NJEGOVATELJI KULTURNE BAŠTINE

LAVANDA Mješoviti pjevački zbor iz Novigrada dobitnik gradskog priznanja

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Grad Novigrad je pjevačkom zboru Lavanda dodijelio gradsko priznanje za višegodišnji angažman u zajednici i sudjelovanje u raznim gradskim aktivnostima i programima

Mješoviti pjevački zbor Lavanda djeluje skoro 12 godina i za to vrijeme postao je jedan od važnih čimbenika novigradske kulturne scene. Za svoje djelovanje dobivali su razna priznanja, a koncem prošle godine stiglo je još jedno, možda i najdraže. Naime, Grad Novigrad je pjevačkom zboru Lavanda dodijelio gradsko priznanje za višegodišnji angažman u zajednici i sudjelovanje u raznim gradskim aktivnostima i programima. Uz pismeno priznanje koje je zboru uručila dogradonačelnica Novigrada Sonja Šikanić, zboru je pripala i novčana nagrada od deset tisuća kuna.

Entuzijazam i ljubav prema pjevanju

Gradsko priznanje tada su preuzeli predsjednica zbora Lorela Radojković i dirigent Branislav Ostojić koji su prenijeli svoje dojmove o djelovanju zbora Lavanda.

- U ožujku 2005. godine, jedne hladne večeri u atriju gradske knjižnice okupilo se nas nekoliko novigradskih entuzijasta i zaljubljenika u pjevanje. U početku je to bila mala vokalna skupina, a nakon dvije godine rada i pjevanja broj pjevača povećao na 15 i postali smo mali pjevački zbor. Tako, slobodno možemo reći da pjevački zbor postoji od 2007. godine. Bio je to tada ženski pjevački zbor Novigrad-Cittanova. Prva voditeljica zbora bila je Ivana Paula Gortan, koja ga je vodila dvije godine. Za to vrijeme u zboru su pjevala i tri muška pjevača, ali su oni ubrzo napustili pjevanje, a u travnju 2009. godine zbor preuzima profesor Branislav Ostojić, koji zbor vodi i danas. Danas zbor broji 25 članova, a od prije tri godine smo mješoviti pjevački zbor i nosimo naziv Lavanda. Godišnje održimo 30-ak nastupa, što govori s koliko volje, entuzijazma, truda i ljubavi članovi prilaze ovoj glazbenoj aktivnosti. Naravno, tu su brojni sati provedeni na probama.

Članovi Lavande pjevaju troglasno ili četveroglasno na raznim jezicima, odnosno osim na hrvatskom jeziku, pjevamo na slovenskom, makedonskom, talijanskom, engleskom, španjolskom, češkom, slovačkom, ruskom i latinskom, a upravo smo počeli učiti i dvije pjesme na francuskom jeziku, kaže Lorela Radojković.

Raznoliki repertoar

Članovi zbora Lavanda često su, osim na klasičnim koncertima i sličnim manifestacijama, do sada nastupali na svečanim misama širom Istre, zatim u Sloveniji i Italiji. Nastupaju i za potrebe Turističke zajednice Novigrada u projektu Glazba na svakom kutku. Od ostalih nastupa treba izdvojiti sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima u Osijeku i Šibeniku, gdje su osvojili brončane plakete. Nedavno su nastupili u Đakovu na Festivalu starogradskih pjesama i plesova, u Požegi na koncertu Istrani Slavoncima, u Zagrebu na književnom predavanju u Matici hrvatskoj, u Ogulinu na festivalu duhovne glazbe Tonka fest, gdje su sa skladbom "Aleluja" dirigenta Ostojića osvojili izvrsnu, treću nagradu publike. Od inozemnih nastupa treba izdvojiti nastup u Zreću na Festivalu prijateljstva, zatim u Ljubljani na međunarodnom festivalu "Glasba in protet", opet u Ljubljani u povodu 25. obljetnice slovensko-hrvatskog društva, u Postojnskoj jami na Božićnom koncertu uz žive jaslice, u Ilirskoj Bistrici na Kmetijskom sajmu, u Kopru na 5. saboru Hrvaške kulture te u Goriziji na gastro manifestaciji Okusi bez granica. Redovito nastupaju u Svetom Petru u Šumi, na tradicionalnoj "Maši po starinski", u Poreču na susretu zborova "Naš kanat je lip", u Sovinjaku na pučkoj fešti Bela nedeja i u drugim mjestima.

Bogat koncertni repertoar

- Uz to, nekoliko smo puta nastupali u sklopu performansa naše novigradske umjetnice Dragane Sapanjoš u Zagrebu, Monfalconeu, Puli, Rovinju, Poreču i Novigradu. Tim prigodama nastupali smo u posebno šivanim kostimima za te nastupe te izvodili dvosatne programe uz pjevanje popularnih klasičnih i zabavnih skladbi. Uz sve nabrojene, tu su još i brojni nastupi širom Istre na raznim prigodnim manifestacijama, a bilježimo i brojne nastupe u televizijskim emisijama, dodaje zadovoljno predsjednica Lavande Lorela Radojković.

Zbor Lavanda izvodi skladbe različitih žanrova, a na repertoaru se nalaze sakralne i svjetovne vokalne skladbe, od renesansnih majstora do današnjih skladatelja, izvode domaće i strane narodne i zabavne skladbe, revolucionarne te crkvene i staroslavenske pučke skladbe. Imaju odličnu suradnju sa zborom Korona iz Umaga te folklornim društvima HKD Istra iz Pirana te KUD Dajla iz Dajle, s kojima često zajedno nastupaju.

- U zajedničkim nastupima često izvodimo i zahtjevna djela, kao što su Završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta", zatim izabrane dijelove iz operete "Splitski akvarel", splet istarskih plesova s kojim pratimo folkloraše, izvodimo "Djevojački ples" iz opere "Prodana nevjesta" te izabrane dijelove iz rock opere "Gubec beg" kao i mjuzikla "Jalta, Jalta". S navedenim zajedničkim izvođenjem poznatih dijela i s takvim repertoarom jedini smo na području Istre, a i širem području, na što smo vrlo ponosni, pogotovo kada našu baštinu prezentiramo u susjednim zemljama, kaže dirigent Branislav Ostojić.

Planova i poziva za nove nastupe ima dosta, ali će na plan utjecati i financijske mogućnosti. Planiraju nastup u Makarskoj, u Drnišu, u Banjoj Luci, nastupit koncem godine u Ljubljani i Veneciji…

- Planiramo snimiti nekoliko nastupa za potrebe televizijskih programa televizija, održati svečane mise na slovenskom i talijanskom jeziku, a ozbiljno razmišljamo i o snimanju CD-a. Planova ima dosta, vjerujem da ćemo dosta toga ostvariti. Bit će to nastavak naših uspješnih godina, mislim da smo brojnim nastupila i kvalitetom opravdali postojanje, a samim tim i ovu nagradu, postali smo neizostavni sudionik brojnih kulturnih manifestacija, kako u Novigradu, tako širom Istre, ali i izvan nje, reći će na kraju Lorela Radojković. (Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of