CIJENE OSTAJU ISTE

PAZIN: Počinju upisi djece u vrtiće. Za neupisane mališane grad ima rješenje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto Grad Pazin)

Ilustracija (Foto Grad Pazin)


Upisi u Matični vrtić u Pazinu i u sve područne vrtiće započinje od srijede 11. svibnja, do srijede 18. svibnja i to elektroničkim putem, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Gradu Pazinu.

U program predškolskog odgoja mogu se upisati djeca koja do 31. kolovoza 2022. navršavaju tri godine. U program ranog odgoja (jaslice) mogu se upisati djeca koja do 31. kolovoza 2022. navršavaju godinu dana.

Djeca se upisuju u prijavljene programe ovisno o broju slobodnih mjesta i postignutom mjestu na rang-listi. Ako postoji potreba za upisom djece mlađe od tri godine u područne vrtiće u kojima nije organiziran rani (jaslički) odgoj - Cerovlje, Karojba, Lupoglav, Motovun i Sv. Petar u Šumi, a sukladno broju slobodnih mjesta, Vrtić ima mogućnost, na prijedlog Povjerenstva za upise, primiti djecu koja do 28. veljače 2023. navršavaju tri godine života prema kriteriju uzrasta od starijeg ka mlađem.

Na prijedlog Povjerenstva za upise, ovisno o broju prijavljene djece, osiguravanju materijalnih i financijskih uvjeta od strane Grada i pripadajućih općina, poštujući odredbe Državnog pedagoškog standarda, ravnateljica potom donosi privremenu rang listu koja će biti objavljena 24. lipnja. Roditelji imaju pravo prigovora na rang listu u roku od 15 dana od dana objave. Upravno vijeće Vrtića u roku od osam dana od isteka roka za podnošenje prigovora razmatra i rješava pristigle prigovore i donosi Odluku o konačnoj rang listi.

Cijena će za Pazin ostati ista kao u pedagoškoj godini 2021/2022. i iznosit će 800 kn za jaslice i 750 kn za vrtićki program, što iznosi 38,93%, odnosno 36,49% u odnosu na ekonomsku cijenu vrtića koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Pazina, a koja iznosi 2.054 kuna.

Roditeljima djece koja ostvaruju uvjete upisa u gradski vrtić, a koja će ostati neupisana nakon provedbe postupka upisa, sufinancirat će se smještaj djece u obrtima za dadilje i u privatnim vrtićima s iznosom od 1.584 kune. Odluku o broju djece koji će se sufinancirati, Gradonačelnica donosi u srpnju nakon donošenja Odluke o konačnoj rang listi. Grad Pazin trenutno sufinancira 21 dijete. U planu je rebalans proračuna u kojem će se ova stavka povećati s prvotno planiranih 200.000 kuna na 357.000 kuna.

U 2021. godini na temelju velikog broja neupisane djece i nemogućnosti proširenja postojećih smještajnih kapaciteta donijeta je odluka o izgradnji novog, suvremenog Dječjeg vrtića na Starom Pazinu.

Nakon analize dviju mogućih lokacija, lokacija za izgradnju objekta je građevna parcela, površine   7.200 m2 koja se nalazi u prigradskom naselju Stari Pazin.

U završnoj je fazi izrada Glavnog projekta izgradnje vrtića i obližnje prometnice u zoni Lešće, a izdavanje građevinske dozvole očekuje se u srpnju 2022. godine.

Predviđena je izgradnja objekta, koji će se voditi kao područni vrtić, kapaciteta pet jasličkih skupina i pet vrtićkih skupina, odnosno ukupno 160 djece raspoređene u deset skupina.

Prema planovima u 2022. godini, raspisat će se javna nabava za izvođenje radova i građevinsko-stručni nadzor nad radovima.

Intencija Grada Pazina je da novi vrtić bude spreman za prihvat djecu za pedagošku godinu 2023/24.

S obzirom da postoji potreba za usklađivanje rada Dječjeg vrtića "Olga Ban“ Pazin s Državnim pedagoškim standardom, u tijeku je podjela postojeće ustanove vrtića na dvije ustanove. Budući vrtić u Pazinu imat će područne vrtiće na Starom Pazinu i, u budućnosti, u Trvižu, dok će ostalih sedam općina imati jedinstveni vrtić sa sjedištem u Tinjanu. Procjena je da će odvojene ustanove započeti s radom u 2023. godini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater