DOGRADNJA VRTIĆA U BRTONIGLI

STIGLA UPORABNA DOZVOLA Kalimero će biti spreman za početak nove pedagoške godine

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Dograđen i moderniziran dječji vrtić u Brtonigli

Dograđen i moderniziran dječji vrtić u Brtonigli


Nakon što su u razdoblju od 8. lipnja 2020. do 9. travnja ove godine završeni dogradnja i vanjsko opremanje, sredinom lipnja izvršena je primopredaja zgrade Dječjeg vrtića "Kalimero" u Brtonigli. Zgrada je opremljena i namještajem te drugom opremom koja je neophodna za rad vrtića, a primopredaja za taj dio investicije odrađena je još koncem travnja.

Tehnički pregled zgrade obavljen je koncem svibnja, a 8. srpnja Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju, Odsjek za prostorno uređenje i gradnju Grada Buja izdalo je uporabnu dozvolu, kojom se potvrđuje da je sve u skladu s građevinskom dozvolom i da zadovoljava sve zakonske propise. U tijeku je postupak ishođenja svih potrebnih dozvola za obavljanje djelatnosti te se planira da će za početak nove pedagoške godine sve biti spremno za rad.

Napokon će se, počevši od rujna, predškolsko obrazovanje na području Općine Brtonigla odvijati puno kvalitetnije i prema propisanim pedagoškim standardima. Kvalitetniji uvjeti omogućit će djeci optimalan, zdrav i sretan razvoj, a odgajatelji će također svoj posao obavljati puno lakše.

Prostor vrtića znatno je povećan. Površina kompleksa škole i vrtića prije dogradnje iznosila je 804 četvorna metra, dok je sada sveukupna površina s dograđenim dijelom 1.318 četvornih metara, od čega je stvarna neto površina za obavljanje predškolske djelatnosti 615 kvadrata, uz terasu od 75 kvadrata (prije je ta površina iznosila 255 četvornih metara).

Uređeno je vrtićko vanjsko dvorište, koje je i opremljeno adekvatnim spravama za djecu. Stari dio zgrade je adaptiran i prilagođen dograđenom dijelu. Dobivene su tri velike prostorije za vrtićke skupine i jedna za jasličku skupinu. Pristup sobama je osiguran putem velikog spojnog hodnika te svaka soba ima svoj zahod i svoju garderobu. Realiziran je atrij kod ulaza u zgradu, blagovaonica je proširena te su od prijašnjih soba na katu formirani ured ravnateljice, soba za odgajatelje s bibliotekom, arhiva, soba medicinske sestre, čajna kuhinja i soba za pedagoga, odnosno psihologa.

Osim što je uvelike povećan prostor u Dječjem vrtiću Kalimero i što je djelatnost vrtića usklađena sa zakonskim propisima, znatno je poboljšana kvaliteta infrastrukture koja je namijenjena odgoju budućih generacija s područja općine Brtonigla.

Prilikom radova i opremanja ugrađeni su elementi koji će omogućiti energetsku učinkovitost zgrade u kojoj ima sjedište dječji vrtić (termoizolacija fasadnim pločama od kamene vune, silikatna fasada, termoizolacija poda prizemlja i krova, PVC stolarija i stakla pogodna za niskoenergetske objekte, geotermalne toplotne pumpe, solarni paneli, itd.).

Ukupna vrijednost realiziranih radova dogradnje i vanjskog opremanja zgrade iznosi 5,5 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 6,8 milijuna kuna s PDV-om, a izvođač radova bilo je društvo Vladimir Gortan iz Pazina. Opremanje unutarnjih prostorija koštalo je 359 tisuća kuna bez PDV-a, odnosno 449 tisuća kuna s PDV-om, a to je realiziralo poduzeće Prometal iz Vukovine. Iako su s izvođačem radova sklopljeni aneksi ugovora za produženje roka realizacije te za izvantroškovničke radove, svi su radovi i usluge realizirani u okviru predviđenih iznosa.

Osim dogradnje, adaptacije postojećih prostorija i opremanja unutarnjih i vanjskih prostora zgrade, tijekom provedbe projekta realizirane su i popratne aktivnosti informiranja, promoviranja i osiguravanja vidljivosti programa te je osigurana i usluga stručnog nadzora za praćenje realizacije.

Projekt će se sufinancirati sredstvima iz drugog natječaja za provedbu Podmjere 7.4. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" - provedba tipa operacije 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", odnosno sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ugovor za dodjelu potpore Općina je potpisala s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 21. prosinca 2018. Očekivano sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja iznosi 5,7 milijuna kuna.

Talijanska unija je za unutarnje opremanje vrtićkih prostorija Općini dodijelila iznos od 8.550 eura budući da je Dječji vrtić Kalimero - Scuola dell'infanzia Calimero ustanova koja provodi dvojezičnost, čije usluge koriste i pripadnici talijanske nacionalne manjine i u kojoj se programi odvijaju i na talijanskom jeziku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater