Održan 20. AstroFest

Jedinstvena manifestacija koja svake godine privlači veliki broj posjetitelja: Bogat program za sve, OD PREDSTAVA DO GASTRO I ASTRO PONUDE

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
ilustracija

ilustracija


U najkraćoj noći u godini, onoj između 21. i 22. lipnja uz zvjezdarnicu na Tićanu održan je preksinoć 20. po redu AstroFest. Jedinstvena manifestacija koja svake godine privlači veliki broj posjetitelja iz raznih krajeva Istre i šire regije, a organiziraju je Astronomsko društvo Višnjan i Znanstveno edukacijski centar Višnjan. AstroFest se održava svake godine uoči ljetnog solsticija na prvi dan ljeta, u dane koji u pučkoj tradiciji imaju veliki značaj. Stoga AstroFest nastoji posjetitelje upoznati s drevnim običajima i vjerovanjima, a tijekom godina održavanja postao je omiljeno okupljalište zaljubljenika u astronomiju i ljubitelje starina, koji žele doživjeti ugođaj drevnih običaja uz duhovnu, etno i new age glazbu.

Festival je započeo u smiraj dana programom za najmlađe koji su imati priliku zabaviti se u Vilinskom kutku, a u Znanstvenom kutku ponešto naučiti o astronomiji, ali i premijerno pogledati predstavu „Istarske štorije“ pulskog Teatra Naranča. Nakon ispraćaja sunca uz bubnjeve Andree Pongraca, posjetitelje je u večernji program uveo Korado Korlević koji je ove godine govorio o rudarenju asteroida kroz predavanje koje je naslovio „Asteroidi – od prijetnje do rudarenja“. Uz to moglo se kroz amaterske teleskope motriti Sunce, Jupiter i Saturn. Zvjezdarnica Višnjan na Tićanu ove je godine, za posjetitelje AstroFesta, otvorila svoja vrata za obilazak pa su posjetitelji, uz stručno vodstvo, imati prigode razgledati kupolu zvjezdarnice, koja se ubraja među najuspješnije u praćenju i otkrivanju asteroida u svjetskim razmjerima.

U zabavnom dijelu programa koji je potrajao do zore i ponovnog buđenja, ovog puta ljetnog sunca nastupili su Ženska vokalna skupina Ad Libitum, Vrijeme snova – Vanesa Petrač, Vick Didge & Drum, Arexx te poznati Etno band Veja iz Pazina. Pongrac koji je bubnjevima proljetno sunce ispratio na počinak u zoru je s najupornijima dočekao ljetno sunce i novo doba u godišnjem ciklusu.

Središnji događaj AstroFesta je spektakl s vatrom, a ove je godine bio praćen zvucima Vanese Petrač, Vicka Didgea & Drum and Arexx uz „The Crazy Onions“ plesače oko vatre. Vatra je glavni simbol ljetnog suncostaja, a može se pratiti u mnogim drevnim kulturama čiju je tradiciju naslijedilo kršćanstvo. Naime, u vrijeme ljetnog suncostaja, 24. lipnja, slavi se blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja, o kojem se redovito pale Ivanjski krijesovi ili Ivanjske vatre. Radi se zapravo o staroslavenskoj svetoj vatri ili živoj vatri koju donosi Perun ognjeni bog gromovnik, zaštitnik žetve i zrelog žita.

Na AstroFestu kojim se zapravo slavi dolazak ljeta i obilježava početak novog razdoblja u godišnjem ciklusu poljodjelci, odnosno lokalni OPG-ovi nudili su svoje proizvode i suvenire, a posjetitelji su se mogli okrijepiti na punktovima ugostitelja na kojima su se nudili mesni specijaliteti s roštilja, ali i vegetarijanska jela. Uz to mogla su se kušati odlična vina poznatih vinara s Višnjanštine, a za slatkoljupce bile su tu domaće palačinke i fritule. U svakom slučaju posjetitelji AstroFesta mogli su uživati u programu festivala koji slavi prirodu i održava se podalje od svjetala grad i gradske vreve.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini