ZONA MARKETI

ISTARSKI REKORDER Potpisan ugovor za gradnju 120 novih POS-ovih stanova u Umagu


U Umagu su već izgrađene tri zgrade iz Programa poticane stanogradnje s ukupno 122 stana. Sad predstoji procedura izrade projektne dokumentacije i prezentacija stanova za novu zgradu. Prema trenutačnim kalkulacijama cijena četvornog metra trebala bi biti oko 1.200 eura, a još nije poznato kolika će biti ulaganja Grada u ovaj projekt

 

Potpisan je ugovor kojim se predviđa izgradnja još 120 POS-ovih stanova u Umagu. Novi stanovi će biti u zoni Marketi, a ugovor su potpisali gradonačelnik Vili Bassanese i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj. Potpisivanju je prisustvovao i ministar graditeljstva Predrag Štromar, a do njega je došlo nakon što je krajem siječnja gradonačelnik Umaga Vili Bassanese utvrdio konačnu listu prvenstva za kupnju POS stanova.

- Poticana stanogradnja je važna karika u demografskoj obnovi koju provodi Umag, rekao je gradonačelnik Bassanese, naglasivši da je Umag, kao relativno mali grad, prepoznat i primjer je u demografskoj obnovi mnogima u Hrvatskoj. 

Naime, Umag ima besplatne vrtiće za svu djecu, a novih 120 POS stanova, koji će se prodavati po povoljnijoj cijeni od tržišne, dodatni su garant da će mladi u Umag dolaziti, a ne iz njega odlaziti.

U Umagu su već izgrađene tri zgrade iz Programa poticane stanogradnje s ukupno 122 stana. Sad predstoji procedura izrade projektne dokumentacije i prezentacija stanova za novu zgradu. Prema trenutačnim kalkulacijama cijena četvornog metra trebala bi biti oko 1.200 eura, a još nije poznato kolika će biti ulaganja Grada u ovaj projekt.

Brojne zloupotrebe

Ministar Štromar iskoristio je priliku da najavi izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji jer se događa da se tako kupljen stan koristi za iznajmljivanje umjesto za rješavanje stambenog pitanja. Štromar je dodao da će se Zakon do ljeta vjerojatno promijeniti kako takve radnje više ne bi bile moguće.

O tome je i Glas Istre nedavno pisao jer su u Umagu slučajevi zloupotrebe POS-ovih stanova za iznajmljivanje brojni, a mnogo je i POS-ovih stanova. Naime, od 393 stana izgrađena po modelu POS u Istri, u Umagu ih je najviše, 122, a slijede Pula (95), Rovinj (59) i Labin (41).

Koncem prošlog ljeta u javnost su izašli stanari s tvrdnjama da je polovica stanova u njihovoj POS zgradi komercijalizirana na način da se stanovi daju u najam ili se iznajmljuju ljeti turistima kao apartmani. Afera se proširila na nacionalnu razinu, pa je i sam ministar graditeljstva Štromar izjavio da je posao jedinica lokalne samouprave (ili preciznije, Povjerenstva i gradonačelnika) da naprave kvalitetnu listu prvenstva za kupnju POS stanova i da moraju ocijeniti kome stanovi zaista trebaju, a kome ne.

U Umagu se, osim zbog zloupotrebe postojećih stanova, mnogo buke diglo upravo i oko liste prvenstva za buduće stanove. Nakon što je na jesen pojavila privremena lista prvenstva sa 445 podnositelja koji ispunjavaju uvjete, Umažani su reagirali na društvenim mrežama tvrdeći da će mnogi od njih vjerojatno taj stan dati u najam jer su već sada stambeno dobro zbrinuti ili su im roditelji vlasnici više nekretnina, imaju visoka primanja i slično. Nakon žučnih rasprava i raskrinkavanja pojedinih kandidata, u drugom krugu Povjerenstvo je s liste skinulo 59 imena, tako da je ostalo njih 386.

Konačna lista

U siječnju ove godine Bassanese je utvrdio konačnu listu prvenstva na koju je vratio 30 od 59 spornih podnositelja zahtjeva. Na sjednici Gradskog vijeća Blaž Vidović (HDZ), jedan od pet članova Povjerenstva za provedbu POS-a, rekao je da je prisutna velika zloporaba Zakona o POS-u.

- Četiri mjeseca su se članovi Povjerenstva sastajali i razmatrali pristigle zahtjeve svakog pojedinca, raspitivali smo se o njihovom socijalnom statusu, prihvatili neke primjedbe naših sugrađana. Utrošili smo oko 100 sati svog slobodnog vremena i to je rezultiralo našom "drugom listom", rekao je Vidović.

Ali nakon njihovih žalbi, Bassanese je u konačnici utvrdio konačnu listu prvenstva, ili "treću i završnu listu". Na taj način u igru su vraćeni mnogi sporni podnositelji koji su bili izloženi kritikama javnosti, bili pročešljani od članova Povjerenstva kroz 100 sati uloženog rada i truda. (Sanja BOSNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum