OBILNE OBORINE Interventne službe su tijekom vikenda imale pune ruke posla

Vatrogasci diljem Istre ispumpavali poplavljene objekte i šahtove, samo u Puli VIŠE OD 50 INTERVENCIJA



S poplavama se cijelu subotu i dio nedjelje borilo 150 vatrogasaca iz cijele Istre, uz ostale i članovi DVD-a Raša, Labin, Rabac, Kršan Pićan i Žminj. Hrvatske vode pratile su kretanje voda i donijele odluku o postavljanju vreća s pijeskom u dolini Raše

Cijela je Istra protekle subote poplavila, vatrogasci su imali 80-ak intervencija, od čega samo u Puli više od 50. Najčešće su se ispumpavali poplavljeni objekti i šahtovi, i na taj je posao otpalo čak 95 posto intervencija, veli Dino Kozlevac, zapovjednik istarskih vatrogasaca i načelnik stožera Civilne zaštite. U subotu do 22 sata meteorološke postaje su na području rta Kamenjak u Premanturi zabilježile 61 mm kiše, u Medulinu 55 mm, Pomeru 53 mm, dok je u Puli izmjereno 47 mm.

Kad je riječ o Puli, vatrogasci su i jučer rješavali vodu koja se zadržala, kaže Klaudio Karlović, zapovjednik pulskih vatrogasaca.

- Pljusak je počeo u subotu oko 20- 21 sat i tad smo imali više od 40 intervencija u Puli, a cijeloj Puljštini izuzev Savičente: Medulinu, Marčani, Barbanu, Ližnjanu i Vodnjanu. U Fažani je na terenu bilo tamošnje dobrovoljno vatrogasno društvo, a u Medulinu i Vodnjanu tamošnji DVD-ovi. Jučer ujutro uključio se i DVD Pula kako bi se sanirale poplave koje su se rješavale po redoslijedu zaprimanja dojava, ali i po prioritetima. Prioriteti su objekti od općeg društvenog značaja, pa je tako prvo riješena Zagrebačka banka u Puli čije je prizemlje bilo poplavljeno, odmah smo sanirali i Flanatik centar gdje se začepila kanalizacija. U stambenim zgradama većinom smo ispumpavali podrume. Riješili smo i vodu u poplavljenom poljoprivrednom skladištu, bivšoj Brazdi, preko puta Jadreški. U Radekima se zbog velikih bujica stvorilo jezero koje je poplavilo podrume šest obližnjih obiteljskih kuća. I to samo sanirali. U Gajani, Manjadvorcima i Mutvoranu bio je poplavljen po jedna obiteljska kuća, a sad (jučer oko 15.30 sati, op. a.) saniramo objekte vlasnika koji su se kasnije noću i jutros javili. Zaprimamo i dojave na građevinskim parcelama na kojima su gradnje u toku, ali gdje nema opasnosti po opremu i namještaj kao u nastanjenim objektima. Situacija nije dramatična, šteta će biti, iako ih tek treba procijeniti. Mi se time ne bavimo, izjavio je Karlović. Vatrogasci su uklonili i veliko stablo koje se srušilo na pulskom merkatu, pored Mlinara. Standardno, poplavio je i Valbandon, s obzirom da se nalazi u kotlini, ispod razine ceste.

- Nitko nije stradao, šteta je materijalna, ali ne znamo kolika. Stalno smo na terenu. Prema dojavama, još ćemo večeras i sutra ispumpavati i podrume, rekao je Karlović.

Kozlevac kaže da je u Rovinju bilo jedno ispumpavanje. Pazinčica je narasla i poopipila most Sv. Jože na cesti Pazin- Rijavac. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater