GRADONAČELNIK VALTER GLAVIČIĆ SUDJELOVAO NA MEĐUNARODNOM SIMPOZIJU O OBNOVI ZGRADA U DANSKOJ

Labin danas u jednakoj mjeri razvija industriju i ljetni turizam


Gradonačelnik Labina Valter Glavičić sudjelovao je na simpoziju Urban regeneration o energetskoj obnovi zgrada u gradovima, koji je u organizaciji Buildingsperformance Instituta Europe iz Brisela i Rockwoola održan u sjedištu te tvrtke u danskom gradiću Hedenhusenu. Glavičić je bio jedan od sedam govornika na simpoziju i jedini predstavnik iz zemlja istočne Europe.

Poznat po industriji i rudarstvu

Ostalih šest govornika bili su iz Danske, Velike Britanije, Švedske, Belgije i Italije. Osim što je bio jedini iz zemalja tzv. Nove Europe, Glavičić je bio i jedni gradonačelnik, odnosno predstavnik lokalne vlasti zbog čega je njegova prezentacija među sudionicima popraćena s posebnim zanimanjem.

Dio simpozija bile su i radionice na kojima su svi sudionici iznijeli niz preporuka kako osigurati revitalizaciju gradova kroz energetske obnove zgrada i kako one na sociološko-psihološkoj razini mogu utjecati na kvalitetu života građana.

Nakon održanih govora i radionica u panel diskusiji je Glavičić odgovarao je na brojna pitanja sudionika simpozija, na kojemu je inače sudjelovalo više od 50 utjecajnih stručnjaka na području energetske obnove zgrada, od predstavnika lokalne samouprave, upravitelja, industrije, arhitekture i nevladinih organizacija.      

U svom govoru Glavičić je kazao da je Labin grad iz hrvatske regije Istre, poznate po turizmu, ali da je Labin do prije nekoliko desetljeća bio poznatiji po industriji i rudarstvu, što je ostavilo velikog traga na arhitekturi i izgledu grada.

U Rapcu hoteli, u Labinu rudari

- Labin je danas jedini hrvatski grad koji podjednako razvija i industriju i turizam, ali ubrzani turistički razvoj nažalost nije pratila i brza transformacija industrijske u turističku vizuru Labina. Dva kilometra zračne linije od Labina, u mjestu Rabac gradili su se luksuzni hoteli, a centar Labina krnjile su ružne stambene zgrade s oronulim fasadama, objasnio je Glavičić i potom opisao kako je započela urbana transformacija grada, nakon čega je Labin postao hrvatski lider po energetskoj obnovi zgrada.

Čitava prezentacija bila je popraćena slajdovima sa slikama zgrada prije i poslije obnove ali i atraktivnim fotografijama Rapca, jer je poruka Glavičićevog izlaganja bila da obnova zgrada u Labinu direktno utječe i na povećanje kvalitete turističkog proizvoda Rapca i Labina. (Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini