NAKON TROSATNE SJEDNICE

DIP ODLUČIO: BORIS MILETIĆ OSTAJE ŽUPAN ISTARSKE ŽUPANIJE

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, Milan PAVLOVIĆ
Boris Miletić

Boris Miletić


Boris Miletić je novi župan Istarske županije, odlučio je DIP. Danas cijelo poslijepodne Državno izborno povjerenstvo zasjedalo je u Zagrebu i nešto prije 20 sati objavili su odluku: "Na snazi ostaje točka III. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije, provedenog 30. svibnja 2021., kojom je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić, a za zamjenika župana Tulio Demetlika."

Ukratko, DIP je samo djelomično uvažio prigovore koje su podnijeli Ferić i IDS, odnosno glasačke listiće, pa je na prvotni rezultat dodao još 17 glasova za Ferića, a još tri za Miletića. Na taj način ispalo je da je Miletić dobio 26.308 glasova, a Ferić 26.268, odnosno razlika se s 54 smanjila na 40.

Kako napominju iz DIP-a, Ferićev zahtjev za provjerom cjelokupnog izbornog materijala u preostalih 30 općinskih i gradskih izbornih povjerenstava na području Istarske županije odbija se kao neosnovan.

"Državno izborno povjerenstvo izvršilo je uvid u Očitovanje Županijskog izbornog povjerenstva i u Rješenje Županijskog izbornog povjerenstva od 31. svibnja 2021., kojim je političkoj stranci SDP dopušten uvid u cjelokupni izborni materijal. Navedenim rješenjima je udovoljeno zahtjevu Podnositelja prigovora Danijela Ferića od 31. svibnja 2021., kojim je tražen uvid u izborni materijal radi velikog broja nevažećih listića te utvrđenja ispravnosti nevažećih i važećih listića radi mogućih nepravilnosti u pogledu njihovog vrednovanja i evidentiranja", piše između ostalog u obrazloženju.

"S obzirom na ukupan broj prijavljenih promatrača političke stranke SDP na području Istarske županije (68) i s obzirom na broj općinskih i gradskih izbornih povjerenstava na području Istarske županije (41) od kojih je konkretno tražen uvid, a kojem zahtjevu je udovoljeno, nije osnovan navod Podnositelja prigovora Danijela Ferića da zbog ograničenog vremena koje je Županijsko izborno povjerenstvo naznačilo u svom Rješenju nisu bili u mogućnosti izvršiti uvid u izborni materijal u preostalih 30 općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, jer zahtjev za uvidom u izborni materijal kod tih općinskih i gradskih izbornih povjerenstava nije bio niti podnijet. Na području Istarske županije bilo je 296 biračkih mjesta. S obzirom da je SDP na tom području imao 68 promatrača, proizlazi da je svaki promatrač i u ovako kratkom zakonskom roku mogao izvršiti uvid u izborni materijal na 4 biračka mjesta", dodaje DIP u obrazloženju, pa zaključuje:

"Osim toga, ističe se da je uvidom u izborne rezultate utvrđeno da je na izborima za župana u toj županiji bilo 2.076 nevažećih listića, uz napomenu da je u 11 jedinica lokalne samouprave, u čiji je izborni materijal zatražen i odobren uvid, bilo 1.660 nevažećih listića, što predstavlja 79 posto. Dakle, ne radi se o 'samo' 11 jedinica lokalne samouprave, već se radi o jedinicama u kojima je 4/5 nevažećih listića."

Protiv ove odluke moguće je podizanje ustavne tužbe, a kako se neslužbeno saznaje, iz SDP-a su to već najavili.

Danijel Ferić izjavio je da s pravnim timom pažljivo proučava rješenje DIP-a, te je o toj temi za sutra najavio konferenciju za novinare na kojoj će, uz njega, govoriti i šef istarskog SDP-a Vili Basanesse i saborska zastupnica Sanja Radolović.

"DIP je nedvojbeno priznao da je bilo nepravilnosti u izbornom procesu na moju štetu. Prigovor Ustavnom sudu je izvjesna opcija jer je očito kontaminiran izborni proces za župana u Istri i to poglavito u sredinama gdje su IDS-ovi (grado)načelnici", izjavio je Ferić.

Miletić je poručio da je IDS osvojio županiju, a DIP današnjom konačnom odlukom potvrdio volju birača.

"Imam puno povjerenje u izborne institucije i nisam za razliku od druge strane htio ni na koji način vršiti pritisak na izborna tijela. Sad kad je izborni proces završen, vrijeme je da se okrenemo životnim pitanjima", rekao je Miletić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater