JAVNA PREZENTACIJA PROJEKTA IZGRADNJE DOMA ZA STARIJE U PAZINU

Dom za 100 korisnika u stalnom smještaju i 30 u dnevnom centru


U ponedjeljak s početkom u 17 sati u Spomen domu sjedinjenja i slobode, u dvorani Istra u Pazinu javnosti će se predstaviti projekt gradnje doma za starije i nemoćne u Pazinu. Dom će se graditi na mjestu hangara u bivšoj pazinskoj vojarni, s čime je suglasan radni tim za pripremu i provedbu projekta za koji je u gradskom programu kapitalnih ulaganja u socijalne ustanove planirano 562,5 tisuća kuna.

Naime, ta su sredstva planirana za nastavak izrade projektne dokumentacije, a uključuju glavni i izvedbeni projekt, projekt unutarnjeg uređenja i opreme te uređenja okoliša. Radi se o objektu koji će pružiti dostupnu socio-zdravstvenu skrb, usluge i potpore starijim osobama i njihovim obiteljima u instituciji te izvaninstitucionalnu skrb za starije osobe.

- Prema idejnom projektu, koji će se u ponedjeljak predstaviti građanima, radi se o objektu koji će moći primiti 100 korisnika u stalnom smještaju, a usluge dnevnog centra i poludnevnog boravka moći će istovremeno koristiti 30 osoba. Uz to, osigurat će se uvjeti za pružanje usluga pomoći u kući za 90 korisnika, kaže Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti grada Pazina. Ovome će biti prilagođeni kapaciteti kuhinje, praonice i pomoćne prostorije za osoblje koje će pružati usluge. Gradnja je planirana kroz dvije faze, u prvoj fazi gradit će objekt za smještaj 52 korisnika te sve zajedničke prostorije koje su potrebne za ovakve objekte i tu vrstu djelatnosti.

U drugoj fazi nadogradit će se objekt za smještaj još 48 korisnika, a dok se dom ne izgradi, i dalje će se provoditi program pomoći u kući za koji je u ovogodišnjem pazinskom proračunu planirana 461 tisuća kuna. Taj izvaninstitucionalni oblik pružanja pomoći najranjivijim skupinama građana, dakle starijima i osobama s invaliditetom pruža se u skladu s rješenjima Centra za socijalnu skrb u Pazinu i ugovorom s osam općina središnje Istre, a provodi ga Gradsko društvo Crvenog križa Pazina. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater