MARKO PALIAGA:

Grad čini sve da Mirna ostane u Rovinju i izgradi novu tvornicu


U svojim razvojnim planovima Grad Rovinj itekako računa na Mirnu. Grad je već rezervirao dio vlastitog zemljišta za potrebe izgradnje nove tvornice u gospodarskoj zoni Gripole-Spine. O mogućnostima preseljenja tvornice gradonačelnik Marko Paliaga je još krajem srpnja prošle godine razgovarao s predsjednikom Uprave Podravke Marinom Pucarom.

Temeljem tog razgovora početkom studenog gradonačelnik je pokrenuo treće izmjene i dopune GUP-a Grada Rovinja, koje bi omogućile da se nakon izmještanja proizvodnje u gospodarsku zonu postojeća lokacija tvornice prenamijeni u mješovito-pretežito poslovne namjene. Ovaj atraktivni prostor bi tako dobio snažan razvojni potencijal, što je dodatni poticaj Podravki za preseljenje.

- Zadovoljni smo da je Mirna postala vlasništvo koncerna Podravka i da smo s njima uspostavili izvrsne odnose, što nije bio slučaj s dosadašnjim vlasnicima. Podravka je ozbiljan investitor, koji je u kupnju i opremanje tvornice u uvali Valdibora uložio oko sto milijuna kuna. Zbog toga smo s njima spremni na suradnju, a jedini je naš uvjet da tvornica ostane na području Grada Rovinja. Mi im nudimo u zakup 2,5 hektara gradskog zemljišta po minimalnoj godišnjoj najamnini od jednog eura po kvadratu i u tom smislu očekujemo njihovo pismo namjere. Poznato je da pripremamo i novi program poticajne stanogradnje, pa će novi zaposlenici imati mogućnosti konkurirati za povoljnu kupnju stanova, kaže Marko Paliaga.

Rješavaju tehnološke vode

Kad je riječ o rješavanju povremenih zagađenja Valdibore zamašćenim otpadnim vodama iz tvornice, gradonačelnik podsjeća na direktive o zaštiti priobalnih voda.

- U pregovorima smo sa brojnim upravama od 2004. godine o uvjetima za priključenje na sustav javne odvodnje. Mirna je dužna izgraditi svoj sustav za predtretman otpadnih voda koji će prije puštanja u sustav ukloniti masnoće koje nastaju u preradi ribe. U međuvremenu mi smo na tom području izgradili kolektor otpadnih voda, na koji se Mirna može priključiti čim izgradi svoj predtretman, a u razgovorima s poslovodstvom Mirne dogovoreno je da će se to riješiti ove godine, zaključuje Paliaga.

U Mirni se upravo radi na dovršenju zbrinjavanja tehnoloških voda, o čemu brine Silvano Križman, voditelj održavanja. Izgradnjom nove kanalizacije tvornica je odvojila sanitarnu odvodnju, koja je već priključena na gradski kolektor. Kad je riječ o tehnološkim vodama, Križman ističe da u njima nikada nije bilo toksičnih tvari, već se radilo o biorazgradivim masnoćama nastalim odleđivanjem ribe.

- Njihova je količina već uvelike reducirana jer je Mirna zatvorila postrojenja za proizvodnju ribljeg brašna i ribljeg ulja, od koje su se u okoliš širili i neugodni mirisi. Glave i iznutrice ribe, koje su se tu dalje prerađivale, sada preuzimaju specijalizirane tvrtke koje se bave tom djelatnošću. Postavljanjem uređaja za predtretman preostalih tehnoloških voda Mirna će ispuniti i posljednji uvjet direktive o zaštiti priobalnih voda, ističe Križman. (Aldo POKRAJAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini