LABIN

Profesorica hrvatskog i talijanskog jezika te književnosti Klaudia Blašković: NEDOSTAJE MI ŠKOLA, UČENICI I KOLEGE

| Autor: Branko BIOČIĆ

Sve ove informatičke stvari, programi i aplikacije za koje do sada i nisam znala, a morala sam naučiti, i to u kratkom roku, samo su plus u mom usavršavanju. Moramo na sve gledati pozitivno, u svemu pronaći nešto lijepo pa i u ovoj situaciji

  

Klaudia Blašković iz Labina profesorica je hrvatskog i talijanskog jezika i književnosti u OŠ Matije Vlačića u Labinu na radnom mjestu učiteljice hrvatskog jezika već desetak godina. Predaje u šestim i osmim razredima. Ujedno je i majka dvoje školske djece pa trenutačnu nastavu na daljinu ili virtualnu nastavu sagledava i s pozicije učitelja, ali i one roditeljske.

- Moram reći da mi i škola kao ustanova, moje radno mjesto, kolegice i kolege, ali i direktan kontakt s mojim učenicima veoma nedostaje. Volim rad s djecom, to me usrećuje i ispunjava. Fali mi druženje s mojim prijateljima, naše dnevne rutine. Nije isto čuti se samo telefonom ili vidjeti se, smijati i pričati uživo, kaže o aktualnoj krizi zbog koronavirusa koji je zatvorio vrtiće i škole. "S druge strane, virtualna nastava, svakodnevno pripremanje nastavnih sadržaja, ispravljanje učeničkih zadaća i samo odgovaranje na njihove upite i poruke je cjelodnevni posao i oduzima jako puno vremena. A gdje je još i pomaganje mojoj djeci", govori Klaudia koja se od koronavirusa čuva vjerojatno kao i ostali, slušajući savjete nadležnih tijela, kod kuće s cijelom obitelji. "Ne krećemo se vani, osim odlaska u kupovinu osnovnih namirnica te pokoji izlazak na zrak, ali gdje se ne kreće puno ljudi", kaže. Održava li kontakte sa školom kolegama, učenicima i roditeljima? 

Iza svega toga stoji ogroman trud

 - Naravno da održavam kontakte. Redovito se mobitelom čujem s ravnateljem naše škole, što zbog nastave, što zbog rada Školskog odbora kojeg sam predsjednica. Također, komuniciram s kolegama jer si međusobno puno pomažemo i savjetujemo se. S učenicima sam u svakodnevnom kontaktu, ako ne funkcionira jedna virtualna aplikacija, nađemo drugi način, ali se snalazimo. Ako postoji neki problem, tada uključim i roditelje koje bih ovim putem pozdravila i zahvalila na strpljenju i pomaganju u ovako teškoj situaciji, kaže profesorica Klaudia. O zadovoljstvu video školom putem TV-a, dodaje: "Ne mogu reći da video školom nisam zadovoljna jer iza svega toga stoji ogroman trud ljudi, učitelja koji svakodnevno pripremaju takav vid nastave da bi olakšali posao nama, drugim učiteljima, ali i na što zanimljiviji način učenicima prikazali nastavne sadržaje iz svih predmeta. Jedini problem koji ja vidim je taj što sadržaji na TV-u ne prate uvijek moj nastavni plan i program. Naime, puno sam toga s mojim učenicima već učila pa se na TV nastavu ne mogu oslanjati. Ali, pohvalila bih i zahvalila se svima onima koji rade na tom projektu. Mislim da će kriza proći, kao što i sve prođe i da ćemo se svi mi uskoro vratiti u škole, na svoja radna mjesta, a učenici u klupe. Nama nastavnicima će ovo biti još jedno veliko iskustvo koje će nam pomoći u daljnjem radu. Sve ove informatičke stvari, programi i aplikacije za koje do sada i nisam znala, a morala sam naučiti, i to u kratkom roku, samo su plus u mom usavršavanju. Moramo na sve gledati pozitivno, u svemu pronaći nešto lijepo pa i u ovoj situaciji. Učenici su se također navikli na nastavu na daljinu. Učenici su vrijedni, izvršavaju svoje zadatke, vidim da im se sviđa ovakav način predavanja, a neki rade čak i više nego što trebaju", smatra.

Na pitanje kako misli da bi trebalo završiti ovu školsku godinu odgovara: "Mislim da bismo ovu školsku godinu trebali završiti mirno, kako kaže naš ravnatelj Edi Juričić, bez izazivanja stresova našoj djeci, roditeljima i nama samima. Moramo se jednostavno prilagoditi nastaloj situaciji i gledati kako da na što jednostavniji i djeci prilagođen način završimo ovu nastavnu godinu. Zaista se nadam i vjerujem da ova kriza neće potrajati i prijeći u novu školsku godinu. Neke se pozitivne naznake čitajući i prateći medije već i vide. Što ako potraje? Naravno da nam i takvo pitanje pada na pamet. Mislim da smo u ova dva tjedna, a sada i trećem, pokazali kako se dobro snalazimo i u ovakvom vidu nastave te kako su nastavnici maštoviti, kreativni i vrijedni i da u trenucima krize možemo i ovako funkcionirati", kaže Klaudia koja ima i svoj osobni pogled na cijelu ovu situaciju s koronavirusom. 

Sve materijalno je nevažno 

- Svako zlo za neko dobro, tako kažu u narodu. Nadam se da će iz ovako teške situacije proizaći nešto dobro. Ova kriza trebala bi promijeniti nas ljude u pozitivnom smislu. Da naučimo spoznati prave vrijednosti, ono što je zapravo bitno, a to je prije svega zdravlje naše obitelji, prijatelja i nas samih. Sve ono materijalno je prolazno i nevažno. Nažalost, mnogi su ljudi sada ostali bez posla i u teškoj su financijskoj situaciji, a to je ono loše što je donijela korona, zaključila je labinska profesorica Klaudia Blašković koja je za kraj razgovora navela jednu rečenicu koju je upravo pročitala u školskoj zadaći svoje učenice, osmašice, a to je "…vjerujem da će ova pandemija ubrzo biti stvar prošlosti, pustimo Zemlju da se izliječi".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini