U GALERIJI ALVONA

Izložba Vinka Šaine posvećena 400. obljetnici zvonika: Sv. Just i njegova žrtva kao inspiracija za likovno staralaštvo

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Uoči proslave 400. obljetnice zvonika crkve svetog Justa, prepoznatljive vizure labinskog staroga grada u Galeriji Alvona otvorena je izložba Vinka Šaine posvećena tom jubileju. Izložba u čast sveca zaštitnika Labina otvorena je upravo na dan kad se on i slavi.

Izloženi radovi Vinka Šaine nastali su tijekom priprema za ovogodišnji Labinski uzlet likovnosti kojem je tema bila upravo zvonik sv. Justa. Katalog izložbe donosi tekst slovačkog dr. znanosti Vítězslava Štajnochra.

Iako se autor izložbe i autor stihova nikad nisu osobno susreli, radovi Vinka Šaine posvećeni Sv. Justu bili su iznimna inspiracija za produhovljene stihove koji progovaraju o žrtvi ovog sveca. Labinski župnik i dekan labinskog dekanata Mirko Vukšić u svom obraćanju istaknuo je kako je ovo svetac koji je stoljećima bio potisnut, zapostavljen i zaboravljen te kako je u relativno kratkom vremenu posvećenom proučavanju župnog arhiva i drugih artefakata dostupnih u župnoj crkvi otkriven niz nepoznatih detalja iz povijesti što je prava riznica duhovne baštine sv. Justa zaštitnika Grada Labina.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

U kratkom presjeku rezultata dosadašnjih istraživanja Tonija Šaina, dipl. rest. konz. koji je govorio o značaju zvonika i stare župne crkve sv. Justa kao jednog od prepoznatljivih simbola grada Labina izneseno je niz zanimljivosti. Za neka od postojećih tumačenja povijesti ovog lokaliteta, istaknuo je kako se svakako mogu smatrati dosta smjelima jer za sada nema puno materijalnih dokaza u njihov prilog, a prvi pouzdani podaci nastale na temelju znanstvenog istraživanja su iz pera poznatog Branka Fučića koji je obradio ostatke zidnih slika koji se nalaze u unutrašnjosti crkve sv. Justa.

Nakon sanacije zvonika izvedene 2013. godine sredstvima Grada Labina i Regije Veneto, 2017. godine Hrvatski restauratorski zavod je sredstvima Ministarstva kulture RH započeo arheološko i konzervatorsko-restauratorsko istraživanje. Otvaranjem sondi potvrđeno je postojanje zidnog oslika na zapadnom ulaznom zidu (zvonik) te zazidana vrata i prozor na južnom zidu. Svoje izlaganje zaključio je ističući važnost istraživanja nastanka i razvojnih faza najstarije crkve i zvonika u Labinu jer se nalaze na najstarijem naseljenom dijelu grada.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Nastavak ovog istraživanja pomogao bi rastumačiti taj dio povijesti grada koji nam još uvijek nije dovoljno poznat, a vraćanje starih običaja kroz procesije i štovanje sveca jedan je od načina da se istakne značaj zvonika i stare župne crkve koji su jedan od prepoznatljivih simbola grada Labina.

Izložbu je pozdravio i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Labina, Borjan Batagelj koji je istaknu važnost niza zanimljivih činjenica o sv. Justu i povijesti grada koje su slabo poznate široj javnosti te zahvalio na uloženom trudu svim dionicima ovog iznimnog događaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter