DOM ZDRAVLJA

Tijekom posljednjih nekoliko godina dobiveno 11 novih postelja: PAZINSKI STACIONAR PRIMIO NA DAR DVA VRIJEDNA BOLESNIČKA KREVETA

Donatori i osoblje stacionara uz darovani krevet (M. RIMANIĆ)

Donatori i osoblje stacionara uz darovani krevet (M. RIMANIĆ)


Pazinski Sindikat umirovljenika Hrvatske darovao je jedan bolesnički krevet vrijedan oko 27 tisuća kuna, a pazinska tvrtka "Lux" vrijedan 17 tisuća kuna * Tijekom našeg obilaska voditeljica Marina Lovrinić upravo primila vijest o donaciji Dušice Hobas iz Londona koja je uplatila dva bolesnička kreveta i dva televizora

Stacionar pazinske ispostave Istarskih domova zdravlja dobio je na dar dva nova kreveta. Sindikat umirovljenika Hrvatske podružnica Pazin darovao je jedan bolesnički krevet s aktivnim dekubitalnim madracem vrijedan oko 27 tisuća kuna, a pazinska tvrtka "Lux" darovala je bolesnički krevet vrijedan oko 17 tisuća kuna.

Zahvaljujući se na donacijama Marina Lovrinić, voditeljica pazinske ispostave Istarskih domova zdravlja, kaže kako se za sada pazinski stacionar može pohvaliti da je zahvaljujući donacijama i naravno sredstvima Istarskim domovima zdravlja, tijekom posljednjih nekoliko godina, došao do 11 novih kreveta.

Nedostaje još desetak električnih kreveta

Uz pet starih električnih kreveta, stacionar u Pazinu raspolaže s ukupno 16 električnih kreveta, ali fali ih još desetak, kaže Lovrinić, dodajući kako je upravo primila vijest o donaciji Dušice Hobas, rođene u pazinskoj bolnici, koja od 11-te godine živi u inozemstvu, a trenutno je u Londonu. Ona je uplatila dva bolesnička kreveta i dva televizora za stacionar u Pazinu.

Uz nove krevete pazinski stacionar ima i novouređene prostorije. Sredstva za njihovo uređenje osigurali su Istarski domovi zdravlja iz decentraliziranih sredstava. Naime, pazinska ispostava IDZ-a u mreži ima pravo na deset palijativnih kreveta, pojašnjava Lovrinić, stoga, sukladno pravilniku Ministarstva zdravstva, treba stvoriti preduvjete kako bi se ove moglo ugovoriti sve ove krevete.

- Zahtjevi ministarstva su veliki, ali svake godine, malo pomalo, uz pomoć donatora i Istarskih domova zdravlja u stacionaru se vide pomaci. Za zadovoljstvo pacijenata treba dobro i kvalitetno osoblje, ali i dobri prostorni uvjeti, napominje Lovrinić.

Ukupno 28 kreveta premalo za potrebe

U skladu sa spomenutim pravilnik preuređen je nekadašnji ulazni prostor u stacionar. Ondje je uređena čajna kuhinja za pacijente i rodbinu, tako je zapravo stvoren prostor u kojem se može razgovarati s pacijentom. Ondje se može podgrijati hranu i nešto lagano pripremiti, ako nešto u tom trenutku pacijenti požele. Uz to uređena je nova soba za prijem i ordinacija za liječnika.

- Ove godine izvršili smo adaptacije kako bi zadovoljili uvjete iz pravilnika Ministara zdravstva prema prostornim uvjetima koje imamo. Opremljen je jedan apartman, pa smo sada imamo dva apartmana i jednu dvokrevetnu sobu, dok su ostale sobe trokrevetne, kaže Lovrinić.

Stacionar u pazinskoj Ispostavi Istarskih domova zdravlja raspolaže s 28 kreveta, od toga 10 ih plaća HZZO, a ostali su na tržištu. To, kaže Lovrinić, nije dovoljno jer Pazin još nema dom za starije osobe, pa su potrebe za bolesničkim krevetima i dalje veće od mogućnosti. Osim pacijenata s Pazinštine u ovaj stacionar dolaze i onkološki pacijenti iz drugih krajeva Istre kojima je potrebna palijativna skrb. Naime, kako kaže Lovrinić, Umag i Labin imaju po tri kreveta palijativne skrbi, a Pazin 10 od ukupno 21 koliko ih je planirano za područje cijele Istre. Sada kad je sve to uređeno treba još rekonstruirati sanitarne čvorove, ali i to će se, kaže Lovrinić, kao i sve ovo do sada realizirati kroz etape, jer najvažnije je da pacijenti imaju primjeren i ugodan prostor za boravak. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater