ODRŽANA PRVA SJEDNICA

Povjerenstvo za turizam Istarske županije: PRIORITET JE PRIPREMITI ISTRU ZA OTVARANJE GRANICA I DOLAZAK GOSTIJU

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Danas je održana prva sjednica županijskog Povjerenstva za turizam Istarske županije na kojoj se raspravljalo o posljedicama epidemije koronavirusa na ovogodišnju turističku sezonu. Na dnevnom redu našla su se pitanja koje se odnose na koordinaciju aktivnosti s istarskim Stožerom civilne zaštite, Vladom RH, istarskim gradovima i općinama, ali i tijelima Europske unije, posebice po pitanju otvaranja granica.

U fokusu razgovora bila je situacija na glavnim emitivnim tržištima kao i očekivanja hotelijera, ugostitelja, turističkih kampova, privatnog smještaja i nautike.

Povjerenstvo je jednoglasno ustvrdilo da je nužan dogovor između javnozdravstvenog sustava, odnosno epidemiološke struke i one turističke, koji bi u konačnici trebao omogućiti zaštitu zdravlja ljudi i realizaciju djela turističke godine. Kako je naglašeno na sjednici, dionici u turizmu nalaze se u posljednjoj fazi pripremnosti svojeg poslovanja u novim okolnostima, međutim očekuju upute epidemiologa, kako bi od 11. svibnja mogli početi otvarati svoje objekte, a nakon otvaranja granica i dočekivati inozemne goste.

Povjerenstvo je usvojilo četiri zaključka. Prvo, potrebno je definirati epidemiološke uvjete pod kojima će se moći vršiti turistička i ugostiteljska djelatnost (hoteli, kampovi, obiteljski smještaj, restorani, marine...) sa svim svojim sadržajima, uz koordinaciju Stožera civilne zaštite i turističke struke.

U Povjerenstvu nadalje smatraju da treba proslijediti upit Nacionalnom stožeru civilne zaštite o otvaranju granica, odnosno definirati datum i uvjete otvaranja granica RH. Ukoliko to još nije moguće, treba zatražiti datum kada se to može očekivati. Stav Povjerenstva je da je neophodna informacija o otvaranju granica za najznačajnija emitivna tržišta za Istru kao što su Slovenija, Austrija i Njemačka.

Treći zaključak odnosi se na pripremu promotivne kampanje koja bi bila usmjerena upravo prema najznačajnijim emitivnim tržištima Istarske županije, a Istra bi se dodatno promovirala kao auto-destinacija.

Četvrti, ujedno i posljednji zaključak je pitanje suradnje s istarskim gradovima i općinama vezano uz definiranje konkretnih mjera korištenja plaža, trgova i drugih javnih površina, koje su proteklih godina bila mjesta masovnih okupljanja gostiju.

Županijsko povjerenstvo nedavno je formirano s ciljem potpore turizmu u ova teška vremena koronavirusa, a u njemu sjede stručnjaci u turizmu, neki bivši i sadašnji političari. Glavna zadaća Povjerenstva je da aktivno prati i analizira epidemiološku situaciju uzrokovanu pojavom koronavirusa na području Istarske županije, Republike Hrvatske i glavnim emitivnim tržištima Istarske županije i njene implikacije na turističku sezonu.

Predsjednik Povjerenstva je župan Fabrizio Radin, a članovi su Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule i predstavnik svih jedinica lokalne samouprave u Istarskoj županiji; Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma i predstavnik hotelijera i kamping turizma; Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori; Marijan Ritoša, predstavnik malih i obiteljskih hotela te privatnog smještaja; Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori; Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije; Valter Flego, bivši župan Istarske županije i aktualni zastupnik u Europskom parlamentu; Ivan Jakovčić, bivši župan Istarske županije i bivši zastupnik u Europskom parlamentu; Anton Kliman, bivši ministar turizma i aktualni zastupnik u Hrvatskom saboru, Darko Lorencin, bivši ministar turizma, te Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter