inventura

HDZ-u EPIDEMIJA DALA VJETAR U LEĐA, SDP IZGUBIO ŠANSU ZA SIGURNU POBJEDU NA IZBORIMA Kriza s koronom pomogla Andreju Plenkoviću, a odmogla Davoru Bernardiću

| Autor: Jurica Körbler
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Kada je riječ o nacionalnom planu Andrej Plenković svakako izlazi kao pobjednik. Na sreću korona je zaobišla Hrvatsku, stručnjaci sada trebaju reći zbog čega je to bilo tako, a sigurno je da dio zasluga pripada i brzo provedenim mjerama. Ali, važnije od svega je što je premijer vukao razumne poteze, nije sebe isticao u prvi plan, već je operativu prepustio svom najpovjerljivijem čovjeku Davoru Božinoviću, specijaliziranom za posebne zadatke

Prvi udar korone očito prolazi, a sada slijedi inventura učinjenog. Tko je podbacio, tko uspio, jesu li bolju strategiju koristili Šveđani ili Nijemci, zašto su Talijani, Španjolci, Britanci i Amerikanci imali najviše žrtava. Jesu li Kinezi lagali ili su iznosili istinu, kako se virus širio u Rusiji. Koliko su Srbima pomogle rigorozne mjere s policijskim satom i izvanrednim stanjem i zašto su Slovenci baš u jeku korona krize predlagali vojsku na granicama. Pitanja bezbroj.

I ono najvažnije, kako je prošao brak između političara i epidemiologa. Hoće li korona koštati Donalda Trumpa drugog mandata i hoće li Andrej Plenković baš na ovoj krizi dobiti lagan prolaz za još jedan mandat? Pa krenimo od nas. I prije nego što se nešto više kaže o famoznom Nacionalnom stožeru civilne zaštite, koji se na kraju pretvorio u HDZ-ov stožer, treba jasno reći da je Istra i ovaj put položila ispit bolje, brže i efikasnije od svih drugih. Bez politizacije i politikanstva, prije svega slušajući struku. Mjere koje su poduzete u Istri dale su vrlo brzo rezultat, nije bilo improvizacija i pogodovanja nekima koji su i u takvim okolnostima željeli izvući poneki politički poen za sutra. 

Bernardićevi promašaji

Kada je riječ o nacionalnom planu Andrej Plenković svakako izlazi kao pobjednik. Na sreću korona je zaobišla Hrvatsku, stručnjaci sada trebaju reći zbog čega je to bilo tako, a sigurno je da dio zasluga pripada i brzo provedenim mjerama. Ali, važnije od svega je što je premijer vukao razumne poteze, nije sebe isticao u prvi plan, već je operativu prepustio svom najpovjerljivijem čovjeku Davoru Božinoviću, specijaliziranom za posebne zadatke.

Za lidera oporbe Davora Bernardića jedan naslov u novinama može biti posebno alarmantan. Glasio je otprilike, ”zamislite da je u ovoj krizi premijer bio Bernardić”. Možda goru kritiku na račun predsjednika SDP-a nitko do sada nije izrekao. Idemo li na trag tog novinskog naslova možda je zaista i točno što je napisano. Bernardić se po stoti put nije snašao, davao je krajnje bezvezne izjave, kaskao za događajima, pokazivao ono što znamo, da nije lider. Nema sada tu ni veze tko ima čiji stranački dres, riječ je jednostavno o evidentnoj činjenici da je Plenković u odnosu na Bernardića sto koplja ispred.

Šefu oporbe u zadnje vrijeme i predsjednik države Zoran Milanović 'namješta' loptice za 'drajf', ali ni to on ne zna iskoristiti. I kada je mogao poentirati s prijedlogom za moratorij na kredite građana koji bi trajao više od onoga koji je predložila aktualna vlast, sapleo se, pustio prijedlog u Sabor, gdje je glatko odbijen. Pa ionako svaki prijedlog SDP-a mašinerija HDZ-a odbija, ali to nije razlog da se ne pokuša dobiti podrška građana.

Bernardić je podbacio i kada je izbila afera sa splitskim domom umirovljenika gdje su, očito greškom nesposobnog HDZ-ovog direktora, jednog od stranačkih uhljeba, umrli brojni starci. Hadezeovci su stali jedan iza drugog, braneći 'svog čovjeka', a SDP nije iskoristio priliku ukazati hrvatskoj javnosti da je Split, htjeli to priznati ili ne, već dugo vrijeme na rubu da postane grad-slučaj. Kerumovo vrijeme izgleda gotovo idilično prema onome što se sve u zadnje vrijeme dogodilo u Splitu.

Ova farsa s neradnom nedjeljom da se dodvori Crkvi također je bila prilika da SDP ukaže na apsurdnost te odluke, u trenutku kada se Nacionalni stožer sve više pretvarao u stranački. Počelo je s dopuštanjem mini-procesije na Hvaru, mlakim reakcijama na okupljanja vjernika u vrijeme kada su svi drugi sjedili po kućama, a sve je to prošlo bez reakcija oporbe. Ili su bile Bernardićevske, dakle nikakve.

Sada je gotovo jasno da SDP gubi izbore. A prije korona krize činilo se da će Andrej Plenković jako teško dobiti drugi mandat. Hrvatskoj najvećoj političkoj stranci očito su ovi mjeseci krize s epidemijom dale vjetar u leđa.

Donald Trump to ne može reći. Više od 30 milijuna Amerikanaca već je sada izgubilo posao, a u zemlji je oko 1,2 milijuna zaraženih i najmanje 73.500 smrtnih slučajeva. Što je sve Trump izgovorio ovih nekoliko mjeseci ostat će zapamćeno u antologiji političke gluposti. ”Pospani Joe”, Trumpov izazivač Joe Biden, vjerojatno će lako do Bijele kuće, bez rasipanja brda dolara u skupoj kampanji koja će izostati. Za razliku od sadašnjeg predsjednika iskusni Biden je pokazao osjećaj za svoj narod, za ljude, za razliku od Trumpa koji je pokazao nedostatak empatije i nemogućnost osjećaja boli Amerikanaca. Sve to daje onima koji sada pripremaju PR Joe Bidena ogromne adute, iako pravi rat tek predstoji. Naravno, treba prvo odraditi i kampanju u samoj stranci da bi se stiglo do potrebnih glasova, a američki mediji pišu da Joe može to izvesti i iz 'svog podruma'. Javlja se u tv emisije, razgovara s novinarima i urednicima, šalje poruke preko društvenih mreža. Oslanja se i na slavne, pa mu pomaže i Ariana Grande koja ima 180 milijuna sljedbenika na Instagramu, kao i Dwayne Johnson.

A Joe Bidenu pomoći će i američki junak u korona krizi, 'guverner korone' Andrew Cuomo. To je bio čovjek kojem su Amerikanci vjerovali, posebno stanovnici New Yorka koji su najviše bili i pogođeni. Komunicirao je s ljudima otvoreno, pošteno, bez prenemaganja, za razliku od Trumpa koji je svakodnevne brifinge za novinare pretvorio u cirkus. Međutim, sve to još uvijek nije dovoljno da Biden glatko pobijedi. I ankete prije četiri godine pokazivale su u svibnju da Hillary Clinton ima prednosti u odnosu na Trumpa, a znamo kako je završilo. Nešto od onoga što je zadesilo gospođu Clinton može sada biti i Bidenu svjetlo u tunelu da ne ponovi iste greške. Već mu se stavlja na teret da je seksualno zlostavljao svoju bivšu pomoćnicu, bit će prljavog veša još mnogo.

Koliko god nama u Europi Trump izgleda kao komična figura, u američkoj politici on je i dalje teškaš. Bez obzira na korona krizu i sve gafove koje je učinio, njegove pristaše će ga i dalje podržavati. Teška artiljerija tek slijedi. Ali, kako sada stoje stvari, korona kriza je Donaldu Trumpu pomutila lak put do drugog mandata i vjerojatno će ga ispratiti iz Bijele kuće.

Italija broji mrtve

        Italiju tek čeka velika inventura. Prije svega odgovor zašto je virus poharao najbogatiji dio zemlje, Lombardiju i koliko je zdravstveni sustav koji je do tada slovio kao najbolji u Europi, pretrpio takve udarce. Jesu li mjere poduzete na vrijeme i je li bilo moguće zaustaviti spiralu smrti? Kada se sve još malo više smiri, sigurno je da će politička scena biti uzburkana. Vlada premijera Giuseppea Contea sigurno će morati odgovoriti na pitanje zbog čega je virus pokosio 27.682 Talijana, a brojka se iz dana u dan i dalje povećava. Ima li krivca ili se može prihvatiti odgovor koji je dr. Beroš dao u slučaju splitskog doma, 'kriv je virus'. Matteo Salvini, prvak talijanske ljevice, već je počeo s udarima na vladu, okrivljuje Bruxelles koji je Italiju ostavio na cjedilu. Contea ne podržava ni njegov partner u sadašnjoj vladi, bivši premijer Matteo Renzi, koji vodi malu stranku Italia Viva i kaže da će ići na rušenje vlade ako se brzo i efikasno ne pokrene gospodarstvo. Optužuje Contea da je samostalno donosio odluke, bez odobrenja parlamenta, a podsjetimo, tako je bilo i u Hrvatskoj kada je Nacionalni stožer uzeo slobodu donijeti odluke o ograničenju kretanja bez da je to odobrio Sabor.

Boris Johnson u Velikoj Britaniji je isplivao iz krize nakon prijedloga da se krene prema imunitetu krda, jer je u međuvremenu i sam obolio i vidio s kojom se opasnošću zemlja susrela. Sada je u drugom planu i izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, a tek će se u mjesecima koji slijede više govoriti o ekonomskim posljedicama i je li bilo bolje da je London ostao uz Bruxelles.

I Francuzi i Španjolci će ocijeniti koliko su njihovi lideri bili sposobni voditi zemlje kroz nezapamćenu krizu. Ni Europska unija neće zaobići mnoga pitanja svojih članica, kao što ni šef Svjetske zdravstvene organizacije neće biti samo tako zaobiđen u kritikama da je ta organizacija nespremno dočekala pandemiju. Nije lako ni Vladimiru Putinu čija se zemlja tek suočava s galopirajućom epidemijom, a kinesko vodstvo također čekaju teški dani ako se potvrdi da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu.

U očekivanju drugog vala jedno će vrijeme epidemiolozi biti u drugom planu. Osim ako nisu hadezeovci, pa ih čekaju izbori. Sada su ponovo političari u fokusu, neki će na krizi profitirati, neki izgubiti. Uostalom, takva je i sudbina politike i političara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater