RASPRAVA OKO IMENOVANJA

RENATA KIRŠIĆ, nova ravnateljica PUO Labin: Na prvom natječaju nije udovoljavala uvjetima, na ponovljenom ipak imenovana

Prema mojim saznanjima, na prvom natječaju Vijeće je eliminiralo gospođicu Kiršić iz razloga što nije imala dovoljno godina radnog staža, odnosno, sukladno izvatku iz mirovinskog, imala je tri i pol godine staža. Kako je onda moguće da je ispunjavala uvjete na drugom natječaju, ako ih nije ispunjavala na prvom, pitala je SDP-ova vijećnica Katarina Filipović

| Autor: Branko Biočić
Renata Kiršić i Katarina Filipović

Renata Kiršić i Katarina Filipović


Renata Kiršić, vijećnica IDS-a i profesionalna voditeljica Mediteranskog kiparskog simpozija, nova je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, a na dužnost četverogodišnjeg mandata stupa danas. Zbog toga je svoj vijećnički mandat u Gradskom vijeću Labina stavila u mirovanje, a upravo je njezino imenovanje zanimalo SDP-ovu vijećnicu Katarinu Filipović koja je to imenovanje aktualizirala tijekom aktualnog sata zadnje sjednice labinskog Gradskog vijeća.

- Zašto je promijenjen statut Pučkog otvorenog učilišta na 4. sjednici Gradskog vijeća? Ja, kao nova vijećnica, sam naravno glasala za tu odluku, jer nisam mogla ni zamisliti da bi se ta promjena statuta mogla iskoristiti u svrhu postavljanja podobnih na visoke funkcije. Kako imam saznanja da su na prvom natječaju za ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta prijavljene dvije kandidatkinje, zanima me zašto je poništen prvi natječaj od listopada 2021. godine? Prema mojim saznanjima, na prvom natječaju Vijeće je eliminiralo gospođicu Kiršić iz razloga što nije imala dovoljno godina radnog staža, odnosno, sukladno izvatku iz mirovinskog, imala je tri i pol godine staža. Kako je onda moguće da je ispunjavala uvjete na drugom natječaju, ako ih nije ispunjavala na prvom, pitala je Filipović.

Odgovorila joj je zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada koja je naglasila da je svojedobna promjena Statuta ustanove, a zbog širokog djelokruga rada Pučkog otvorenog učilišta, omogućila da se na natječaj za ravnatelja/icu mogu javiti osobe sa širim spektrom zanimanja unutar visoke stručne spreme.

- Nakon najave odlaska u mirovinu dugogodišnje ravnateljice, a sukladno Zakonu o ustanovama, prvi natječaj objavljen je u Narodnim novinama te na web stranicama POU-a Labin i Grada Labina 29. listopada prošle godine. Na natječaj su pristigle dvije prijave te je tadašnje Upravno vijeće konstatiralo da samo jedna prijava odgovara uvjetima natječaja, te je ta jedna kandidatkinja pozvana na intervju, a druga se dalje više nije smatrala kandidatkinjom. No, mandat članovima Upravnog vijeća je istekao pa je imenovano novo Upravno vijeće koje je na dan konstituirajuće sjednice, kao točku dnevnog reda, imalo tajno glasanje o imenovanju kandidatkinje. Slijedom okolnosti, tajno glasovanje nije moglo biti provedeno, jer je novoimenovani predsjednik Upravnog vijeća u tom trenutku bio u izolaciji pa je sjednica održana online te institut tajnog glasanja nije mogao biti proveden. Kako je konstituirajuća sjednica sazvana 45. dan od posljednjeg dana roka prijave na natječaj, a što je ujedno bio i posljednji dan za moguće glasovanje, to je ujedno značilo i poništenje natječaja po sili zakona, pojasnila je Mohorović Čekata i dodala kako takvih razvojem događaja nisu bili zadovoljni.

Dodala je također da je takav ishod ujedno značio da do 31. prosinca 2021. godine nije bio imenovan novi ravnatelj Ustanove.

- Međutim, novo Upravno vijeće ponovilo je natječaj 29. prosinca na koji se javila samo jedna kandidatkinja. To je novoimenovana ravnateljica Renata Kiršić koja je ispunjavala sve uvjete natječaja te je u postupku tajnog glasovanja dobila jednoglasnu podršku svih sedam članova Upravnog vijeća, pojasnila je zamjenica gradonačelnika.

Na taj je odgovor replicirala SDP-ova vijećnica Katarina Filipović koja je rekla da se ovakvim načinom zapošljavanja šalje mladima ružna poruka da nije važna sposobnost, nego politička podobnost.

- Mislim da bi se zaista trebali zapitati zašto toliko mladih iseljava iz našeg Labina, rekla je Filipović.

U ponovnom odgovoru Čekada Mohorović joj je odgovorila protupitanjem.

- Koji su ti mladi ljudi koji su se prijavili na ovaj natječaj, vijećnice Filipović? Ovakav Vaš komentar imao bi smisla da smo na ovom natječaju imali 17 prijavljenih kandidata, a ne samo jednog, rekla je zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater