PIŠE ROBERT FRANK

Fabrizio Radin - nesuđeni župan kojeg respektiraju i oni koji mu nisu naklonjeni


Iako je ušao u tuđi mandat, Radin će u njemu pokušati ostaviti i osobni pečat. Definitivno želi biti upamćen kao netko dostojan funkcije, i to je i više nego legitimno. Uspjeh svojih 700 dana vlasti usko je vezao uz Kaštijun, krajnje neugodnu situaciju od koje, inače, svi bježe

  

Kad je u srpnju zasjeo na mjesto obnašatelja dužnosti istarskog župana, broj skeptičnih prema njemu bio je veći od onih koji su u njega vjerovali. Malo čak i posprdno, doživljavalo ga se tek kao nekoga tko će slijepo, poslušno i bez osobne inicijative voditi Istarsku županiju naredne dvije godine, sve do lokalnih izbora u proljeće 2021. godine. Očekivalo se da ne talasa te da bespogovorno poštuje postavljene i (ne)formalne kanale odlučivanja. Dio IDS-a nikako mu nije bio sklon tražeći moguće načine da se izbjegne njegovo preuzimanje važne političke funkcije, no u tome nisu uspjeli. Kao dožupan nije posebno dolazio do izražaja, dok je u nekim situacijama još dok je bio u Gradu Puli pokazao da ima karakter i prilično snažan osobni integritet.

Fabrizio Radin u kratkom je roku sve pozitivno iznenadio, čak toliko da su ga i nenaklonjeni počeli respektirati. Jasno je dao do znanja da poštuje određena pravila i protokole, ali i da nije igračka kojom se može upravljati na daljinski. Onog trenutka kad je otvoreno i bez zadrške progovorio o problemu Kaštijuna, temi koja je iz perspektive IDS-a gotovo tabuizirana, Radin je pokazao da posao obnašatelja dužnosti župana shvaća ozbiljno. Što je još važnije, pokazao je i da ga smatra više pozivom nego samo poslom. Posao koji se percipira više protokolarnim, ceremonijalnim i svakako manje opterećujućim u odnosu na, naprimjer, onaj pulskog gradonačelnika, odlučio je odraditi tako da rješava probleme. 

Izazov mandata 

Upravo to bi trebala biti poanta političkog djelovanja – poziv da se radi za javno dobro te da nositeljima i obnašateljima funkcija prioritet bude društveno korisni rad. A ne da su opterećeni isključivo svojim karijerama i pokušajem osvajanja drugog mandata, zbog čega se prepuste jeftinim kalkulacijama te izbjegavanju rješavanja problema u strahu od pada popularnosti i lošijeg rejtinga u anketama.

Prvi i najveći problem Istre je gospodarenje otpadom pa je u skladu s time Kaštijun u pravom smislu Radinov izazov mandata. Iako je ušao u tuđi mandat, Radin će u njemu pokušati ostaviti i osobni pečat. Definitivno želi biti upamćen kao netko dostojan funkcije, i to je i više nego legitimno. Uspjeh svojih 700 dana vlasti usko je vezao uz Kaštijun, krajnje neugodnu situaciju od koje, inače, svi bježe. Komfor presijecanja vrpci, obilaženja svakog sela u Istri i čistog preusmjeravanja proračunskog novca po stavkama, Radin je zamijenio najodgovornijim mogućim zadatkom. Zadao si je cilj – razriješiti zagonetku Kaštijun. Za nekoga čiji je posao ne napraviti nijednu značajniju grešku, jer se u političkoj percepciji upravo tako gleda na mjesto župana, na sebe je preuzeo veliku odgovornost. Kad je na Županijskoj skupštini jasno poručio da je Kaštijun grijeh i države i grijeh lokalnih vlasti, preuzeo je golemi rizik.

Prvo mu treba čestitati na presedanu. Upravo tako se može smatrati njegova izjava da smo i "mi", mislio je na IDS i njegovu vlast, krivi za Kaštijun. Takva samokritika u politici je rijetkost, a onoga tko je izgovori promatra se, budimo realni, ili kao izdajnika u svojim redovima ili kao potpunog luđaka. On je pak bio samo brutalno iskren i otvoren. Kao što je pravilo bračnog prevaranta da nikada ne prizna preljub, tako je i primitivno pravilo politike da nikada ne prizna grešku i preuzme odgovornost. Radin je svjesno izašao iz klišea takvog, predvidivog, uskogrudnog i priprostog razmišljanja. 

Politička odgovornost 

Pohvalu i podršku zaslužuje i zato što je samo jednom rečenicom o priznavanju "naših pogrešaka" pokazao da ima i prihvaća političku odgovornost. Ispravno je procijenio da je u svom kratkom mandatu obnašatelja dužnosti obavezan rješavati probleme koji opterećuju život građana Poluotoka. Kad je nedavno na Kaštijunu opasno zasmrdilo i zagorilo nije pobjegao glavom bez obzira, nije se sakrio i isključio mobitel, nije nestao iz javnog života, a još je manje umanjivao značaj problema čija je prisutnost toliko evidentna da ga je besmisleno ignorirati.

S izjavom da si "Istra još jedno ljeto s ovakvim Kaštijunom ne može dozvoliti", obnašatelj dužnosti župana pokazao je ozbiljnost, odgovornost i energičnost u pristupu problemu. S kojim se, valja to naglasiti, sam odlučio do detalja upoznati. Sagledao ga je iz svih aspekata, uhvatio je vraga za rep i sad će se s njime natezati tamo negdje sve do sredine 2021. Tada će netko drugi postati župan, a on bi mu u međuvremenu trebao olakšati muke s otpadom. I njemu, svom nasljedniku i, puno važnije, svojim građanima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini