PIŠE MIRJAN RIMANIĆ

GRADSKI REPORTER: Nakon gotovo četiri desetljeća obnovljen kafić u pazinskom Spomen domu

Obnovljeni Epulon (M. RIMANIĆ)

Obnovljeni Epulon (M. RIMANIĆ)


Nakon podulje ljetne stanke otvoren je preuređen kafe-bar Eopulon u Spomen domu. To nebi bila novost da kafe-bar u najreprezentativnijem objektu u Pazinu nije renoviran nakon punih 38 godina od otvaranja. Naime, Spomen dom Sjedinjenja i slobode otvoren je 26. rujna 1981. u sklopu Rujanskih svečanosti, jer ovaj je ovaj objekt i izgrađen u spomen na Pazinske odluke o sjedinjenju Istre s Hrvatskom donijete u Pazinu u rujnu 1943. godine. Zamisao o gradnji Spomen doma začeta je 1967. tijekom priprema za proslavu 25. obljetnice sjedinjenja Istre s Hrvatskom 1968.

No, od ideje do realizacije proteklo je dosta vremena, ali je nakon 14 godina Spomen dom napokon otvoren i ubrzo je postao domom brojnih kulturno-umjetničkih, obrazovnih i raznih drugih aktivnosti okupljajući u svojim, za to vrijeme doista reprezentativnim prostorima, razna pokoljenja. U to vrijeme kada je na ovom području djelovala Zajednica Općina Rijeka svaki je radnik iz plaće 0,96 posto izdvajao za Spomen dom. Tako skupljenim novcem, a nije ga bilo malo, mogli su se realizirati mnogi programi i s nostalgijom se možemo sjećati kako je tijekom 1980-tih pazinski Spomen dom na čelu s tadašnjim direktorom Nevenom Šperandom bio središte kulture u Istri.

Tako je 1984. u pazinskom Spomen domu ansambl Hrvatskog narodnog kazališta pripremao dramu "Šteta što je kurva" Johna Forda u režiji Georgija Para. Neki smatraju kako je to najbolja predstava koju je Paro režirao. Zahvaljujući toj suradnji Istrani imali prigode ovu kultnu dramu pogledati prije Zagrepčana jer je u Pazinu odigrana pretpremijera.

Promjenom političkog sustava Spomen dom je 1990-tih pao na teret Grada Pazina koji naprosto nema novaca za njegovo održavanje, a kamo li za neke spektakularne programe. U Spomen domu danas djeluju Pučko otvorno učilište u Pazinu, Gradska knjižnica, Odjel za Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu. Nekadašnja mala koncertna dvorana preuređena je u Dvoranu "Istra" u kojoj se održavaju sjednice Skupštine Istarske županije.

Predvorje u kojem je nekada bila stalna izložba o Narodnooslobodilačkom pokret u Istri je prazno, a velika koncerta dvorana s 600 sjedećih mjesta, nakon požara je dijelom obnovljena i koristi se za kao kino i kazališna dvorana. Ostao je samo stari kafić, u kojem se do nedavno osjećao duh kasnih 80-tih prošlog stoljeća. Stoga su njegovo preuređenje mnogi s radoznalošću pratili, a na kraju s radošću prihvatili.

Novi domski kafić "Epulon" uređen je na dvije razine, kako je izgladio i onaj stari iz 1981. Doduše ovaj je prilično prostraniji jer je uklonjen legendarni okrugli šank, a i kat je proširen. Zahvaljujući ovom zahvatu Spomen dom, zapravo Pazin, dobio je jedan reprezentativan ugostiteljski objekt, koji je, osim za druženje uz kavu, pogodan i za razna komorna kulturna događanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater