Obljetnica smrti brijunskog vizionara

Na Brijunima posađeno stablo murve na 126. godišnjicu Kupelwieserovog dolaska - od močvare stvorio svjetski poznato lječilište i ljetovalište toga vremena

| Autor: Glas Istre

Ove godine Nacionalni park Brijuni obilježava 100. obljetnicu smrti brijunskog vizionara Paula Kupelwiesera, čovjeka koji je od močvare stvorio svjetski poznato lječilište i ljetovalište toga vremena. Tim povodom ravnatelj Javne ustanove NP Brijuni dr. sc. Marno Milotić je zajedno s djecom, polaznicima radionice Mali čuvari Brijuna, voditeljima službi Javne ustanove te predstavnicima Počasno zaštitne bojne, tvrtke Državne nekretnine te kazališta Ulysses u luci Velikog Brijuna posadio stablo murve upravo na dan kada je Paul Kupelwieser prvi put došao na Brijune. Toga dana 1893. godine stigao je u brijunsku luku u koju je bilo moguće   uploviti samo za vrijeme plime, tako da je za razgledavanje otoka imao svega nekoliko sati. No, i to je bilo dovoljno za odluku kojom je Paul Kupelwieser 15. kolovoza 1893. godine postao vlasnik Brijuna.

 Partner projekta

 Stablo murve je dio projekta 400 Sveučilišta u Padovi kojem su se Brijuni priključili ovog proljeća kao partneri projekta u sklopu kojeg će se u zaštićenim područjima Europe posaditi monumentalna stabla budućnosti koja će se pratiti idućih 400 godina.

Prvi objekti na Brijunima podignuti su između 1893. i 1900. uz rubove brijunske luke na mjestu budućih hotela. Suzbijanje malarije uz pomoć dr. Roberta Kocha Kupelwieseru je otvorilo široke mogućnosti, osobito za   razvoj zdravstvenog i elitnog turizma za aristokraciju Europe tog vremena. Nakon što je kompletirao gospodarske objekte i 1902. na samoj obali sagradio novi dom svojoj obitelji, Kupelwieser 1903. počinje graditi podmorski vodovod koje je   povezivao brijunski prvijenac Hotel Brioni sa 14 soba podignut 1900. godine. Zahvaljujući tako grupiranim objektima - hoteli, restoran, kavana, šetnica, lijepo uređena i oblikovana riva, taj je dio luke postao središte društvenog i zabavnog života na Brijunima. Prema Kramerovom projektu 1905. godine sagrađena je i zgrada kupališta u uvali Saluga.

Za potrebe mondenog ljetovališta i cjelogodišnjeg stjecišta tadašnje europske elite predvođene članovima carskih i kraljevskih obitelji, Kupelwieser je sagradio sve što je trebalo jednom takvom "zemaljskom raju": na desetke kilometara cesta, poštu s modernom telefonskom centralom, električnu centralu, dovršio vodovod.

 Najveći hotel

 U proljeće 1912. otvara se najveći i najsuvremeniji hotel na Brijunima, Neptun III, koji je u to vrijeme bio najluksuzniji hotel na istarskom području. Godine 1913. uz istočnu stranu hotela Neptun III započeta je, a potkraj te godine dovršena gradnja velikoga zimskog bazena. Ovaj je bazen, s toplom morskom vodom i uz čitav niz terapeutsko- kozmetičko-rekreacijskih sadržaja, bio jedinstven na području Austro-Ugarske i dugi niz godina ostao kao jedini bazen s grijanom morskom vodom na Jadranu.

- Želio sam svojoj djeci jednog dana ostaviti novac, ali ne dostupan olakom trošenju, već vezan uz koristan rad i tako sigurnije vrijednosti... Za kupovinu Brijuna ova je ideja bila odlučujuća, jer mi se učinila širokim radnim prostorom za moju djecu i unuke, naglasio je Paul Kupelwieser u svojim Sjećanjima. Umro je 1919. u 76. godini života.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater