U UTORAK SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

LABIN: Pred vijećnicima dvije ključne odluke - Prostorni plan i kredit

| Autor: Branko BIOČIĆ

Za utorak, 18. veljače sazvana je 30. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Labina. Ova sjednica kao i inače započet će aktualnim satom, a za dnevni red predloženo je ukupno jedanaest točaka među kojima se nalaze i dvije odluke koje su od ogromnog značaja za stanovnike Labina i Labinštine. Naime, očekuje se usvajanje izmjena Prostornog plana Grada Labina što je uvjet za daljnji razvoj projekta Aglomeracije Labin-Raša-Rabac. Iako je važnost ovog projekta kojim se rješava pitanje odvodnje otpadnih voda i zaštite pitke vode neupitna, vijećnici će morati donijeti i odluku o zaduživanju kod Privredne banke Zagreb za financiranje kapitalnog projekta izgradnje i opremanje Doma za starije osobe u Labinu

Ulaganje od pola milijarde kuna

Usvajanjem izmjena Prostornog plana Grada Labina i općina Labinštine uključenih u ovaj mega projekt stječe se uvjet da, nakon usvajanja i dobivanja suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša na elaborat okoliša, započne zahtjevan proces projektiranja. Nakon dobivanja suglasnosti na elaborat okoliša, u planu je, dakle, pokretanje nabave za izrađivača projekta te se planira kako će cijeli taj proces oko projektiranja potrajati godinu i pol dana. Samu zahtjevnost projekta nije potrebno dodatno naglašavati, već je dovoljno reći kako je vrijednost oko pola milijarde kuna, a projekt zahvaća ne samo Grad Labin, već i ostale Općine Labinštine te će u fazi projektiranja i pribavljanja potrebnih dokumenata biti zanimljivo što se izdaje više građevinskih dozvola i to na području više jedinica lokalne samouprave.

Kredit u iznosu od 34 milijuna kuna

Što se tiče kredit za izgradnju doma za starije osobe, on se financira iz sredstava Razvojne banke Vijeća Europe plasiranih od strane HBOR-a, posredstvom Privredne banke Zagreb. Prema prijedlogu ove odluke koja će se naći pred vijećnicima, Grad Labin će se zadužiti uzimanjem dugoročnog kredita u iznosu od 34 milijuna kuna, uz fiksnu kamatnu stopu od 1,19 posto godišnje tijekom cijelog otplatnog razdoblja od 15 godina. Ukupni iznos glavnice i kamate po navedenom kreditu iznosi 37,5 milijuna kuna s time da prva rata dospijeva 31. ožujka 2022. godine , a posljednja 31. prosinca 2036. godine.

No, kako je objasnio gradonačelnik na jednoj od posljednjih sjednica Vijeća, zaduženje Grada ostalo bi na jednakoj razini kao i do sada, s obzirom da do trenutka početka otplate kredita za Dom za starije završava otplata nekih prijašnjih zaduženja. Zaduženje Grada Labina poduprijet će i Istarska županija koja će tijekom cijelog otplatnog razdoblja gore navedenog kredita sufinancirati 50 posto vrijednosti rate kredita.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum