drugi izborni krug

RENATO KRULČIĆ, KANDIDAT IDS-A ZA GRADONAČELNIKA PAZINA: Pazin želi sigurnost i optimizam, a ne političku neizvjesnost koja će usporiti napredak

  Jedna je stvar boriti se za jedno stablo, a druga voditi jedan grad, centar županije, imati dijalog i suradnju sa županijom, državnim tijelima i ostalim istarskim gradovima. Za razliku od osoba koje uvijek "znaju" što ne treba, medijski su glasni i slatkorječivi prema biračima, mi dajemo rješenja kako problem riješiti a da se sve napravi u skladu s društvenim normama i zakonskim okvirima, poručio je Krulčić

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Renato Krulčić

Renato Krulčić


Županijsko središte Pazin jedan je od tri istarska grada u kojima će ime novih gradonačelnika biti poznato u nedjelju nakon zatvaranja birališta. Kandidatu IDS-a Renatu Krulčiću u prvom je krugu nedostajalo tek sedamdesetak glasova da izbornu utakmicu riješi u svoju korist, no svjestan je da drugi krug znači da u nju ulazi praktički ispočetka. Hendikep za njega svakako je to što su ga zdravstveni problemi onemogućili da aktivno sudjeluje u kampanji za drugi izborni krug, te za početak razgovora otkriva kako je bilo pratiti sve što se događa iz bolničkog kreveta i jesu li članovi njegova tima dobro odradili zajednički posao.

- Prije svega htio bi se zahvaliti svim biračima koji su mi u prvom krugu dali podršku te svim onim divnim ljudima koji su se javili sa željama za brz oporavak. Ovo je iskustvo koje nitko nije mogao predvidjeti, ali unatoč tome odlično osoblje pulske Opće bolnice uspjelo je stabilizirati moje zdravstveno stanje te sam u ovom tjednu bio konstantno u kontaktu sa svojim izbornim stožerom koji je i ovaj put pokazao da su vrhunska ekipa koja je dala više od 100% za Pazin. U ovakvoj situaciji Kristina Jurić potvrdila se kao odlična kandidatkinja za moju zamjenicu, njezina pozitivna energija naša je nova snaga. Naravno da mi nedostaje onaj osobni kontakt i komunikacija s građanima, ali kako kaže pjesma Brune Krajcara „Sve će biti dobro“.

Pozitivna kampanja

- Koje su teme dominirale vašom kampanjom, odnosno što vam je bilo posebno važno da iskomunicirate svojim sugrađanima kako bi vam dali povjerenje da nastavite voditi grad?

- Cijelo vrijeme vodimo pozitivnu i konstruktivnu kampanju, okrenutu budućnosti, predstavljajući program za razvoj Pazina. Naš je program sveobuhvatan, zadire u sve sfere našeg života, uključuje i brine o svima i o svakom kantunu naše Pazinštine. Realan je, neki projekti će se realizirati u iduće četiri godine, dok su drugi dugoročni i zahtijevaju određene procese koji ne ovise isključivo o gradu i njihova će se realizacija ostvariti možda i nakon četiri godine, ali toga smo svjesni jer imamo dugoročnu viziju razvoja našeg grada. Kroz program i kampanju fokusirali smo se na dodatno dizanje standarda u vrtićima i školama, kvalitetno rješavanje stambenog pitanja obitelji i mladih, uređenje gradskog trga i revitalizaciju starogradske jezgre te dodatno uređenje sportske zone. U planu poticanja gospodarstva je i razvijanje potpuno nove poslovne zone od 120 hektara, namijenjene inovativnom gospodarstvu, izgradnja sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročistača za područje Središnje Istre koji će kanalizacijskom mrežom pokrit 90 posto kućanstava. Programom smo obuhvatili sve, od najmlađih do najstarijih, kulturu, sport, zdravlje i sigurnost, inovacije i rast poduzetništva uz održivi razvoj, očuvanje okoliša i energetsku učinkovitost, poljoprivredu, sigurnost u prometu, nastavak povlačenja sredstava iz EU fondova te učinkovitost i 100% transparentnost gradske uprave.

- Kako definirate te prioritete, odnosno prepoznaje potrebe građana?

- Sve prioritete smo definirali kroz temeljne strateške dokumente kao što je Strategija razvoja grada Pazina koja je rezultat javnih rasprava, rada fokus grupa i radnih skupina, a donesena je uz potpunu podršku gradskog vijeća. Zatim smo prije četiri godine, u sklopu projekta Pazi(n) proračun, proveli javne tribine gdje su građani odlučili o četiri glavna projekta te odredili prioritete po svojim mjesnim odborima. Kroz taj smo projekt cijelo vrijeme u komunikaciji s našim građanima s kojima dogovaramo male komunalne akcije. Uslijed COVID-a, pokrenuli smo Viber zajednicu koja se pokazala kao odličan kanal za direktnu komunikaciju prema građanima, a koju smo zatim prenamijenili za sve teme vezane uz rad gradske uprave pa se ona sada zove „Moj Pazin“ i može joj svatko pristupiti. U vrijeme pandemije i zbog nemogućnosti primanja stranaka, krajem veljače ove godine započeli smo s „Facebook live“ javljanjima, i time građanima omogućili direktno postavljanje pitanja i direktnu komunikaciju sa mnom. Moram priznati da se taj potez pokazao kao odličan način komunikacije s građanima, i to onim mlađima te smo upravo informacije prikupljene iz tih javljanja, uvrstili i u naš predizborni program. Spomenuo bi i da svake godine održavam javnu prezentaciju svog rada i rada gradske uprave. Svi ti alati i načini, i sve te informacije zajedno, potrebe građana, kroz mišljenje struke daju smjer i definiraju prioritete.

Otvoreni Grad

- Transparentnost poslovanja gradske uprave u vašem mandatu postala je jedan od prepoznatljivim simbola Pazina na državnoj razini. U čemu je tajna?

- Prvi smo u Hrvatskoj, još 2014. godine, krenuli s participativnim budžetiranjem i građane direktno uključili u proces donošenja proračuna. Tako su građani do danas odabrali gotovo 200 malih komunalnih akcija vrijednih oko 3,5 milijuna kuna. Grad Pazin već se godinama svrstava u gradove s najvišom razinom transparentnosti u Hrvatskoj, zahvaljujući javnoj i transparentnoj objavi svih proračunskih i ostalih dokumenata te je posljednjih šest godina zaredom dobio najvišu ocjenu Instituta za javne financije. Usput, kako bi nastavili s dobrim praksama transparentnosti i uključivanja građana u rad gradske uprave, u fazi je implementacija web platforme ‘Pazin – otvoreni Grad’.

- Što bi za kraj poručili Pazincima pred nedjeljni izlazak na birališta?

- Pazin želi sigurnost i optimizam, a ne političku neizvjesnost koja će usporiti napredak. Jedna je stvar boriti se za jedno stablo, a druga je stvar voditi jedan grad, centar županije, imati dijalog i suradnju sa županijom, državnim tijelima i ostalim istarskim gradovima. Za razliku od osoba koje uvijek "znaju" što ne treba, medijski su glasni i slatkorječivi prema biračima, mi dajemo rješenja kako problem riješiti a da se sve napravi u skladu s društvenim normama i zakonskim okvirima. Pozivam građane da u nedjelju izađu na izbore, odaberu pozitivu, pristupačnost i iskrenost, odaberu moje iskustvo i Kristininu novu energiju, jer to je prava garancija napretka za 100% bolji Pazin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini