imale smo jednu sasvim drugu sliku u glavi, međutim, ljudi s kojima smo razgovarali su nas demantirali na samom početku, pogotovo stariji kazivač. Kazali su nam "ma kakvo slobodno vrijeme, to ne postoji", pogotovo u ruralnim sredinama, "ruke su vajk morale bit zaposlene".

Pogotovo žene nisu imale slobodnog vremena, da li iz kulturoloških ili obiteljskih razloga, nije bilo lijepo vidjeti ženu da ne radi. Muški su si ipak malo ukrali slobodnog vremena, kazala je jedna od autorice izložbe Mirjana Margetić. Koautorica Nikolina Rusac zahvalila se brojnim institucijama s kojima su surađivali oko ove izložbe, kao i brojnim pojedincima koji su ustupili fotografije ili podijelili svoja sjećanja.

- Nadam se da ćete se uživjeti u temu koja je sveobuhvatna, i vjerujem da ćete probuditi neke lijepe uspomene, kao što sam i sama kada sam radila na izložbi, kazala je Tina Erman Popović koja je zaslužna za oblikovanje postava, dok je za »tehnički« dio bio zadužen preparator Dragan Dimovski.

Dolce far niente

- Ova mi je tema jako draga, jer mislim da živimo u jednom mediteranskom okruženju za koje je bilo karakteristično ono "dolce far niente", ne raditi ništa, jednostavno razmišljati o sebi i o tome kako nam je lijepo. Samo mogu zaželjeti budućim generacijama da imaju vremena za to "dolce far niente", kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica koji je službeno otvorio izložbu.

Izložba propituje egzistencijalna pitanja poput onog postoji li uopće slobodno vrijeme, koje su razlike u poimanju i provođenju slobodnog vremena u ruralnim i gradskim sredinama, kakvo je žensko i muško viđenje ove teme, kako su na njega utjecala društvena uređenja, industrijski razvoj, stvaranje potrošačkog društva te kako ga mladi danas upražnjavaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter