MINI NASTUP SVIRAČA TRIEŠTINA

Z ARMONIKU V ROČ: Trieštine ipak u Roču, iako samo za televizijske kamere

Drugu godinu za redom epidemiološke mjere onemogućile su održavanje međunarodnog susreta svirača dijatonskih harmonika trieština " Z armoniku v Roč". Da nije korone, bilo bi to njegovo 33. izdanje. Žalosni svirači, još žalosniji organizatori što ih je ove godine zadesila ista sudbina kao i prošle

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Zvuci "armonike miće na batuniće kaj stori se te hudiće" kako trieštini tepa ročki pjesnik Vladimir Pernić, ipak su druge svibanjske nedjelje odzvanjali glagoljaškim gradićem. Doduše, samo za potrebe snimanja televizijske emisije, jer drugu godinu za redom epidemiološke mjere onemogućile su održavanje međunarodnog susreta svirača dijatonskih harmonika trieština "Z armoniku v Roč". Da nije korone, bilo bi to njegovo 33. izdanje. Žalosni svirači, još žalosniji organizatori što ih je ove godine zadesila ista sudbina˛ kao i prošle.

- Iskreno smo se nadali da će se situacija s koronavirusom smiriti pa da barem ove godine organiziramo naš poznati susret svirača dijatonskih harmonika u Roču, ali nam epidemiološke mjere to nisu omogućile. U startu smo morali odustati od planiranog nastupa gostujućeg puhačkog orkestra te svjetskih prvaka iz Italije kao i izložbe željezničarskih likovnih umjetnika te večernje plesne zabave, požalio se predsjednik ŽKUD "Renato Pernić" Roč Valdi Glavić te dodao kako je želja ŽKUD-a bila da na bilo koji način pokušaju barem u nekom obliku obilježiti ovu manifestaciju, pa su se odlučili za snimanje TV emisije, uz gostovanje nekoliko svirača na radio postaji.

Svega dva nastupa

Zasvirali su ročki gunjci Arkul, Duško Anđelini iz Velanovog Briga, Miloš Pernić i Branko Zlatić. Boje harmonikašica u Roču predstavljala je supertalentirana Vanessa Jakac, 17-godišnjakinja iz Cunja kod Buzeta. Povjerila nam je da je u korona godini imala svega dva nastupa, a u normalnoj godini ima ih sedamdesetak.

Ročki gunjci Arkul (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Svirala sam kod kuće i zamišljala da sam na pozornici pa mi je bilo malo lakše. Ipak, jedva čekam nastupiti pred publikom, povjerila nam je Vanessa. Rekla nam je također kako je u srednjoj glazbenoj imala dosta koncerata klasične glazbe tako da "se na tu stranu popravila, na ovu drugo malo stagnira, ali sve će nadoknaditi kada prođe korona".

Najstariji Mario Kotiga

Svirka pred publikom nedostaje i 13- godišnjem Alexu Hrvatinu iz Roča. Do sada je nastupio na dva ročka susreta, a njegovu prvu harmoniku kupila mu je nona. Na snimanju je najmlađi bio 11-godišnji Stefan Černeka iz Brnozi. Najstariji, Mario Kotiga iz Kala kod Motovuna koji će za dva mjeseca navršiti 86 godina, nije propustio niti jedan ročki susret, pa tako niti ovogodišnje snimanje.

Mario Kotiga iz Kala kod Motovuna  (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Zadnje vreme me ne slušaju prsti pa sviram samo lahke valcere, povjerio nam je barba Mario sa željom da se dogodine ponovo vidimo u Roču!

Muzej harmonike

Situacija s koronavirusom, kaže predsjednik ročkog ŽKUD-a Valdi Glavić, nanijela je štetu svim organizacijama na području kulturnog amaterizma.

Vanessa Jakac (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Redovni rad ročkog ŽKUD-a obustavljen je zbog epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite koje su na snazi dugo vremena što nepovoljno utječe na funkcioniranje društva. Ipak, nadam se da će se ova situacija ubrzo primiriti pa da konačno počnemo s "novim normalnim" radom svih sekcija. Budno pratimo što se trenutno događa na relaciji Hrvatski sabor kulture, naše krovne asocijacije na području kulturnog amaterizma te Ministarstva kulture, rekao je Glavić te dodao kako ipak nisu u potpunosti stali s planiranim aktivnostima. Okrenuli su se temeljitijem uređivanju prostorija ŽKUD-a u ročkom Domu kulture.

Stefano Černeka (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Od nekakvih većih ili dugoročnih aktivnosti koje se planiraju, izdvojio je izradu monografije ŽKUD-a, izradu biste Renata Pernića te izgradnju svojevrsnog Muzeja harmonike sa zbirkom raznih instrumenata, notnih zapisa, fotografija koje su obilježile bogatu povijest ročkog ŽKUD-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater