Komentar glavnog urednika GLASA ISTRE

Umaškim umirovljenicima Bassanese je važniji od Kolinde, Milanovića ili Škore

| Autor: Robert FRANK

Neovisno o izboru novog ili starog predsjednika države, oni neće živjeti ni bolje ni lošije, ali su jučer ipak dobili svoj razlog za zadovoljstvo - popis pogodnosti koje im osigurava Grad Umag

U danu u kojem je ključna vijest da se Zoran Milanović odlučio kandidirati za predsjednika Hrvatske, aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još ne zna hoće li za istu utrku dobiti podršku Marka Perkovića Thompsona, a Miroslav Škoro samo što nije potvrdio da i on sebe vidi na Pantovčaku, umaški umirovljenici, neovisno o izboru novog ili starog predsjednika države, neće živjeti ni bolje ni lošije, ali su u tom istom danu ipak dobili svoj razlog za zadovoljstvo. Grad Umag na čelu s gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom jučer je, naime, objavio specijalnu brošuru na 30-ak stranica u kojoj pobrojano i objašnjeno navodi brojne pogodnosti za svoje umirovljenike. Uspoređujući ove dvije vijesti te stavljajući na jednu stranu vage Milanovića, Kolindu i Škoru, a na drugu umaške umirovljenike, nekako su penzići simpatičniji, iskreniji i životniji.

Nema sumnje da će se tekst o pogodnostima koje im je omogućio Grad Umag manje čitati od onog o Milanoviću, Kolindi i Škori. Tekst o umaškim umirovljenicima na portalu se neće kliktati do ludila, a ostali mediji zbog izostanka atraktivnosti neće nam ga krasti i onda objavljivati kao ekskluzivno svoju priču. Općenito, teme o umirovljenicima ne prodaju novine, ali ih oni, zanimljivo, i dalje najviše kupuju. I zato ta vijest o umaškim umirovljenicima, koji su zbog niza pogodnosti privilegirani u odnosu na ostale umirovljenike Istre, sama po sebi ima veliku težinu.

Nadstandard

Vijest o toj brošuri na 30 stranica i 12 točaka pogodnosti za umaške umirovljenike pokazuje da politika ne mora uvijek biti visoka, nego može biti i humana. Umaška gradska uprava pokazala je da joj je jedan od prioriteta briga za umirovljenike kojima se pravilnim korištenjem političkih poluga moći i proračunskih sredstava osigurava nadstandard. Pružanjem dodatnih usluga omogućava im se kvalitetniji i bezbrižniji život u njegovoj zadnjoj dionici koju će provesti mirnije i opuštenije, uz brigu sustava koji im vraća za sve dobro što su oni u njega ugradili tijekom radnog vijeka. Takav je odnos prema umirovljenicima empatičan te pokazuje da politika može imati svoju ljudsku stranu.

Na istoj ili jako sličnoj platformi koju prema umirovljenicima promovira Umag funkcioniraju i male Bale, pitoreskno mjesto koje kroz općinsku vlast također pokazuje visoku razinu brige i osviještenosti prema svojim najstarijim stanovnicima. Bale su primjer uravnoteženog razvoja mjesta koje se brendira kroz nove sadržaje s ciljem povećanja turističke ponude i aktiviranja mlađih osoba u povezanim biznisima, a da se pritom umirovljenike ne zanemaruje već im se želi osigurati dostojan život.

Partizani i ustaše

To podrazumijeva brigu o njihovom (nad)standardu i zdravlju te je dokaz visokih civilizacijskih dosega onih koji upravljaju Umagom i Balama koji zadnjih 15 godina, upravo zahvaljujući prikladno osmišljenoj i provedivoj politici, postaju mjesto poželjno za život.

Ono što je, osim brige za umirovljenike, poveznica između Umaga i Bala je da ni u tom gradu ni u toj općini na vlasti nije IDS. Tamošnje su se vlasti, potpuno neovisne od IDS-a kao najsnažnije stranke u Istri, u interpretaciji i prakticiranju politike spustile na razinu zadovoljavanja potreba svih kategorija svojih stanovnika. I to je za sredine poput Umaga i Bala jedini ispravan put. Ovo što tamošnje vlasti rade je dokaz da ne mora sve u ovoj državi biti visoka politika i nadmudrivanje oko pozicije partizana i ustaša. Ne mora vijest dana, tjedna ili mjeseca biti raspad Živog zida kojem je po istom scenariju za petama i Most. Na kraju krajeva, ne mora afera iz Uljanika biti veća, značajnija i čitanija vijest od one o umaškim umirovljenicima, kojima njihov grad pomaže sad kada im je najvažnije u životu.

Pomoć može biti i mala, ali je u njihovim očima i percepciji velika. I to je dovoljno da se ponekad zaključi kako bavljenje politikom doista može imati smisla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini