NAJBOLJI HRVATSKI POSLODAVAC U TURIZMU PRIPREMA SE ZA 2022. GODINU

Valamar Riviera nagradila zaposlenike za rezultate u ovoj, te je već započela sa selekcijom i zapošljavanjem za narednu turističku sezonu

Da bi se što bolje pripremili za narednu turističku sezonu Valamar je već ovih dana krenuo sa selekcijom i zapošljavanjem za 2022. godinu, te u okviru programa „Dobar posao u Valamaru“ pozvao zainteresirane za razvoj karijere u turizmu da se prijave za posao, odnosno ispune obrazac koji mogu naći na internetskim stranicama na adresi dobarposaouvalamaru.com

| Autor: Milan Pavlović
Valamar

Valamar


Rezultati ovogodišnje ljetne turističke sezone nagovještaj su da domaćem turizmu nakon dugog razdoblja prisilne hibernacije slijedi polagani oporavak, te u poslovnom smislu povratak na one pozicije koje je zauzimao prije nego što je čitav svijet lani privremeno zaustavila korona kriza. Kad je porečka Valamar Riviera u pitanju to podrazumijeva povratak na sam vrh budući da je po rezultatima, ali i gotovo svim ostalim segmentima svog poslovanja ova kompanija bila ujedno i vodeća u domaćem turističkom sektoru. Među ostalim, Valamar je dugi niz godina prepoznat kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca Hrvatskoj. Aktualna kriza nije umanjila fokus kompanije na pitanja koja se tiču ljudskih potencijala, te i ovih dana iz Valamara stižu vijesti koje potvrđuju da po tom pitanju letvica ostaje visoko podignuta. Naime, s obzirom na kasno otvaranje većine hotela, kampova i ljetovališta i normalizaciju poslovanja tek u srpnju, turistički djelatnici nisu mogli raditi veći dio godine, te nisu postigli razinu primanja iz redovnih godina. Kako bi svojim djelatnicima nadoknadio umanjena primanja Valamar je odlučio isplatiti 13. plaću i dodatne nagrade u ukupnom iznosu od 5.000 do 7.800 kn neto koju će primiti više od 2.500 djelatnika. Isplata 13. plaće jedna je od mjera koje je Valamar pokrenuo s ciljem zadržavanja djelatnika u turizmu i kvalitetne pripreme naredne turističke sezone. Valamar će ove jeseni zaposliti i 400 ključnih sezonskih djelatnika na neodređeno vrijeme čime će im osigurati stabilna primanja i cjelogodišnji posao u turizmu. Valamar je već pokrenuo ključne programe zapošljavanja, nagrađivanja i edukacije koje će provoditi i dodatno razvijati tijekom zime i proljeća u svrhu što bolje pripreme turističke sezone 2022.

Ove su programe snažno podržali socijalni partneri kao preduvjet za povećanje atraktivnosti turističkih zanimanja i poboljšanja uvjeta rada u turizmu. Turistički sektor se i prije Covid krize suočavao s izazovima zapošljavanja kvalitetnih djelatnika. Kriza je ubrzala negativne trendove zapošljavanja i rada u turizmu, značajan broj ljudi je emigrirao iz Hrvatske ili izabrao druga zanimanja. Prema sadašnjoj procjeni Hrvatske udruge turizma, ukoliko se nešto značajnije ne promijeni, naredne godine će nedostajati 35 tisuća djelatnika u turizmu, te će svaki treći zaposlenik morati doći s drugih tržišta rada. Za vrijeme krize Valamar je uz podršku socijalnih partnera i mjera Vlade očuvao sva radna mjesta kroz program „Pauza, Restart“ što je ove godine omogućilo realizaciju solidne turističke sezone. Međutim, za daljnji oporavak hrvatskog turizma ključno je poboljšati uvjete rada u turizmu odnosno pojačati atraktivnost turističkih zanimanja.

Top poslodavac

Kad je riječ o zaposlenicima treba napomenuti i to da je Valamar četvrtu godinu zaredom jedina turistička kompanija koja se nalazi u društvu top 20 poslodavaca u Hrvatskoj. Rezultat je to izbora gotovo 20 tisuća ispitanika istraživanja portala MojPosao. Presudni faktori prilikom izbora Valamara bili su, između ostalih, harmonični odnosi na radnom mjestu, sigurnost radnog mjesta i socijalna odgovornost poslodavca, kao i vodstvo u sektoru, visina plaće i ostali benefiti koje poslodavac nudi. Ulaganje u zaposlenike, kažu o ovoj turističkoj kompaniji, jedan je od primarnih ciljeva poslovanja Valamara. U kontekstu sezonalnosti, kao jedne od važnih karakteristika odmorišnog turizma i turističkog sektora, Valamar je sustavno različitim inicijativama i programima godinama radio na produljenju sezone u destinacijama u kojima posluje te osiguranju cjelogodišnjih primanja što većem broju radnika kroz zapošljavanje na neodređeno i uključenjem u mjeru stalnog sezonca.

- Konkurentnošću plaća, sustavom motivacije i nagrađivanja te prilikama za razvoj karijere i brigom o zdravlju zaposlenika, iz godine u godinu opravdavamo status top poslodavca u turizmu, kažu u Valamaru dodajući da su u toj kompaniji plaće za 23 posto više od prosjeka turističkog sektora.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Dobar posao u Valamaru

Da bi se što bolje pripremili za narednu turističku sezonu Valamar je već ovih dana krenuo sa selekcijom i zapošljavanjem za 2022. godinu te u okviru programa „Dobar posao u Valamaru“ pozvao zainteresirane za razvoj karijere u turizmu da se prijave za posao, odnosno ispune obrazac koji mogu naći na internetskim stranicama na adresi dobarposaouvalamaru.com.

Program Dobar posao Valamaru pokrenut je 2018. godine, a u sklopu njega se posebna pozornost posvećuje upravo razvoju karijera, edukacijama i treninzima. Svi zaposlenici uključeni su i u godišnje procjenjivanje učinka i potencijala, neovisno o tome rade li u operacijama ili u korporativnim funkcijama. Takav pristup omogućava pravovremeno planiranje promocija, rotacija i sukcesije ključnih pozicija unutar kompanije. Valamar Riviera kontinuirano prati rad svojih zaposlenika kako bi u potpunosti iskoristila njihov potencijal. Na temelju rezultata kompanija ulaže u njihovu edukaciju i usmjerava ih u daljnjem radu ovisno o njihovim mogućnostima, znanjima i afinitetima. Valamar Riviera, zapošljava kandidate različitih profila i iskustva, pružajući svakome priliku za napredovanje i razvoj unutar tvrtke.

Uz to, vrlo značajan naglasak stavljen je i na ulaganje u buduće kadrove i promociju zanimanja u turizmu. S dugogodišnjom praksom stipendiranja učenika deficitarnih, ugostiteljsko-turističkih zanimanja, Valamar Riviera i do sad je bila najveći partner Ministarstvu turizma, a samo lani stipendiju najveće turističke tvrtke primalo je 243 učenika iz raznih dijelova Hrvatske. U hotelima, kampovima i ljetovalištima ove kompanije ti učenici imaju priliku steći radno iskustvo, a po završetku školovanja osigurano im je i prvo zaposlenje. Stipendistima koji dolaze iz drugih destinacija Valamar osigurava smještaj i prehranu na teret poslodavca. Takvim se pristupom doprinosi poticanju i podršci mladima za upis i završetak obrazovanja za ugostiteljsko-turistička zanimanja, kvalitetnije se povezuje Valamar kao poslodavac sa srednjim strukovnim i ugostiteljskim školama diljem Hrvatske te se podiže ukupna kvaliteta hrvatskog turizma, kao i razina kompetencija i vještina djelatnika u ugostiteljstvu i turizmu.

Stalni sezonac i Valamar +3

Uz stalne zaposlenike Valamar svake sezone zapošljava i značajan broj sezonskih radnika kojima, kako kažu, nude najbolje uvjete rada u turizmu kroz mjeru „Stalni sezonac“ i program „Valamar+3“. Mjerom Stalni sezonac osigurano im je šest, a programom Valamar+3 devet mjeseci rada u godini, dok brojka tri u nazivu programa Valamar+3 označava zaposlenicima sigurnost zaposlenja kroz tri sezone i brojne druge pogodnosti. Tijekom cijelog razdoblja ugovora stalni sezonci imaju kontinuiran radni staž, kao i prednost pri zapošljavanju u stalni radni odnos u Valamaru.

Svim sezonskim zaposlenicima koji u Valamar dolaze raditi iz drugih dijelova Hrvatske i iz regije, kompanija osigurava kvalitetan smještaj i tople obroke. U Kućama Valamar, sezonskim zaposlenicima su na raspolaganju jednokrevetne i dvokrevetne sobe s vlastitom kupaonicom i toaletom, besplatan internet i mjesta za opuštanje te kvalitetna prehrana. Iz godine u godinu u Valamaru rade na tome da visoke standarde smještaja i prehrane koje osigurava koncept Kuće Valamar osiguraju u svim svojim destinacijama. Kuće Valamar dostupne su u destinacijama Poreč, Krk, Rabac, a 2022. planirano je otvaranje Kuće Valamar u Dubrovniku.

Na koncu spomenimo i interni program cjeloživotnog učenja i stjecanja znanja korisnih za poslovanje u turizmu i ugostiteljstvu V-Excellence kojeg su u Valamaru pokrenuli 2019. godine. Program se dijeli na dva dijela: Valamar edukacije, koji uključuje specijalističke programe za radna mjesta u turizmu, te Valamar treninzi, programe treninga koji uključuju individualni rad s mentorima i stručno usavršavanje na primjerima najboljih praksi u kompaniji. Valamar je pokrenuo i digitalizaciju edukacijskih programa kako bi sustav prilagodio novim potrebama, te je 2021. godine predstavio novu PERO platformu – platforma za edukaciju, razvoj i onboarding. Ova je platforma namijenjena učenju, razvoju, upravljanju timovima, zapošljavanju i strukturiranom uvođenju na posao.

Podrška i doprinos održivom razvoju

Valamar Riviera je u 2020. godini osvojila glavnu nagradu Indeksa DOP-a u kategoriji velikih poduzeća koju dodjeljuju Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Hrvatska gospodarska komora. Indeks društveno odgovornog poslovanja (Indeks DOP-a) vrednuje prakse najuspješnijih poduzeća u Hrvatskoj, uzimajući u obzir sedam ključnih područja – ekonomsku održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radnu okolinu, zaštitu okoliša, tržišne odnose, odnose sa zajednicom te odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava. Valamar kontinuirano ulaže u zaposlenike, proizvode i destinacije uz iznimno visoku brigu o održivom razvoju i društveno odgovornom poslovanju, u koje je u proteklih pet godina uložila više od 400 milijuna kuna. U okviru programa „Zeleni Valamar“ u proteklih 5 godina uloženo je oko 117 milijuna kuna, a 100 posto električne energije u Valamarovim hotelima, ljetovalištima i kamping ljetovalištima dolazi iz obnovljivih izvora. Valamar je u razdoblju od nekoliko godina uspio za čak 70 posto smanjiti izravne i neizravne emisije stakleničkih plinova, a implementirao je i niz fotonaponskih elektrana na mnogim turističkim objektima u portfelju. U idućem periodu Valamar će i dalje biti fokusiran na obnovljive izvore energije te suradnju s lokalnim dobavljačima, u čemu je Valamar već i sada važan partner lokalnim proizvođačima putem Valfresco Direkt online trgovine u koju je uključeno oko 100 malih proizvođača i OPG-ova diljem Hrvatske. Valamar će nastaviti i s „plastic free“ inicijativom, kroz zamjenu plastične jednokratne ambalaže onom ekološki prihvatljivom, kao i ostalim inicijativama koje imaju za cilj značajno smanjiti ugljični otisak, doprinijeti odgovornom razvoju destinacija i podržati održivi razvoj turizma u Hrvatskoj.

 Priznanje za zaštitu okoliša

Valamar Riviera primila je jučer priznanje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za dostignuća poslovnog sektora u zaštiti okoliša u 2021. u kategoriji Upravljanje. Dodjela se održala u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, a pokrenuli su je Europska komisija, Vijeće i Parlament. Ovo priznanje Valamaru se odnosi na iznimnu organizaciju sa strateškom vizijom i sustavom upravljanja koja omogućava kontinuirano poboljšanje okolišnih svojstava. Vrijedno priznanje Flaviu Gregoroviću, direktoru tehničkog sektora u Valamaru, uručio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

- Društveno odgovorno poslovanje ključno je u čitavom rasponu poslovanja Valamar Riviere. U proteklih pet godina Valamar je uložio više od 117 milijuna kuna u brojne inicijative zaštite okoliša u okviru programa društveno odgovornog poslovanja Zeleni Valamar. U programe društveno odgovornog poslovanja Valamar Riviera ulaže minimalno 2,5 posto godišnjih prihoda. Valamar je u svom poslovanju posebno fokusiran na smanjenje potrošnje fosilnih goriva, osobito loživog ulja, smanjenje potrošnje pitke vode i smanjenje potrošnje električne energije. Sva električna energija za Valamarove hotele, ljetovališta i kampove dolazi iz obnovljivih izvora, izjavio je tim povodom Flavio Gregorović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater