SDP-ov ODGOVOR

BASSANESE I FERIĆ PORUČUJU IDS-u: Jakovčić vam je bio u Bruxellesu samo zahvaljujući Milanoviću

| Autor: Chiara BILIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Milanović želi progresivnu, znatiželjnu i otvorenu Hrvatsku. Hrvatsku koja se ne boji drugačijeg i koja nije opasana bodljikavom žicom. Politika IDS-a ide u suprotnom smjeru, rekao je Bassanese

"Nepobitna je činjenica da je reakcija gospodina Sponze, kao tajnika IDS-a, posljedica panike koje se stvorila u IDS-u onog trenutka kad su gotovo svi članovi Amsterdamske koalicije najavili podršku Milanoviću, a IDS je ostao sam. Milanović želi progresivnu, znatiželjnu i otvorenu Hrvatsku. Hrvatsku koja se ne boji drugačijeg i koja nije opasana bodljikavom žicom. Politika IDS-a ide u suprotnom smjeru. To nije progresivna, to je nazadna, zatvorena i neistinita Hrvatska", poručio je predsjednik Istarskog SDP-a i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako sazvana kao uvertira za predstojeće predsjedničke izbore na kojima se kandidirao bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, niti Bassanese, niti predsjednik Savjeta za financije i državni proračun i član Županijskog odbora SDP-a Danijel Ferić nisu propustili priliku osvrnuti se na nedavnu izjavu IDS-ovog političkog tajnika i saborskog zastupnika Giovannija Sponze.

Sponzin zahtjev da se SDP očituje o tome je li suradnja istarskih čelnika SDP-a i HDZ-a u Umagu najava velike koalicije kao IDS-ov uvjet podršci Milanoviću, Bassanese je usporedio s Hrvatskom koja se boji i ucjenama bori protiv drugačijeg i koja je opasana klijentelističkom bodljikavom žicom.

Neiskrena podrška

- U tu se politiku Milanović ne uklapa, niti on može biti njihov kandidat. Ovo je prilika da IDS istakne svog kandidata i da na izbore izađe samostalno, kad su već toliko samouvjereni i primitivnim ucjenama i neistinama uvjetuju suradnju s SDP-om. Mišljenja sam da Milanoviću nije potrebna ponovna i više puta dokazana ucjenjivačka neiskrena podrška IDS-a. On će glasove u Istri zasigurno dobiti, sa ili bez podrške vrha IDS-a, kazao je Bassanese, dok je Ferić ideju da IDS prvi put nakon Damira Kajina istakne svog kandidata za predsjednika države nazvao izvrsnom.

- Očito jedino večernja partija briškule između kolega Jakovčića i Miletića može dati odgovor na pitanje hoće li IDS imati svog kandidata i tko će to biti. Pozivamo pobjednika u briškuli da naredno jutro izađe pred kamere i građanima Istre urbi et orbi priopći radosnu vijest, sarkastično je poručio Ferić.

Ljudska hrabrost

Bassanese je pak poručio da je počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić postao zastupnik u EU parlamentu isključivo zahvaljujući odluci Zorana Milanovića.

- Taj isti Jakovčić je i dalje prva osoba iz IDS-a koja je javno i brutalno uskratila podršku Milanoviću u utrci za predsjednika, uz sve medijske pokušaje gospodine Sponze da preokrene tu činjenicu. Svatko tko je objektivan i politički informiran zna da Sponza u niti jednom trenutku, niti može, niti zna razmišljati suprotno od Jakovčića. A tako razmišlja i cijeli vrh IDS-a. Jakovčić je, za razliku od Sponze, samo imao ljudsku i političku hrabrost to i javno izreći i na taj jedan čudan način se zahvaliti Milanoviću što je pet godina proveo u Bruxellesu. Svima je jasno da vrh IDS-a ne podnosi Milanovića, i to vjerojatno od trenutka kad je odlučio da SDP-ov kandidat za Istarskog župana bude Damir Kajin, smatra Bassanese, koji je Sponzi poručio da "skupi hrabrost i javno kaže da nikad neće glasati za Milanovića".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater