SVE JE STALO

STRUKA O BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJIM BLAGDANIMA I UTJECAJU KORONE NA BUKING Boris Žgomba, Uniline: Svi zajedno moramo se strpiti kako bismo što prije ugledali svijetlo na kraju tunela

| Autor: Katerina VITASOVIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Odgovor načelnika stožera Civilne zaštite Istarske županije Dina Kozlevca o tome da ništa od dočeka i turista za božićno-novogodišnje praznike u Istri očekivan je.

Kakva su pak bila očekivanja turističke struke za nadolazeće blagdane, upitali smo prvog čovjeka pulskog Unilinea, ujedno i predsjednika Udruženja putničkih agencija, Borisa Žgombu. On napominje da su turistički tokovi već unatrag mjesec dana, otkako su brojke zaraženih počele rasti, potpuno zaustavljeni. U skladu s time su i očekivanja za predstojeće blagdane.

- Evidentno je da se te brojke preko noći neće smanjiti, kao ni u kratkom periodu koji nas dijeli od praznika. Uzevši u obzir tu činjenicu mi smo izgubili dio turističkog prometa koji se odnosi na nadolazeće blagdane, napominje Žgomba i objašnjava da brojke zaraženih koje su stalno u porastu, ne samo kod nas već i u zemljama iz kojih nam obično dolazi najveći broj gostiju, ne dozvoljavaju nikakvu mobilnost ili sigurnost putovanja. A upravo je to turistima izuzetno važno prilikom odlaska na destinaciju.

- Ukupno gledajući i gosti shvaćaju da trenutno nisu vremena za takve aktivnosti, te se svi zajedno moramo strpiti kako bismo što prije ugledali „svijetlo na kraju tunela“, zaključuje Žgomba.

Nešto optimističnije prognoze iznosi Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. Po njemu, u okvirima mjera koje su donesene radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, turizma će ipak u nekoj mjeri biti, no daleko od onih brojki koje su bile uobičajene u istom razdoblju.

- Naglasak turističke aktivnosti je na domaćim gostima. Definitivno neće biti proslava, fešti niti išta slično tome, ali ako vremenska prognoza bude dobra, ljudi s kontinenta će sigurno doći u Istru da se malo odmore, maknu od svakodnevice. Cijela situacija vezana za koronavirus je dodatno psihološko opterećenje za domaće stanovništvo, te će im ovo biti nekakva vrsta bijega, više kao klasičan „weekend escape“, nego nekakva novogodišnja proslava, napominje Ostojić.

Kaže da će izdvojeni objekti, koji na neki način pružaju veću epidemiološku sigurnost, biti više traženi, a to su izdvojene kuće za odmor i manji dio određenih hotela. Ono što je novost je to da se po prvi put očekuje da će se ostvariti određena popunjenost u kampovima. Uz to Ostojić dodaje da je i cijela ovogodišnja sezona protekla u tzv. „last minute“ vrsti rezervacija, što znači neposredna rezervacija smještaja pred sam dolazak, pa je moguće da će se isto događati i u nadolazećem blagdanskom razdoblju, međutim nema smisla očekivati ili pak uspoređivati tu aktivnost sa prethodnim godinama.

- Prema informacijama koje dobivam svi pružatelji usluga svjesni su i poznaju aktualne epidemiološke mjere. Prema tome siguran sam da će, ako se u konačnici i negdje nešto bude događalo, epidemiološke mjere biti ispoštovane, pojašnjava direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Na koncu Ostojić zaključuje da će se tek nakon blagdana moći iznijeti pravi rezultati turističke aktivnosti, ali isto tako da u realnosti nema potrebe za prevelikim očekivanjima.

Bliži se kraj godine, a to je i početak priprema za nadolazeću turističku sezonu. U normalnim vremenima već sada bi se mogla očekivati nekakva predviđanja o ostvarenjima noćenja, broju dolazaka i trajanju turističke sezone. U današnjim je pak okolnostima to gotovo nemoguće, ali optimizam postoji. Slično razmišljanje imaju i Boris Žgomba i Veljko Ostojić – prema njima bi sljedeća godina trebala biti bolja, a turizam bi se polako trebao početi oporavljati.

- Uzmite u obzir da u 2020. u razdoblju od ožujka do kraja svibnja nismo imali nikakav turistički promet, a sezona je trajala vrlo kratko, jer su nakon sredine kolovoza rezervacije opet stale. Vjerujemo da će u tom smislu 2021. godina biti bolja, te da će se ostvariti veći broj dolazaka, a realno očekivanje je da će u ukupnom zbroju to biti oko 60% u odnosu na najbolje godine do sada, a to su 2019. i 2018., napominje Žgomba.

U turističkom je sektoru poznato da rezervacije za nadolazeću sezonu u normalnim okolnostima počinju u nešto većem broju upravo u vrijeme prije novogodišnjih blagdana, no s obzirom na trenutno stanje zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, ove je godine to malo drugačije.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini