UDRUGA ZELENA ISTRA O ODVOZU KOMUNALNOG OTPADA

Javno savjetovanje po zakonu mora trajati barem mjesec dana


Iz Udruge Zelena Istra danas su poslali priopćenje o tome da su Gradu Puli dostavili upozorenje na trajanje javnog savjetovanja o Odluci o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada, koje nije u skladu sa zakonom.

"Grad Pula utvrdio je trajanje javne rasprave od deset dana, dok je zakonom predviđeni minimum 30 dana. Minimalni rok od 30 dana za istu Odluku ispoštovali su mnogi gradovi i općine u Istri, poput Novigrada, Medulina, Poreča, Labina, Rovinja, Vrsara, Buja", veli predsjednica Zelene Istra Dušica Radojčić.

Kako se u upozorenju pojašnjava, javna rasprava trebala bi trajati od 5. do 15. siječnja, no iz Zelene Istre podsjećaju da su "tijela javne vlasti dužna provesti savjetovanje s javnošću u pravilu u trajanju od 30 dana, osim u slučajevima kad se savjetovanje provodi sukladno propisu kojim se uređuje postupak procjene učinaka propisa" pa savjetovanje od 5. do 15 siječnja nije u skladu sa Zakonom.

S obzirom da se radi o odluci koja je od izuzetnog značaja za građane Pule, pa bi i sama odgovornost prema građanima nalagala javnu raspravu dulju od deset dana, u ovoj udruzi smatraju kako nema nikakvog opravdanja što je prijedlog odluke sačinjen u posljednji čas, budući da je Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom donošena još u svibnju, kada je najavljeno njeno stupanje na snagu 1. studenog 2017. s rokom prilagodbe od tri mjeseca. Također navode da na internetskim stranicama Grada Pule nije objavljen Plan savjetovanja za 2018. godinu, a zakon nalaže njegovo objavljivanje "najkasnije do isteka prethodne kalendarske godine".

"Pozivamo Grad da svoje djelovanje uskladi sa zakonom i produlji trajanje javne rasprave na zakonom predviđeni minimum, kako bi zainteresiranoj javnosti dali razumno vrijeme na raspolaganju za uključivanje u savjetovanje", zaključuju iz Zelene Istre. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater