BUZET

Damir Kajin: Reciklažnom dvorištu za građevinski materijal NIJE MJESTO U DRUGOJ VODOZAŠTITNOJ ZONI

Ne može Grad tjerati od sebe sve potencijalne sadržaje, ali treba ponuditi investitorima drugu zonu jer ova kod kamenoloma Sveti Ivan nije adekvatna, poručio je Kajin

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Kamenolom Sveti Ivan (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kamenolom Sveti Ivan (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Pred nama su jedni od najneuobičajenijih izbora, gotovo na rubu regularnosti. Nama u Buzetu neće biti problem sakupiti potpise za kandidaturu, ali mnogima zbog ove pandemije hoće, a i izlaznost nakon toga može biti upitna, ustvrdio je na konferenciji za novinare Damir Kajin, zajednički nezavisni kandidat za gradonačelnika Buzeta, koalicije SDP-a Buzet, Demokrata i nezavisnih.

Otvaranje prema Kopru i Rijeci

- Jedini način da pokrenemo Buzet je da zaustavimo podjele među stanovnicima ovog grada te da se otvorimo prema Kopru i Rijeci kojima prirodno gravitiramo s ciljem dovođenja kapitala iz tih sredina. Konačno, i same ljude, jer alternativa su stanovnici Ukrajine, Uzbekistana…, iako treba se i njima zahvaliti na radu u nekim građevinskim tvrtkama, odnosno Cimosu, bez kojih te tvrtke gotovo da ne bi mogle osigurati proizvodnju. Makar je svima njima Buzet samo prolazna stanica kako bi nakon godinu dana provedenih ovdje lakše dobili papire za odlazak prema Njemačkoj ili Austriji. Buzet isto tako ima potencijala, i toga moramo biti svjesni i nemamo razloga samo kukati niti prozivati ono što su radili naši prethodnici. Mi ćemo po dovršetku Ipsilona biti periferija Rijeke, trebat će nam 35 minuta do nje. Buzet je jedan od najpitoresknijih gradića u Istri, grad u kojem je savršeno živjeti prije svega mladim i starijim obiteljima, zbog sigurnosti koja je apsolutna. Cijena nekretnina danas u Buzetu je podcijenjena, ona je dva, pet pa i deset puta niža nego u Rijeci ili nekim drugim krajevima Istre, a najbolje to oslikava podatak da se atraktivan prostor u banci, u središtu grada prodavao za 500 eura po kvadratu, istaknuo je Kajin.

Kajin je također rekao da se turizam počeo buditi i u Buzetu, ali da se ne može razvijati bez sinergije javnog i privatnog te da građani moraju biti svjesni da sve ne mogu očekivati od ljudi koji stoluju u zgradi gradske uprave. Mišljenja je također da se u cilju dovođenja kapitala prije svega iz Rijeke, a možda i Kopra, mora pokrenuti zona Ročko Polje tako da pojedinci uz minimalna ulaganja dođu do mogućnosti da grade poslovne objekte na ovom području. Jednako je bitno ukloniti prometne barijere prema Kopru. Hrvatska će, rekao je Kajin, u razdoblju od 2021. do 2027. godine imati 8,7 milijardi eura za ulaganje. Nešto od tog novca, naglasio je, mora privući Istarska županija, a samim time i Grad Buzet.

Treba sačuvati prostor

- Uvjet da se dovuče kapital, ali i stanovništvo jer Buzetu nedostaje radnika, je taj da sačuvamo prostor. To ne znači da će Buzet biti zatvoren za manje atraktivnu, možda ekološki nesavršenu industriju ako takva uopće postoji, ali vodit ćemo računa da ona ne ugrožava kvalitetu života i da se nešto pita i same građane što oni žele. Zašto to govorim? Sada nam se nudi reciklažno dvorište za građevinski otpad u Svetom Ivanu, u drugoj vodozaštitnoj zoni. Na lokaciju imaju silne primjedbe stanovnici tog naselja ili tog Mjesnog odbora Sveti Ivan. Mještani kažu da ih se na zadnjem skupu obmanulo kada su gradski oci tvrdili da nisu bili upoznati s elaboratom o gospodarenju prostorom na kojeg su oni također dali suglasnost. Ono što je naročito problematično je da je investitor od Županije dobio suglasnost, a da Hrvatske vode, stoga što je to područje u drugoj zaštitnoj zoni, svojim rješenjem obustavljaju izdavanje vodopravnih uvjeta za izradu tehničke dokumentacije za građenje građevine "zahvat u prostoru namijenjen gospodarenju otpadom 2.a skupine - reciklažno dvorište za građevinski otpad, na dijelu k.č. 4403/9 k.o. Buzet". Želim reći isto tako da Grad mora izaći u susret investitoru i za te poslove, ali na nekoj drugoj lokaciji i to bi mogla biti prilika da se počne oživljavati zonu Ročko Polje, iako nitko ni njima ne želi nametati nešto ako Mjesni odbor to ne želi, istaknuo je Kajin te ustvrdio da je ovo reciklažno dvorište sto puta manji problem od kamenoloma Sveti Ivan.

- Kamenolom ima koncesiju do trideset i neke godine, odnosno može se to u kontekstu drugog uvjeta, količine eksploatiranog materijala, produžiti možda još za deset ili dvadeset godina i na to se gotovo ne može utjecati, ali se može u dogovoru s vlasnicima uvjetovati na koji način minirati kako ne bi stradavale kuće u okolici kamenoloma. Ne može Grad tjerati od sebe sve potencijalne sadržaje, ali mi moramo ponuditi investitorima drugu zonu za reciklažno dvorište jer ova nije adekvatna. Najlakše je pozvati se na vodopravne uvjete, ali jednako tako veliki problem je što to stanovnici tog prostora ne prihvaćaju, zaključio je Kajin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum