OZLIJEĐENE DVIJE PJEŠAKINJE

Dvostruka prometna nesreća u Pazinu u razmaku od jedne minute izazvala pitanja

Stup javne rasvjete "zapetljan" u krošnji drva upravo kod prijelaza na kojem se dogodila dvostruka nesreća (A. DAGOSTIN)

Stup javne rasvjete "zapetljan" u krošnji drva upravo kod prijelaza na kojem se dogodila dvostruka nesreća (A. DAGOSTIN)


Dvije prometne nesreće koje su se prekjučer dogodile gotovo u istoj minuti na istom mjestu, pješačkom prijelazu u Dobrilinoj ulici u Pazinu, pri čemu su uslijed naleta dvaju različitih automobila ozlijeđene dvije pješakinje, izazvale su mnoga pitanja o prometnoj sigurnosti tog dijela ulice. Nesreća se dogodila na mjestu gdje stabla svojim bujnim krošnjama na dva mjesta zaklanjaju svjetlo javne rasvjete, što vozačima otežava uočavanje stanja na cesti, odnosno pješaka. Posebice stoga što se na taj prijelaz dolazi iz oštrog zavoja s osvijetljenog dijela kod pazinskih nebodera, pa su se stoga građani već žalili na taj problem. Iz toga je razloga, nekoliko godina unazad, pješački prijelaz pomaknut desetak metara zapadnije, a u međuvremenu je dobio i crvenu, uočljiviju "zebru". Međutim, to očito nije bilo dovoljno da se spriječe nesreće.

Podsjetimo, najprije je oko 17.50 sati vozač Alfa Romea, koji se kretao iz smjera benzinske postaje prema centru Pazina, na pješačkom prijelazu oborio maloljetnu pješakinju koja je lakše ozlijeđena i pobjegao prema centru bez zaustavljanja, a minutu nakon toga, točnije u 17.51, vozač Škoda Fabije koji se kretao istim smjerom na istom mjestu oborio je stariju ženu koja je završila u bolnici s potresom mozga, ali i opasnošću od kasnijih komplikacija.

- Taj prijelaz je noćna mora... Više puta san i sama, i s dicom bižala preko ceste, komentirala nam je majka oborene maloljetnice opasnost toga prijelaza. I sama kaže da vegetacija koja je pokrila svjetiljke značajno doprinosi nesigurnosti.

Iako rasvjeta ne može biti primarni uzrok prometne nesreće (već prije svega nepažnja vozača, brzina, kao i kolnički uvjeti - u ponedjeljak je cesta bila vrlo skliska) ipak smo mišljenja da je zamračenje dijela ulice uvelike pridonijelo nesrećama. Stoga smo iz razloga prevencije gradskog komunalnog pročelnika Elvisa Klimana pitali hoće li Grad naložiti obrezivanje ili uklanjanje drveća koje pokriva svjetiljke?

- Popilit ćemo još ovog tjedna sve što procijenimo da bi moglo ometati rasvjetu na tom potezu, rezolutan je pročelnik Kliman koji je izrazio duboko žaljenje zbog događaja.

I sam kaže da je teško reći je li prigušena rasvjeta utjecala na događaj, s obzirom da mnogi dijelovi grada ni nemaju rasvjetu, a neki ni nogostupa pa se nesreće ne događaju. No, smatra da ako postoji i mala mogućnost da je to pridonijelo prometnim nesrećama da treba preventivno reagirati.

- Inače, o cestama na tom potezu brinu Istarske ceste, o rasvjeti buzetski Vilstroj, a o cjelokupnoj sigurnosti oboje zajedno s gradskim komunalnim odjelom, kaže pročelnik Kliman dodajući da su baš prolog tjedna iz sličnog razloga uklanjali grane na drugom dijelu grada te da im je ponekad teško procijeniti gdje i u kolikoj mjeri reagirati.

Kako smo vidjeli na samom terenu, najvjerojatnije bi bilo dovoljno ukloniti dva stabla koja su "poklopila" dva stupa javne rasvjete na tom potezu. Oba se stabla nalaze u velikom zelenom dvorištu Dječjeg vrtića "Olga Ban". Jedan se nalazi na zapadnom rubu dvorišta, preko puta Pazinskog kolegija, a drugi na sjevernom rubu dvorišta, nadomak pazinskih nebodera. Ako i nije bilo ključno pri nesrećama, taj bi zahvat svakako pridonio boljoj vidljivosti i sigurnosti u Dobrilinoj ulici. Također ne bi bilo loše da nadležne službe prođu noću pješice ili vozilom pazinske ulice te na terenu u noćnim uvjetima provjere gdje je još dodatno potrebno intervenirati.  (Anđelo DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini