U KONKURENCIJI 10 EUROPSKIH GRADOVA

Završje je na drugom mjestu u izboru ZA NAJBOLJU LOKACIJU U EUROPSKOJ FILMSKOJ I TV INDUSTRIJI

| Autor: Portal Glas Istre

Drevno Završje u grožnjanskoj općini, filmsko rodno mjesto Robina Hooda, osvojilo je 2. mjesto u izboru za najbolju lokaciju u filmskoj i TV industriji.

Objavljeno je to na Berlinskom filmskom festivalu Berlinal), nakon gotovo tri mjeseca glasovanja i neizvjesne borbe u utrci za Location Award.

Pobijedio je španjolski otok El Hierro u kojemu je 2018. godine snimana istoimena uzbudljiva TV serija, a destinaciju je kandidirala Canary Island Film Commission za film "Hierro by Jorge Coira".

Završje se u posljednje vrijeme nalazilo u stalnom vrhu po broju glasova, jedno vrijeme Završje je bilo na vodećoj poziciji, ali je u samoj završnici maleni otok Kanarskog otočja El Hierro dobio nešto više glasova.

Ipak, drugo mjesto među deset europskih destinacija, biti uz bok nominiranim lokacijama, europskim metropolama, prekrasnim tisućljetnim lokacijama, pejzažima koji ostavljaju bez daha, predstavljao je pravi izazov i konačan uspjeh za maleno Završje, za cijelu Istru i Hrvatsku.

Gradić Završje bio je, kao lokacija u kojoj je snimljen film Robin Hood, kandidat Istarske filmske komisije (Istria Film Commission), koja je u okviru Istarske kulturne agencije zadužena za promociju Istre kao filmske destinacije.

Izbor za najbolju filmsku lokaciju već treću godinu zaredom organizira European Film Commissions Network (EUFCN) u suradnji s filmskim portalom Cineuropa. Glasovanje je započelo krajem studenog prošle godine i trajalo je do 20. siječnja 2020.

Ovaj izbor i drugo mjesto upisalo je Završje u europsku filmsku mapu i sam vrh poželjnih lokacija za snimanje. Impresivne lokacije kao i državni poticaji, utjecali su na dolazak velikih filmskih produkcija u Istru. Puno se snima u Istri, a vjerujemo da će ovaj rezultat doprinijeti većoj vidljivosti Istre i Hrvatske, kao poželje filmske destinacije i jednog od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre.

- Drago nam je da se Završje plasiralo tako visoko, jer to je velik uspjeh među deset filmskih lokacija u Europi. To će svakako u budućnosti doprinijeti većoj prepoznatljivosti i posjećenosti Završja, ali i cijelog našeg područja. Istarskoj kulturnoj agenciji zahvaljujem na nominaciji, a planiramo tim povodom postaviti prigodne informativne ploče sa fotografijama sa snimanja i boravka glumačke ekipe u Završju kako bi posjetitelji mogli bolje upoznati Završje i cijelo područje.

U svakom slučaju to je velik promidžbeni iskorak cijelog područja, nadamo se da će još neka filmska produkcija dobiti ideje za snimanje nekog filma u Završju, Grožnjanu i drugim mjestima. U svakom slučaju, ovo je velik uspjeh i hvala svima koji su dali svoj glas našem Završju, bio je zadovoljan načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz.

Podsjetimo, dijelovi filma Robin Hood snimani su u Završju u proljeće 2017. godine u režiji Otta Bathursta, po scenariju Jobyja Harrolda. Završje je Loxley, Robinov rodni kraj, a most Parenzana u filmu povezuje Nottingham i Loxley.

Robin Hood dolazi na zgarište svog rodnog grada, gdje na ruševinama svoga doma odlučuje povesti borbu protiv zloglasnog šerifa od Nottinghama.

Upravo su na području Završja snimane impresivne akcijske scene. Dobar dio filma sniman je u Dubrovniku koji je utjelovio Nottingham. Glavne uloge u filmu tumače Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Paul Anderson i Tim Minchin. Na filmu je u Hrvatskoj radilo preko 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1.650 statista. Snimanje je realizirano kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Distribucija filma je započela 21. studenog u SAD-u, a u hrvatskim smo je distribuiran od 29. studenog prošle godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini