U LABINSKOJ GALERIJI ALVONA

"JADRANSKI VALCER" ĐORĐA STOŠIĆA: More i valovi kao inspiracija

Razbješnjelo more na slici bez puno papra ali s mnogo soli svojom se plavom bojom protivi svakoj logici oluje koja ga trga i pjeni u tisuću kapi, ističe povjesničarka umjetnosti KristinaTamara Franić

| Autor: Branko BIOČIĆ
Đorđe Stošić uz svoje morske slike (Snimio Branko Biočić)

Đorđe Stošić uz svoje morske slike (Snimio Branko Biočić)


U labinskoj Galeriji Alvona otvorena je izložba slika Đorđa Stošića pod nazivom "Jadranski valcer".

- Ova slikarska faza traje četiri, pet godina. Krenuo sam s jedrenjem, bio sam prvo u figurativnom điru, a ostao sam i dalje u figuraciji, ali sam osjetio potrebu da to treba razvijati dalje. Ne mogu se maknuti od mora i vode, nekog ludila i energije, i upravo to unosim u nove slike i zadovoljan kako se cijela priča razvija, a vidim da je i publika zadovoljna s tim pomakom. Jednostavno, slikar se mora stalno razvijati. Nastavljam dalje, kod zadnje dvije slike imam čisto more, a sada počinje istraživanje valova. Na valove možeš potrošiti tri života, rekao je uz otvaranje izložbe Đorđe Stošić.

- On je umjetnik koji se cijeloga života bavio malim stvarima da bi ih učinio velikima i u tome leži njegova snaga i uspjeh. Njegova obzorja i zalasci sunca, prožeti lirskim nadrealizmom kao da su preuzeti iz nekog sna. Oni su sinteze njegove jednostavne životne filozofije koju s iskrenom radošću dijeli s publikom koja prepoznaje njegovu autentičnost i pritom je nagrađuje. Razbješnjelo more na slici bez puno papra ali s mnogo soli svojom se plavom bojom protivi svakoj logici oluje koja ga trga i pjeni u tisuću kapi, ističe povjesničarka umjetnosti KristinaTamara Franić.

Đorđe Stošić rođen je 1960. u Semeljcima, osnovnu i srednju školu završio je u Novoj Gradiški a od devedesetih živi u Medulinu gdje radi kao samostalni umjetnik i fotograf. Akademiju likovnih umjetnosti upisao je 1979. godine u Zagrebu gdje je studirao u klasi profesora Đure Sedera, Raula Goldonia i Josipa Bifela. Godine 1985. prelazi na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasu profesora R. Tadića gdje je diplomirao te samostalno izlaže od 1986. O autoru i izložbi na otvaranju govorili su voditeljica galerije Alvona Alis Šaina i labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter