I OVAKO SE DOBIVA POSAO

SAZNAJEMO: Direktorica turističke zajednice jedne općine u Istri, pored Pule, postala žena koja nikad nije radila u turizmu. Izabrana je ona, a ne kandidati koji imaju dugogodišnje iskustvo na TOP POZICIJAMA U TURISTIČKOJ BRANŠI

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Zgrada Općine u Marčani i Vedrana Valić

Zgrada Općine u Marčani i Vedrana Valić


Nezavisni vijećnik u Općini Marčana Branko Vareško  smatra da je ovo klasičan primjer uhljebništva i kadroviranja IDS-ove vlasti u Marčani

Novoizabrana direktorica Turističke zajednice Općine Marčana Vedrana Valić prošli je tjedan i službeno preuzela ključeve turističkog ureda. Da je ova bivša novinarka i glasnogovornica Grada Poreča još iz mandata Edija Štifanića najkompetentnija za taj posao, jednoglasno je odlučilo Turističko vijeće Općine Marčana. Njime pak predsjedava IDS-ov načelnik te općine Predrag Pliško.

Imenovanje nove direktorice definitivno bi prošlo ispod radara da se nedugo nakon njenog imenovanja nisu pojavile sumnje da je natječaj namješten i unaprijed rezerviran baš za nju. Takve sumnje potkrjepljuje činjenica da su se za mjesto direktora TZ-a Marčana javili kandidati s daleko bogatijim životopisom i iskustvom u turizmu. Upravo na to upozorava nezavisni vijećnik u Općini Marčana Branko Vareško, koji smatra da je ovo klasičan primjer uhljebništva i kadroviranja IDS-ove vlasti u Marčani.

Vareško upozorava da je Vedrana Valić imala daleko siromašniji životopis od ostalih dvoje kandidata koji su se nadmetali za ovaj posao. Čak štoviše, smatra da uopće nema ispunjene uvjete za vođenje Turističke zajednice. Neki protukandidati mogu se pohvaliti 19-godišnjim bogatim iskustvom na konkretnim poslovima u branši, kao i na vrlo odgovornim i menadžerskim poslovima u turizmu na nekim svjetskim tržištima.

- Za razliku od izabrane Valić, još jedan kandidat koji kraj nje očito nije imao šanse zbog toga što se njoj pogodovalo, radio je u više istarskih turističkih zajednica. Trenutno je zaposlen u jednoj od njih, kaže Vareško. Postavlja pitanje je li Valić, s poslovnom biografijom koja je inferiorna naspram drugo dvoje kandidata, uopće ispunila glavni natječajni uvjet - a to je da ima najmanje godinu dana radnog iskustva na poslovima s područja turizma.

Naime, Vedrana Valić je u svom životopisu navela da je radila kao novinarka koja je pratila teme usko vezane uz turizam. Time teško da je ispunila zadani uvjet. Kao novinarka, navela je među ostalim u svojoj prijavi, pratila je razne turističke manifestacije (sajmovi, konferencije, skupovi, dolasci ministara turizma), predlagala je opreme tekstova i birala fotografije, a pored toga izvještavala je s promocije Istre kao destinacije.

U uredu dva porečka gradonačelnika bila je zadužena za odnose s javnošću i sudjelovala je u brojnim protokolarnim obavezama među kojima su bile i one usko vezane uz turizam. Što se tiče "turističkih" poslova koje je radila u Gradu Poreču, Valić je među ostalim izdvojila "suradnju u organiziranju prigodnih svečanosti, suradnju pri organizaciji skupova o turizmu te promociju turističkih rezultata Grada Poreča". Sve to, ruku na srce, nije posao u turizmu, već klasičan novinarski ili PR posao za koji nije potrebno iskustvo, ali ni široko znanje o turizmu koje su, s druge strane, ostali protukandidati imali. No, očito je da Turističko vijeće Marčane, na čijem se čelu nalazi načelnik Pliško, ne misli tako pa je upravo ona pobijedila.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum