KANDIDAT SDP-a ZA ŽUPANA

Romana Jerković došla u Pulu dati podršku Danijelu Feriću

| Autor: Glas Istre
Ferić i Jerković

Ferić i Jerković


Europarlamentarna zastupnica Romana Jerković dala je danas u Puli podršku kandidatu SDP-a za župana Danijelu Feriću. Tema njihove zajedničke konferencije za novinare bilo je financiranje razvojnih projekata iz EU fondova. Jerković je poručila da je Ferić vrijedan i odgovoran, uporan i poduzetan, otvorena uma i srca i čovjek sa čvrstim stavom, koji ne daje prazna obećanja.

- Obećao je zasukati rukave i raditi na projektima i programima koji će doprinijeti kvaliteti života u Istarskoj županiji. Znam da će raditi na programima za budućnost, u čijim će plodovima uživati sve generacije, kazala je Jerković.

Ferić je pojasnio da se u Istri nalaze 34 poslovne zone koje zauzimaju preko 1.200 hektara zemljišta. Program razvoja poslovnih zona u Istarskoj županiji za razdoblje 2010.-2014. , koji je usvojen u mandatu Jakovčića, ostao je, podsjetio je Ferić, mrtvo slovo na papiru i za mandata njegova dva nasljednika Valtera Flege i Fabrizia Radina. Najavio je da će u suradnji sa svim gradovima i općinama sufinancirati izgradnju komunalne infrastrukture kako bi poduzetničke zone bile generator rasta i radni okoliš za čak 2.000 novih radnih mjesta u ukupno 42 poslovne-industrijske zone.

- U Europskoj uniji smo se okupili zajedno u našoj različitosti, ali kao budući župan, bez obzira na različitosti, ma kakve one bile, želim fer Istru jednakih šansi za sve, a ne samo za one podobne. Želim Istru koja promovira socijaldemokratske i zelene politike. Želim slušati građane i građanke, uključiti ih u donošenje odluka, uvesti participativno budžetiranje, izjašnjavanje putem lokalnih referenduma i javnih savjetovanja. Želim pravednu Istru. Istru gdje će se primjenjivati fer prostorni planovi, gdje će se ulagati u zeleno gospodarstvo, održiv i ekološki osviješten turizam, gdje ćemo brinuti o starijima, ulagati u obrazovanje. To su temelji ravnopravnijeg društva, zelenijeg, socijalno osjetljivijeg i demokratičnijeg. Do sad smo pokazali i dokazali da socijaldemokratske, energetske i zelene politike koje promoviramo u lokalnim sredinama, gdje smo dobili povjerenje građana, podižu standard, u tim se sredinama bolje živi. Sada ćemo napraviti korak dalje. Kao župan, putem našeg upravnog odjela za održivi razvoj, inicirat ću izradu Istarskog energetskog i zelenog plana - naše strategije za postizanje održivosti gospodarstva koju ćemo kasnije realizirati u suradnji s gradovima i općinama. Upravo naše poslovno-industrijske zone vidim kao inkubatore održivog razvoja, najavio je Ferić.

- Republika Hrvatska će u periodu od 2021. do 2027. godine imati na raspolaganju 165 milijardi kuna. To je prilika i za istarske projekte. Najveći dio projekata odnosi se na segment zaštite okoliša, promet (lučke infrastrukture) i poduzetništvo (poduzetničke i poslovne zone), a pojedinačno najznačajniji su projekti poboljšanja sustava vodoopskrbe te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Zatim projekti uspostave postrojenja za obradu/recikliranje glomaznog komunalnog otpada, postrojenja za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, postrojenja za sortiranje selektivnog otpada te projekt sanacije lučke infrastrukture. Osim dovoljnog broja reciklažnih dvorišta, u Istri treba izgraditi i postrojenje za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada, uspostaviti postrojenje za recikliranje građevinskog i krupnog komunalnog otpada, izgradnju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala te izvršiti sanaciju zatvorenih odlagališta neopasnog otpada. Za sve ove projekte je bilo moguće povući sredstva iz EU fondova gdje je bilo na raspolaganju golemih 752,8 milijuna kuna iz operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014 - 2020“, pojasnio je Ferić svoj program.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater