NA PODRUČJU BUJSKOG TZ-A REGISTRIRANO 14 NOVIH IZNAJMLJIVAČA

Na Bujštini niču vile i mali hoteli visoke kategorije

| Autor: Luka JELAVIĆ
(L. JELAVIĆ)

(L. JELAVIĆ)


Momjan je jako privlačna destinacija, stekao je ime po poznatim vinarima, momjanskom muškatu i drugim posebnostima. Tu je dvorac, uredit će se Kuća istarskih kaštela, ima dobrih konoba i restorana, puno pješačkih i biciklističkih staza. Gradi se i po drugim mjestima. Uskoro se otvaraju dva hotelska kompleksa blizu Krasice, proširuje se kompleks San Servolo, gradi se u Kaštelu, nabraja Valter Bassanese, direktor bujskog TZ-a

Iako se u nekim krugovima znalaca turističkih kretanja govori da u privatnom smještaju dolazi pomalo do zasićenja, da broj kreveta nije razmjeran povećaju broja gostiju, kuće za odmor, a naročito raskošno opremljene vile u unutrašnjosti i dalje se grade. Na području Buja u mnogim se naseljima grade novi objekti za iznajmljivanje, a naročito je sve više visoko kategoriziranih vila. Direktor Ureda Turističke zajednice Buja Valter Bassanese svjedok je povećanja broja novih iznajmljivača.

Kvaliteta

- Da, sve je više kapaciteta u privatnom smještaju, do polovice lipnja registrirano je 14 novih iznajmljivača koji imaju kuće ili vile za odmor, najviše s četiri ili pet zvjezdica. Ima li ih dovoljno ili previše, svakako će se u narednom razdoblju vidjeti jer će sve dileme riješiti kvaliteta ponude. Kvaliteta će biti u prvom planu i iz te utrke za gostima ispast će oni s dvije zvjezdice ili lošije opremljeni objekti s tri zvjezdice, kao i oni koji neće uvijek pomalo investirati i stalno opremati, modernizirati… Gosti sve više gledaju što se nudi, sve im je na dlanu, ponuda je velika. Ne gledaju više na cijenu, nego na to što im se i gdje nudi, kaže Bassanese.

Područje Buja, osim Kanegre, nema drugog dodira s morem, ali to više nije toliko važno. Velik broj objekata visoke kategorije sagrađen je u unutrašnjosti. Momjan je jedno od tih mjesta gdje niču nove kuće i vile, preuređuju se donedavne ruševine ili grade novi objekti. Posjetili smo obitelj Božić u Momjanu. Dean i supruga mu Claudia Dellosto Božić izgradili su na svom zemljištu vrlo lijepo uređenu kuću za odmor u kojoj se bezbrižno može odmarati od šest do osam osoba. Ispred kuće je bazen, sobe besprijekorno sređene, suvremena oprema, visoke četiri zvjezdice. Tog dana Claudia je obavljala posljednje pripreme, četveročlana hrvatska obitelj samo što nije stigla. To su joj prvi gosti.

- Vidjeli smo da to ide, imali smo zemljište pa smo krenuli u taj posao. Željeli smo ponuditi gostima kvalitetan smještaj, mislili smo da će to biti sve gotovo i ranije, ali dobro je. Iznenađeni smo potražnjom, mi evo sada imamo prve goste, a sve je već puno do polovice rujna. Dobili smo iz europskih fondova 50.000 eura, zapravo polovicu od toga ćemo tek dobiti, ali fino, nismo bili sigurni da ćemo dobiti ni to. Prijavili smo se i uspjelo je. Naravno, trebalo je uložiti u sve ovo mnogo, mnogo više, ali pomoglo nam je, kaže zadovoljno Claudia.

Momjan

Namjerava se jednog dana potpuno posvetiti poslu u turizmu u svojoj kući. Nije lako, uz sve ovo, svakog dana još na posao u Trst. Iza ovih domaćih gostiju u njihovu Villu Maria dolaze gosti iz Slovenije, Mađarske, Engleske, Austrije… Božići imaju u planu urediti parkić za djecu, saunu i još neke sadržaje, a kako često dolaze biciklisti, bit će prilike da se i oni ugoste i smjeste.

Villa Maria jedna je od dvadesetak sličnih vila i kuća za odmor u Momjanu. Gotovo su sve visoke kategorije i sve imaju goste.

- Momjan je jako privlačna destinacija, stekao je ime po poznatim vinarima, momjanskom muškatu i drugim posebnostima. Tu je dvorac koji je turistički potencijal, uskoro će krenuti preuređenje ruševne zgrade u Kuću istarskih kaštela, a to su sve sadržaji koji dovode pojedinačne goste, što je dobro za takvu povijesnu sredinu. Ovamo dolaze gosti koji žele mir, odmor, nešto zanimljivo a blizu. U Momjanu i okolici ima dobrih konoba i restorana, puno je pješačkih i biciklističkih staza, postala je to atraktivna turistička destinacija. Inače, gradi se i po drugim mjestima. Uskoro se otvaraju dva hotelska kompleksa blizu Krasice, proširuje se kompleks San Servolo, gradi se u Kaštelu, ima dosta novih objekata. I sve novo što se otvara je s četiri ili pet zvjezdica, pazi se na kvalitetu ponude, veli Bassanese.

Broj ležajeva u privatnom smještaju, kaže, sve brže dostiže broj hotelskih kreveta. Do prije nekoliko godina broj kreveta u privatnom smještaju bio je daleko manji. Sve je više gostiju koji žele aktivan odmor, u prirodi, šetnje, staze, vinske ceste. To je razlog što ih je sve više u kućama ili vilama, u malim hotelima koji se grade po istarskim selima daleko od mora. Mnogima je bazen dovoljan, a oko bazena šuma, cvrkut ptica… Takve bi goste trebalo zadržati što duže i privlačiti posebno izvan glavne turističke sezone.

Klaster

- Sada nije problem napuniti vilu, kuću za odmor, ali nekim sadržajima treba privući goste i u ostalom dijelu godine. U mjestima kao što je Momjan organiziramo razne manifestacije izvan glavne sezone, ali veliku pažnju na nivou cijelog klastera poklanjamo pješačkim i biciklističkim stazama. Bike i pješačke staze su sve privlačnije, naročito ujesen, pa pripremamo posebne karte za te turiste za cijelo područje Bujštine, od mora do zaleđa. Na području klastera imamo registrirane i označene 23 staze, tu je Parenzana, Europski pješački put, Istarski planinarski put… Sve će biti označene, a tu su i dodatne joging i pješačke staze. Želimo da to bude motiv dolaska gostiju izvan glavne sezone, kaže Valter Bassanese.

Što se tiče rezultata turističke sezone, jasno je da će prošlogodišnje brojke biti teško dostići. Ove godine raspored praznika i blagdana bio je nešto drugačiji pa je i sezona počela kasnije nego lani. Svibanjsko loše vrijeme također je odvratilo mnoge goste od dolaska, danas ih sve više prati vremensku prognozu i tada se odlučuju, u posljednji tren, rezervirati mjesto u hotelu ili privatnom smještaju.

Ipak, podaci o turističkom prometu u prvih šest mjeseci su ohrabrujući jer je lipanj donio veći promet. U prvom dijelu godine u smještajnim objektima na području bujskog TZ-a ostvareno je 14.600 dolazaka, što je stotinjak više nego lani u prvih šest mjeseci. Gosti iz brojnih zemalja svijeta ostvarili su 52.390 noćenja, što je četiri posto više. Tom porastu, zanimljivo, u najvećoj su mjeri pridonijeli domaći gosti kojih je bilo nešto više od 1.300, što je povećanje za oko 29 posto. Prosječno su gosti boravili na tom području oko četiri dana, a kao i inače, najviše je bilo Talijana, Slovenaca, Nijemaca i Austrijanaca. Sve je više i Nizozemaca.

Kanegra

- Loše vrijeme u svibnju naročito se negativno odrazilo u Turističkom naselju Kanegra, gdje je i najveći broj kreveta, zajedno s kampom u kojemu ima i dosta paušalista pa dolaze kad im odgovara. Sada se i kamp kao i cijelo naselje mnogo bolje popunjava, pa su i ukupni rezultati bolji, komentira polugodišnji promet na Bujštini Valter Bassanese.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum