potpisani ugovori

Financijski najveći europski projekt na području grada UMAG GRADI 60-AK KILOMETARA NOVE KANALIZACIJE

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Izgradnja spojnog cjevovoda Savudrija-Umag vrijedna je 105,3 milijuna kuna, a njime će se spojiti Umag i Savudrija u jednu aglomeraciju sa zajedničkim sustavom pročišćavanja otpadnih voda III. stupnja * Drugi potpisani ugovor vrijedan je 137,1 milijun kuna, a odnosi se na novogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje u naseljima koji nemaju izgrađen kanalizacijski sustav, i to 43 kilometara cjevovoda s izgradnjom 13 novih crpnih stanica

U umaškoj gradskoj vijećnici jučer su potpisana dva vrijedna ugovora izgradnje i rekonstrukcije mreže sustava odvodnje u okviru projekta "Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag - Savudrija - Novigrad".

Vrijednost prvog ugovora "Izgradnja spojnog cjevovoda Savudrija - Umag na umaški pročistač" iznosi 105,3 milijuna kuna. Dakle, njime je predviđeno spajanje kanalizacijskog sustava Savudrija na Umag što uključuje izgradnju 13,4 kilometara novih cjevovoda od postojećeg pročistača Savudrija do lokacije novog umaškog pročistača, rekonstrukciju tri crpnih stanica i izgradnju jedne nove crpne stanice. Predviđena je i rekonstrukcija 1,6 kilometara havarijskih ispusta crpnih stanica te izgradnja glavnog ispusta novog umaškog pročistača ukupne duljine 3,3 kilometara od čega je kopneni dio duljine 2 kilometra, a podmorski dio 1,3 kilometara.

Posao dobila tvrtka Godina iz Hrpelja

Provedbom navedenog projekta spojiti će se postojeće zasebne aglomeracije Umag i Savudrija u jednu aglomeraciju sa zajedničkim sustavom pročišćavanja otpadnih voda III. stupnja, na novoj lokaciji. U okviru ugovora je također predviđeno uklanjanje postojećih pročistača Umag i Savudrija nakon izgradnje spojnih cjevovoda. Predviđeno trajanje radova iznosi 31 mjesec. Ugovor su potpisali predsjednik uprave 6. maj odvodnja Krešimir Vedo, kao predstavnik investitora, i Maks Godina, direktor društva Godina gradbeništvo in druge storitve iz Hrpelja (Slovenija) kao predstavnik izvođača radova.

Drugi potpisani ugovor vrijedan je 137,1 milijun kuna, a odnosi se na novogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje Savudrija-Umag. Njime je predviđena novogradnja (proširenje) sustava odvodnje aglomeracije Umag-Savudrija u naseljima koji nemaju izgrađen kanalizacijski sustav, i to 43 kilometara cjevovoda s izgradnjom 13 novih crpnih stanica.

Ugovoreni radovi mogu se podijeliti na sljedeće cjeline odnosno naselja: glavni kolektor Marija na Krasu-Ungarija (naselja Marija na Krasu, Kmeti, Sarbarica, Ćuk, Karpijan, Šćavonija i Galići); glavni kolektor Valica-Barboj-Soši koji se spaja na glavni kolektor Marija na Krasu-Ungarija; glavni kolektori Juricani-Sošići i Sošići-Citovija koji se spajaju na novu crpnu stanicu Petrovija 1; glavni kolektor Vilanija-Citovija koji se spaja na novu crpnu stanicu Petrovija 1; izgradnja kanalizacijskog sustava naselja Riva-Laura, Crveni Vrh, Valfontane, Alberi i Vila Cijani uključujući crpnu stanicu Kanegra; te preostala izgradnja mreže u naseljima Fratrici, Dolinci i Pelegrin.

Drugi posao za slovensku zajednicu ponuditelja

Predviđena je i rekonstrukcija postojećeg sustava odvodnje od čega 3,3 kilometara cjevovoda, 1,7 kilometara havarijskih ispusta crpnih stanica i tri crpne stanice. Ugovor ukupno obuhvaća 30 zasebnih građevinskih dozvola. Predviđeno trajanje radova iznosi 41 mjesec.

Ugovor su potpisali predsjednik uprave 6. maj odvodnja Krešimir Vedo, kao predstavnik investitora, i Martin Gosenca, predsjednik uprave CGP (vodeći član zajednice ponuditelja - CGP iz Novog Mesta i Grafist iz Kopra) kao predstavnik izvođača radova. O aktivnostima na realizaciji projekta prisutne je upoznao Krešimir Vedo istaknuvši da je riječ o dosad najkompleksnijem i financijski najvećem projektu kojeg realizira 6. maj odvodnja. Vili Basanesse, gradonačelnik Grada Umaga, prilikom pozdravnog govora, naglasio je da navedeni projekt "Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad" predstavlja kontinuitet politike gradske uprave s ciljem unapređenja kvalitete života građana Umaga u svim segmentima.

Ukupna vrijednost 445,3 milijuna kuna

- Osim što se radi o financijski najvećem EU projektu na području grada Umaga, radi se o održivom-zelenom projektu koji će u cijelosti zaštititi okoliš od onečišćenja, a time i utjecati na kvalitetu zdravlja građana. Možda nismo svjesni važnosti trenutka jer započinjemo jedan kapitalni projekt koji se događa jednom u povijesti grada i koji će, kada bude dovršen u cijelosti, zaštititi okoliš i građane od negativnih utjecaja. Bitno je istaknuti da se radi o 90 posto bespovratnim sredstvima iz EU i nacionalnih fondova. Potvrda je to da se višegodišnji rad i trud svih gradskih institucija još jednom više nego isplatio, naglasio je gradonačelnik Bassanese.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta "Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad" iznosi 445,3 milijuna kuna od čega 71 posto čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29 posto u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode i 6. maj odvodnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini