DAN OTVORENIH VRATA VINSKIH PODRUMA

Na Labinštini zbog kompliciranog sustava kupnje ulaznica manji broj posjetitelja 

| Autor: Branko BIOČIĆ


Nedjelja je bila u znaku 24. Dana otvorenih vrata vinskih podruma u Istri. Svoja je vrata otvorilo gotov pedesetak podruma, vinarija i destilerija a na Labinštini su svoja vrata otvorili Matiška i Fuhtar iz Nedešćine, Juričić iz Bartići i Bačac iz Kukurini. Međutim posjeta nije bila kao prošlih godina, a prema riječima vinara i posjetitelja na to je utjecao novi sustav sa preuzimanjem narukvica na određenim punktovima uz plaćanje cijene od 10 eura za posjetu vinskom podrumu.

Ulaznice po cijeni od 10 eura mogle su se kupiti on line i preuzeti u nedjelju na dan manifestacije od 9.30 do 18.30 sati na nekoliko lokacija u Istri gdje su se preuzimale narukvice, ali ne u svakom vinskom podrumu. Nakon kupnje ulaznice, potrebno je bilo mailom rezervirati termin u odabranoj vinariji ili destileriji, a prije toga na mail uplatitelja stigla je potvrda s QR kodom, koja se koristila za preuzimanje narukvice.

Osim u vinariji gdje je narukvica preuzeta, kupac ulaznice mogao je u svakoj vinariji koju posjeti degustirati tri čaše vina, a broj vinarija je bio neograničen ali čini se da je tako komplicirani sustav odbio mnoge posjetitelje, barem što se labinštine tiče gdje je u Vinariji Fuhtar kod predsjednika Labinske udruge vinara Trs Valtera Licula podignuto za četiri labinske vinarije svega 25 narukvica. Unatoč tome, labinski vinari nisu nikoga odbili tko je došao i bez narukvice i uplaćenih 10 eura

- Ja neću sigurno nikoga odbiti a osim vina svakoga ću tko dođe počastiti i domaćim sirom i pršutom. Ali posjeta nije bila velika, rekao nam je Lari Juričić, vlasnik vinarije Juričić iz Bartići nedaleko od labinskog starog grada. Njegov kolega Bojan Kiršić, vlasnik vinarije i brenda Matiška iz Nedešćine je dodao

- Prvi puta sudjelujem na ovoj manifestaciji, zadovoljan sam, prije podne imao sam dvije veće grupe domaćih posjetitelja, a popodne je bilo nekoliko pojedinačnih posjeta. Ponudio sam im malvaziju, muškat slatki, rose, teran, merlot i refošk te istarske domaće kekse. Možda bi bilo više ljudi da nema tih deset eura i narukvica, rekao je Bojan koji na godinu proizvede oko osam tisuća butelja.

Predsjednik Labinske udruge vinara Trs, Valter Licul koji sa sinom Pjerom proizvodi vina Fuhtar poslijepodne je ugostio svega nekoliko ljudi, ali sustav smatra dobrim iako kupljenih ulaznica pojedinačno vinari nemaju ništa nego prikupljeni novac odlazi za zajedničke ciljeve.

- Gostima sam ponudio malvaziju, merlot, teran, muškat žuti poluslatki i odležanu malvaziju. Godišnje proizvedem oko 14 tisuća butelja vina, imam puno mladih nasada pa će se za tri do četiri godine moja proizvodnja udvostručiti. U planu imam proširenje konobe i sale za degustaciju, rekao je Licul.

Nešto je življe bilo u Kukurinima kod Gorana Baćca koji na godinu puni 50 tisuća buteljki vina, a ove je godine uz klapu Intrade proslavio 20 godina svoje vinarije. Goran je bio na studijskom putovanju u Italiji, a o gostima je brinuo Stefano Čekada, voditelj podrum u vinariji Baćac.

- Zadovoljan sam posjetom. Prošlo je kroz dan oko 40 ljudi, prvenstveno sa zapadne obale Istre koji su došli ciljano, a ovo za njih još neistraženo područje Istočnog dijela Istre. Bez obzira na njihovu tradiciju i kvalitetu vina nisu se razočarali sa našim vinima, štoviše bili su ugodno iznenađeni, rekoa je Čekada.

Zatekli smo tu i jednu grupu iz Umaga:

- Već puno godina posjećujem ovu manifestaciju ali prvi puta sam na ovoj strani Istre. Oduševljena sam atmosferom, dobrodošlicom i kvalitetom vina, naročito rosea kojeg ću kupiti za doma. Uvijek idemo u grupi, obišli smo par vinara, drago nam je vidjeti jednu novu vinariju kao što je ova. Domaćini su izrazito ljubazni pa su nam pokazali i svoj vinski podrum, rekla je Umažanka Daria Barbić.

Svoju je čašu vina ispijao i mladi par iz Poreča:

- Predobro je, jako smo zadovoljni, ovdje smo bili puno puta pa se ne smatramo gostima. Vino je odlično a domaćini su još bolji, rekao je Petar Bratović iz Poreča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter