TURISTIČKA SEZONA U DOBA KORONAKRIZE

U dva lipanjska tjedna u Istri je ostvareno više od 300 tisuća noćenja. Veljko Ostojić: SULUDO JE USPOREĐIVATI I KOMENTIRATI OVOGODIŠNJE BROJKE S LANJSKIMA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
U Mon Perinu imaju više rezervacija nego otkazivanja (Danilo MEMEDOVIĆ)

U Mon Perinu imaju više rezervacija nego otkazivanja (Danilo MEMEDOVIĆ)


Mislim da trebamo biti na zemlji, da trebamo biti realni, gledati iz dana u dan što se događa, a u konačnici i promatrati i ocjenjivati što se događa u ostalim zemljama Mediterana, kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma

Prema podacima županijske turističke zajednice na području Istre je u prvih 14 dana ovoga mjeseca ostvareno nešto više od 300 tisuća turističkih noćenja.

- Usporedba s rezultatima ostvarenima u istom razdoblju prošle godine pokazuju da se radi o brojci koja je za više od 80 posto manja od lanjske, no radi se o dvije brojke i dvije godine koje ni po čemu nisu usporedive, kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

- Ove godine uspoređivati i komentirati noćenja u odnosu na lani u najmanju je ruku suludo. Mislim da trebamo biti na zemlji, da trebamo biti realni, gledati iz dana u dan što se događa, a u konačnici i promatrati i ocjenjivati što se događa u ostalim zemljama Mediterana. Mislim da smo se u tim okvirima, te u konstelaciji ukupnih odnosa na europskom turističkom tržištu i otvaranja granica, mi još odlično snašli i da su turističke brojke ostvarene u prvim danima lipnja još do prije samo mjesec dana bile izvan svakog očekivanja. Stoga smatram da nekakav fokus na minusu ostvarenom u odnosu na lanjsku ili bilo koju od prethodnih dobrih i prije svega normalnih turističkih godina ne vodi nikamo i uopće ne znam što je cilj takvih usporedbi i pesimizma, kaže Ostojić.

On podsjeća da je za Istrom, ali i mnogim drugim turističkim tržištima Mediterana nekoliko odličnih godina, te dodaje da bi se u ovakvoj godini usporedbe, umjesto s brojem dolazaka ili ostvarenih noćenja, ipak morale bazirati na nekim drugim stvarima.

- Svi znamo da su Italija i Francuska praktički zatvorene i da nemaju gostiju, da Španjolska i Portugal u turističkom smislu ne funkcioniraju, a da je Grčka nešto sramežljivo počela otvarati granice od 15. lipnja. To je naša ovogodišnja realnost i sve priče o 70, 80 ili 90 posto, nebitno koliko manjeg prometa, su jednostavno bespredmetne i ne pokazuju ni približno realnu sliku onoga što se događa ili okvira funkcioniranja ukupnog turizma na razini Mediterana i Europe u 2020. godini, poručuje naš sugovornik.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter