LABIN

Post festum lokalnih izbora na kojima je izlaznost bila svega 39 posto: VALTERU GLAVIČIĆU I IDS-u UVJERLJIVO NOVI MANDAT

Neshvatljivo je da čak preko 60 posto građana Labina uopće ne zanima tko će im biti gradonačelnik i što je još važnije, tko će sjediti u Gradskom vijeću, u tijelu koje donosi sve ključne odluke za kvalitetu života u gradu u kojem žive, rekao je Silvano Vlačić

| Autor: Branko BIOČIĆ
Valter Glavičić

Valter Glavičić


Valter Glavičić, kandidat IDS-a, s uvjerljivih je 62,6 posto glasova osvojio i drugi gradonačelnički mandat pa će i iduće četiri godine biti na čelu Labina. Lista IDS-a sa 49,3 posto imat će i apsolutnu većinu u Gradskom vijeću. To je u oba slučaja više nego prije četiri godine.

Devet vijećnika

- Veoma smo zadovoljni i zahvalni na svakom dobivenom glasu te nam je to veliki poticaj za dalje, da svi zajedno nastavimo razvijati Labin kako on to i zaslužuje. S obzirom na rezultate možemo biti ponosni i ustvrditi kako su naši sugrađani prepoznali trud i zalaganje, kako moj osobni, tako i mojih suradnika tijekom protekle četiri godine mandata. Velika je to i obaveza za dalje kako bi opravdali ovo povjerenje koje su nam građani ukazali. Odličan je rezultat i za Gradsko vijeće te je devet osvojenih vijećničkih mjesta dokaz da smo na pravom putu, rekao je nakon izbora Glavičić.

Tanja Pejić, nositeljica liste Demokrata, u prošlom je mandatu bila u Gradskom vijeću na listi Nezavisni zajedno, a sada je izašla samostalno na izbore i osvojila gotovo 11 posto glasova. Nije uspjela postati gradonačelnica Labina, ali je osvojila drugo mjesto, odmah iza aktualnog gradonačelnika Glavičića i IDS-a, a ispred SDP-a, HDZ-a i ostalih lista, te je s Mladenom Bastijanićem, drugim na listi, ušla u Gradsko vijeće.

- Tek postajem svjesna da smo moja ekipa i ja jako puno postigli. Kako su pristizali rezultati s biračkih mjesta, konstantno smo održavali drugo mjesto i po kandidaturi za gradonačelnika i po listi za Vijeće. Zbog toga sam jako zadovoljna i ponosna na nas. Zaista jesam. Hvala od srca svim glasačima koji su nas prepoznali i veliko hvala ljudima s moje liste koji su svojom pozitivom i hrabrošću zaslužni za adrenalin koji me još uvijek ne pušta, kaže nakon izbora Tanja Pejić.

- S druge strane, izrazito me šokirala tako slaba izlaznost birača. Tome se još uvijek ne mogu načuditi s obzirom da nikad nije bilo toliko lista i kandidata za gradonačelnika te nikad slabiji odaziv birača. To mi još uvijek ne ide u glavu. Voljela bih znati koji smo po redu po izlaznosti na razini Istre i na razini države. To je ono što me bacilo u ''bed'' jer ukazuje da smo zaista na niskom stupnju demokracije. Sramotno i poražavajuće. Čestitam još jednom svim kandidatima koji su sudjelovali u ovoj izbornoj utakmici. Čestitam Valteru i njegovoj mašineriji na pobjedi, zaključila je Pejić.

Bez glasa i mjesta

Lista Nezavisni Zajedno nositelja Silvana Vlačića, podbacila je na ovim izborima. Osim što su dobili 10 posto glasova, što je manje glasova nego prije četiri godine, za samo jedan glas ostali su i bez drugog vijećničkog mjesta.

- Nismo zadovolji rezultatima izborima, nažalost zbog doslovno samo jednog glasa ostali smo bez drugog vijećnika, ali više od rezultata razočarani smo izrazito slabim odazivom na izbore od samo 39 posto građana sa pravom glasa. Neshvatljivo je da čak preko 60 posto građana Labina uopće ne zanima tko će im biti gradonačelnik i što je još važnije, tko će sjediti u Gradskom vijeću, u tijelu koje donosi sve ključne odluke za kvalitetu života u gradu u kojem žive, rekao je Silvano Vlačić.

Jako loš rezultat ostvarile su i druge dvije nezavisne liste, što po Vlačiću, nažalost, pokazuje da na izbore izlaze samo stranačke vojske, glasači IDS-a, SDP-a i HDZ-a.

- Vladajući već godinama, s otprilike 2.000 glasova, osvajaju većinsku vlast u Labinu te oni mogu biti veoma zadovoljni sa 6000 apstinenata koji ne idu glasati, jer je tim ljudima koji ne izlaze na izbore ili sve jako dobro ili ne shvaćaju što znači kad ne izađu dati svoj glas, kazao je Vlačić. - Ovakva pasivnost birača dugoročno će demotivirati obične građane da se uopće upuštaju u bavljenje politikom. Zašto bi se obrazovani ili poslovno uspješni ljudi uopće borili za boljitak Labina, ako gotovo dvije trećine Labinjana nije briga kakav će im biti grad, zaključio je Vlačić.

Predsjednik labinskog SDP-a Valdi Gobo također nije uspio postati gradonačelnik, ali je s Katarinom Filipović izborio mjesto u Gradskom vijeću.

HDZ zadovoljan

- Čestitam novom, odnosno starom gradonačelniku Valteru Glavičiću na osvojenom novom četverogodišnjem mandatu. Žalosti me činjenica da je na glasanje izašlo manje birača nego prije četiri godine. SDP će kroz Gradsko vijeće nastaviti djelovati za još kvalitetniji život u Labinu, u kojem će građani, pogotovo mladi prestati odlaziti zbog premalih primanja, rekao je Gobo.

HDZ će kao i do sada imati jednog vijećnika, Nenada Boršića.

- Zadovoljan sam rezultatom koji je bio u skladu s očekivanjima. Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore koji su zbog pandemije bili otežani nego ranije. Djelovat ću u Vijeću kao konstruktivna oporba, ali ću prihvaćati sve dobre prijedloge za boljitak Labina i kvalitetniji život njegovih građana, zaključio je Boršić.

U novom Gradskom vijeću IDS će imati devet od 15 članova, po dva SDP i Demokrati, Nezavisni zajedno i HDZ po jednog, a ispod crte su ostali nezavisni Nevina Miškulin i Šime Martinović te Alda Miletić iz HSU-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini