DOZNAJEMO

Pazinsko državno odvjetništvo ne odustaje. ŽELE TONIJA CETINSKOG VRATITI NA SUD

| Autor: Marica KOŠTA

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu uložilo je žalbu na presudu kojom je u rujnu ove godine poznati pjevač Tony Cetinski na pazinskom sudu oslobođen optužbe da je 3. studenog 2017. u Pustoj ulici u staroj gradskoj jezgri Rovinja iz nehaja izazvao prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao 62-godišnji Ibrahim Kevljanin.

Žalbu je odvjetništvo podnijelo po primitku pisane presude zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka te zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Optužnica je Cetinskog teretila da je, upravljajući Mercedesom S 350 pulske registracije, "protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u naseljenoj jednosmjernoj Pustoj ulici, gdje je uzak kolnik vertikalno omeđen zidovima zgrada i nema nogostupa, ušao u nepregledan oštar zavoj u lijevo bez da se prethodno uvjerio da tu radnju može poduzeti na siguran način po druge sudionike u prometu". Teretilo ga se i da brzinu "nije prilagodio osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti i stanju kolnika "tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti. Svjestan da takvom vožnjom u takvim uvjetima može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu, a olako smatrajući da do štetnih posljedica neće doći, nije obratio pažnju na pješaka koji je na leđima ležao na kolniku već je automobilom prešao preko tijela pješaka koji je bio narušenog zdravlja i u teškom alkoholiziranom stanju, odnosno pod utjecajem 3,46 promila alkohola."

Dokazi nisu potvrdili optužnicu

Tijekom suđenja pred vijećem kojim je predsjedala sutkinja Tanja Prenc Kanis izveden je niz dokaza - saslušani su svjedoci i vještaci te je na koncu Cetinski oslobođen optužbe.

Usmeno obrazlažući oslobađajuću presudu sutkinja je kazala da državno odvjetništvo nije uspjelo dokazati niti jedan dio optužnice. Pojasnila je da je pješak osoba koja hoda uspravno, gura kolica ili bilo što drugo radi u stojećem položaju na kolniku, što u ovoj situaciji nije bio slučaj jer je Kevljanin ležao na tlu. Vezano za mogućnost da ga je Cetinski mogao uočiti iz automobila kazala je da se u ovoj situaciji radilo o faktoru iznenađenja jer vozač nije očekivao da će osoba ležati na cesti. Istaknula je i da nisu pronađeni tragovi kojima bi se utvrdila brzina kretanja Mercedesa, a vještaci su utvrdili da je na mjestu gdje se dogodila nesreća nemoguće voziti brzinom od 50 kilometara na sat, a pri bilo kojoj brzini većoj od 18 km/h vozač ne bi mogao reagirati.

U postupku je utvrđeno i da je Cetinskom pogled na mjesto na kojemu je ležao Kevljanin zaklanjao retrovizor Mercedesa.   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater