ROVINJSKI MAKETARI DIJELOM SU EUROPSKOG INTERREG PROJEKTA "MALA BARKA 2"

Rovinjsku batanu vrijedni maketari izrađuju od čak 120 dijelova


Godinu dana, u prostoriji rovinjske Zajednice Talijana "Pino Budicin", u tišini i zaokupljeni vlastitim mislima oni djeluju. Bruse, pile, lijepe, proučavaju nacrte, spajaju, boje. Iza sebe su ostavili pedesetak batana, što uzme li se u obzir da svaka od njih potrebuje 120 dijelova koje treba napraviti i složiti, zasigurno nije mali posao.

Riječ je o rovinjskim maketarima koji su uz voditelja radionice i mentora Alvisa Benussija "čovika od mora" i u suradnji Eko muzeja "Kuća o batani" i ZT "Pino Budicin" dijelom Interreg projekta "Mala barka 2". Naime, Kuća o batani se uz pomorske muzeje u Izoli i Piranu kandidirala i dobila sredstva za projekt koji se zalaže za očuvanje tradicije brodogradnje i pomorske baštine.

Morski čovjek Alvise Benussi

- Točno prije godinu dana otvorena je radionica maketarstva u prostorima Zajednice, i to je vrijeme kada i započinje s radom projekt "Mala barka 2" čiji ciklus održavanja upravo ovih dana i završava. U tom smo vremenu okupili šesnaest zaljubljenika u maketarstvo, od kojih je najmlađem članu bilo dvanaest godina, dok o gornjoj dobnoj granici ne mogu govoriti pošto u ovom poslu ili hobiju, ta granica ne igra nikakvu ulogu. Poznato je da su u maketarstvu neki drugi i odlučujući faktori da se njime bavite - tone i tone strpljenja, kaže nam Alvise Benussi, svojim sugrađanima možda i najpoznatiji kao morski čovjek - jedriličar, skiper i višegodišnji član (i to u raznim ulogama i funkcijama) "Maestrala"- Jedriličarskog kluba iz Rovinja u kojem je aktivno proveo pedeset godina.

Osim u mokrom i vodi, gospodin Benussi, je čitav život plovio i na kopnu. Kako doznajemo, još kao dječačić, zavolio je maketarstvo i njime se bavio da bi danas, kad mu je kopno (a bit će nešto malo i zbog godina) postalo zeru draže, svoju ljubav i strast prema maketarstvu i izradi brodova, uspio je prenijeti na svoje sugrađane. Upravo sve ono što je tijekom 50 tzv. jedriličarskih godina činio za more i moreplovce sada s istim entuzijazmom čini za kopno i maketare. Ipak, ono što je ostalo zajedničko i što čini fokus u njegovom radu je ostao isti, a zove se ljubav prema brodovima.

Potrebno oko 120 dijelova

- Ni sam ne znam, koliko sam brodova izradio… No, ono što znam da ova maketarska grupa, iz dana u dan radi sve bolje, više i kompliciranije brodove u čiju ćete se ljepotu uskoro i sami moći uvjeriti na izložbi koja tek slijedi, kaže gospodin Alvise, objašnjavajući da je "posao" započeo izradom najpoznatije rovinjske tradicijske barke - batane.

- I vi ste, baš kao i mnogi pomislili da se s batanom krenulo jer je nju najlakše izraditi. No, to nije točno, jer za svaku je batanu (a imamo je četiri vrste-klasično otvorenu, zatvorenu, poluotvorenu i poluzatvoreno) potrebno oko 120 dijelova da se je izradi. Razlog zbog koje je batana bila prvi zadatak je druge prirode. Naime svi je žele imati, makar i kao maketu, u svom vlasništvu, objašnjava Alvise Benussi, dodavši da je iza ove grupe maketara i jedna Kolumbova brodica - Pina, koja je opet, zbog svoje zahtjevne izrade, svim članovima radionice dala "dobar vjetar u leđa".

Radionica opet starta u rujnu

- S obzirom da je Rovinj nekad imao sedam brodogradilišta neće biti ni malo teško krenuti u izradu ostalih maketa brodova koji su se nekad izrađivali u škverovima. Na žalost, osim što su tradicijska plovila, ti su brodovi i dio povijesti tim više što ih se ne može vidjeti u luci. Primjer toga je "barchin" (vrsta gajete) koja je bila prilagođena rovinjskim vodama. Tu je i batel, ribarski brod od 7 do 12 metara, kojeg također više nema i čiji je zadnji primjerak još davne 1957. godine prodan u Vrsar. Imamo i bragoce, bracere i trabakule kojim nema u Rovinju, ali za iste imamo nacrte pa ćemo po njima raditi, rekao je Benussi, poručivši svima koji to žele da se grupi maketara pridruže u rujnu, kada starta nova "školska" godina, čija je satnica dva put tjedno, a klupska članarina, koja uključuje i materijal, besplatna. (NAPISALA I SNIMILA Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater