TEMPERATURA MORA Trebamo li vjerovati prognozama?

U Puli se mjeri jednom dnevno, i to samo u 8 ujutro: More (ni)je dovoljno toplo

| Autor: Priredila V. BEGIĆ
Danilo MEMEDOVIĆ

Danilo MEMEDOVIĆ


Meteorolozi vele da sve ovisi o točki mjerenja, te da se u Puli temperatura mora mjeri samo u 8 sati, a na nekim drugim mjernim mjestima u 7, 8, 11, 14, 15 i 17 sati

 

        Klimatološko je ljeto počelo prije nekoliko dana, a za nekoliko dana će i ono pravo, kalendarsko. Premda početak sezone kupanja je vrlo individualna stvar - nekima je obvezan datum za inauguraciju 1. svibanj, jer kakav bi to Prvi maj bio bez roštilja i kupanja, nekima je početak sezone krajem petog, početkom šestog mjeseca, a nekima će more biti hladno i 20. srpnja, no o ukusima se ne raspravlja.

Kratkotrajni skok

        Kako god, zanimljivo je nešto drugo, praćenje temperatura mora preko web-stranice DHMZ-a.

        Temperatura mora je u svibnju iznosila 15, 16, 17, onih nekoliko dana kada nije padala kiša skočila je nakratko i na 18, da bi zatim opet za hladnijih, proljetno-jesenskih dana pala na 16. Dva ne kišna dana, i temperatura je skočila na 19 stupnjeva, iako su oni odvažniji koji su "usudili" zaplivati rekli da efektivno nije bila viša od 16 stupnjeva.

        Meteorolozi vele da sve o visi o točki mjerenja, te da se u Puli temperatura mora mjeri samo u 8 sati, a na nekim drugim mjernim mjestima u 7, 8, 11, 14, 15 i 17 sati. Recimo samo da su primjerice u Zadru i Šibeniku zadnjih dana temperature izmjerene u 15 ili u 17 sati za jedno dva stupnja više nego one izmjerene u 7 sati ujutro. Tako bi možda bilo i u Puli, da se mjeri temperatura nekoliko puta dnevno.

Razlike

        Mnogi su komentirali i temperaturne razlike mora Pule i Rovinja. U ponedjeljak, utorak i srijedu prošloga tjedna temperatura mora u Puli iznosila je, u 8 sati, 22 stupnja, a u Rovinju 18 ili 19 stupnjeva. No, u Rovinju se temperatura mora mjeri na postaji Sv. Ivan na Pučini, i upravo zbog toga dolazi do te razlike.

        No, za vikend, sa sve toplijim i ljepšim danima, temperatura se popela na 21 stupanj u Puli, a na 19 u Rovinju.

        U Istri se temperatura mora mjeri samo u Rovinju i Puli. Zanimljivo je da je zadnja dva dana more bilo toplije u Crikvenici nego u Puli, gdje je proteklih dana redom bilo za koji stupanj hladnije.

        Sada su se uglavnom počeli kupati oni najhrabriji, oni koji sezonu inače otvaraju puno ranije negoli u drugom tjednu lipnja. No, definitivno, trebat će pričekat još nekoliko dana da more bude dovoljno toplo i onim zimogroznijim.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum