KRITIKA STRANKE MOŽEMO

ISTARSKI MOST: "Služe li neke udruge civilnog društva samo kao paravan za političko djelovanje u interesu određenih političkih stranaka?"

| Autor: Glas Istre
Ivan Vidović (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Ivan Vidović (snimio Milivoj MIJOŠEK)


"Most Istarske županije ovim putem oštro osuđuje postupke vodećih članova stranke Možemo u slučajevima
mogućeg pogodovanja svojim stranačkim kolegama, istomišljenicima i prijateljima pri obavljanju poslova za udruge koje se financiraju novcem građana Istre, odnosno Pule, a za koje saznajemo iz objava na nekoliko istarskih portala", poručili su danas iz istarskog Mosta, referiravši se na slučajeve Celakoski i Jašić.

"Sama stranka Možemo nastala je spajanjem više različitih udruga, od kojih su neke imale jednak broj zaposlenika i članova. Ironična je činjenica kako je stranka Možemo kao prvu točku svog izbornog programa u Puli navela "odgovorno i transparentno upravljanje". Postavlja se nekoliko važnih pitanja. Tko kontrolira rad udruga? Pohvalno je što se mediji bave pravim istraživačkim novinarstvom, ali je žalosno što se za ovakve stvari saznaje iz medija, a ne iz institucija koje bi trebale obavljati poslove nadzora i kontrole trošenja javnog novca. Pozivamo institucije na obavljanje njihovog posla te provjeru cjelokupnog poslovanja udruga civilnog društva Istarske županije", kažu iz istarskog Mosta u priopćenju koje potpisuje Ivan Vidović.

"Žalosno je isto tako što ovakva vrsta poslovanja nekih udruga šteti onim udrugama koje svoj posao obavljaju savjesno i transparentno. Služe li neke udruge civilnog društva samo kao paravan za političko djelovanje u interesu određenih političkih stranaka? Koliko članova imaju udruge čije se zaposlenike plaća javnim novcem? Koliko je novca dodijeljeno udrugama poput Rojca, odnosno Zelene Istre tijekom zadnjih nekoliko godina? Uvidom u proračun Grada Pule za 2022. godinu udrugama civilnog društva dodjeljuje se 2.156.000 kuna. Radi se o milijunskim iznosima koji su dani ljudima čije je političko djelovanje proisteklo upravo iz tih udruga. Radi
se o udrugama koje vrlo često spominju transparentnost, a od 2018. godine ne objavljuju tko je bio zadužen za
obavljanje spornih usluga. Jasno je da i organizacije civilnog društva imaju pravo kandidirati se za javna sredstva, ali kriteriji za dodjelu javnih sredstava trebaju biti takvi da potiču aktivnosti koje doista koriste našim građanima", poručuju iz istarskog Mosta.

"Novci uloženi u rad udruga koje služe za zadovoljavanje apetita političkih suradnika čelnika tih udruga mogli su biti pametnije utrošeni u gradnju vrtića, igrališta i škola za našu djecu, za sufinanciranje stambenog zbrinjavanja mladih i potrebitih ili neke druge investicije koje bi doista podigle kvalitetu života svih građana Pule", zaključuju iz Mosta. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater