PREDSTAVLJEN PROJEKT DOMA ZA STARIJE OSOBE KOJI BI U PRVOJ FAZI RASPOLAGAO S 48 SOBA

Krulčić: Dom za starije osobe u Pazinu izgradit ćemo do 2021. godine


- Dom za starije osobe u Pazinu izgradit ćemo do 2021. godine decidirano je poručio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić na javnom predstavljaju projekta održanom pred punom dvoranom "Istra" pazinskog Spomen doma. Veliki broj znatiželjnika pozorno je pratilo izlaganje arhitekta Karla Ivančića iz AG studia, izrađivača projekta.

Objekt će se graditi na prostoru Društvenog centra Veli Jože, na kojem su se više od sto godine nalazile vojarne raznih vojski država u čijem je sastavu bila Istra. Na prostoru donedavnih hangara za borbena vozila podići će se objekt ukupne površine 3.672 metra četvorna. Na tom prostoru u prvoj fazi gradnje, na 3.400 metra izgradit će se kapaciteti za smještaj 52 korisnika, ali i svi zajednički prostori potrebni takvim objektima.

Dakle, kuhinja, sanitarije, prostori za pranje i peglanje rublja, višenamjenska dvorana za druženja i programe korisnika, kao i prostor za privremeni smještaj pokojnika. Dom će raspolagati i s posebno uređenim djelom za boravak korisnika koji boluju od Alzheimerove bolesti.

Dogradnja kapaciteta naknadno

Prema predstavljenom projektu dom će raspolagati s ukupno 48 soba i to 14 jednokrevetnih, 16 dvokrevetnih i 18 trokrevetnih u stacionarnom dijelu. U drugoj fazi gradnje domu će se dograditi 937 metra četvornih, a na tom će se prostoru dograditi kapaciteti za smještaj još 48 korisnika. Prema procijenjenim troškovima, prva faza gradnje koja će biti dovršena 2021. koštat će oko 39 milijuna kuna, a druga faza, koja će naknadno slijediti, koštat će oko 10 milijuna kuna. Dakle u konačnici Dom za starije osobe u Pazinu koštat će oko 50 milijuna kuna.

Na pitanje Suzane Jašić, oporbene SDP-ove pazinske gradske vijećnice, kako će se osigurati potrebna sredstva gradonačelnik Renato Krulčić usporedio je postupak gradnje Doma s gradnjom sportske dvorane u Pazinu, čija je gradnja u početku, kod pojedinaca, nailazila na otpore, ali su se tijekom gradnje otvarale razne mogućnosti financiranja, pa je projekt uspješno okončan. Krulčić je dodao kako je prijašnja Vlada propustila osigurati sredstva iz fondova EU za izgradnju domova za starije, škola i vrtića. Stoga se sa županijom i resornim ministarstvom razgovora da se sredstva osiguraju iz nacionalnih izvora. U trenutku kada dom bude u funkciji korisnici s Pazinštine, zapravo središnje Istre, koristit će ga prema stvarnim potrebama, a upisnim listama. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum